Her flykter Janukovitsj og elskerinnen med verdifulle skatter fra palasset

Da blodbadet på Maidanplassen begynte pakket Janukovitsj tralle på tralle med verdifull kunst og dro i all hast.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny overvåkingsvideo fra palasset til Victor Janukovitsj er offentliggjort. Bildene er tatt opp 19. til 22. februar, og viser at presidenten har skjønt hvilken vei det gikk etter at ni mennesker ble drept på Maidanplassen i Kiev 18. februar.

Pakket verdifulle gjenstander

Opptakene viser hvordan den kjeppjagede presidenten selv, hans elskerinne, og en rekke medhjelpere tømmer huset for verdifulle malerier og kunstverk før de flykter fra stedet tidlig om morgenen 22. februar. 

Se videoen øverst i saken!

Samme ettermiddag ble palasset åpnet for ukrainere som strømmet til for å se hvordan presidenten har levd.

Videoen viser også en blond kvinne. Hun er identifisert som Liubov Polezhay, presidentens elskerinne som bodde sammen med ham. 

Merkel advarer Russland

Situasjonen mellom EU, Ukraina og Russland er svært spent på grunn av konflikten om Krim-halvøya.

Tyskland og andre europeiske land advarer Russland mot å annektere Krimhalvøya.

– Hvis Russland fortsetter i denne retningen, blir det ikke bare en stor katastrofe for Ukraina. Det vil føre til enorme ødeleggelser for Russland. Både økonomisk og politisk, sa rikskansler Angela Merkel i en TV-sendt tale torsdag.

– La det være klinkende klart, så det ikke blir noen misforståelser. Ukrainas territorielle suverenitet er ikke et diskusjonsemne, sa hun.

Den tyske kansleren sier Moskva må trappe ned konfliktnivået hvis de vil unngå enda kraftigere økonomiske sanksjoner mot landet.

Merkel vektla også at det ikke er aktuelt å bruke militær makt, og at den eneste veien ut av krisen er gjennom diplomati.

Provokativ militærøvelse

Russland har innledet en militærøvelse rett ved grensen til Ukraina. 8.500 russiske soldater deltar i øvelsen, opplyser det russiske forsvarsdepartementet.

Departementet la torsdag ut en bekreftelse på sine nettsider om at militærøvelsen var i gang.

Både artilleri og flere utskytingsramper for raketter skal brukes under øvelsen.

– Putin kan bli historisk

Krim er en autonom del av Ukraina. Området har vært kjernen for konflikter mellom Russland og Ukraina siden Sovjetunionens fall, og majoriteten av befolkningen der er etnisk russiske. 

Reuters skriver at det kan være avgjørende for Putins sjans til å vinne en fjerde presidentperiode i 2018 at han får kontroll på Krimhalvøya. Krim har stor symbolsk viktighet for Russland. 

– Hvis Putin får tilbake Krim uten blodsutgytelse, vil han bli en stor historisk personlighet, mener skribent og TV-personlighet, Ksenia Sohchak, ifølge Reuters.

Planlegger folkeavstemning

Regionforsamlingen på Krim planlegger å gjennomføre en folkeavstemning om de ønsker å være del av russisk terretorium. Krim-halvøya har erklært seg uavhengig av Ukraina i forkant av søndagens folkeavstemning.

Ukrainske myndigheter godtar ikke den planlagte folkeavstemningen, og mener den er illegitim siden den ikke er forankret i det nasjonale parlamentet.