Inviterte til spleiselag, fikk selv bonusfest 

Samme år som banken hevet lånerenten og kuttet årsverk, fikk konsernlederen 26 prosent mer i bonus. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For akkurat ett år siden varslet DNB om at de var nødt til å sette opp lånerenten. De ga de skjerpede kravene til bankenes egenkapital, fra norske og europeiske myndigheter, skylden for de økte rentene. 

I løpet av 2013 har banken også gjennomgått store strukturendringer. Som en del av dette skal banken kvitte seg med inntil 1500 årsverk over en toårs periode.  

Torsdag ble tallene for fjorårets lønns- og bonusfest lagt frem. 

I 2013 bonusutbetalingen for konsernledelsen fra 13, 2 millioner i 2012 til 18,2 millioner. Det er en økning på omlag 37 prosent. Imidlertid har konsernledelsen blitt utvidet med flere medlemmer i samme periode. 

Konsernsjef Rune Bjerkes bonus gikk opp fra 1.713.000 i 2012 til 2.170.000 i fjor - 26 prosent økning. I tillegg steg årslønnen hans fra 4.920.000 til 5.087.000 kr. 

Se økningen i grafikken øverst i saken

DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld vil ikke gå med på at bonusen er høy. 

– Bonusen er variabel og vil variere over tid. Totalt sett er Rune Bjerke dårlig betalt, sammenliknet med andre toppsjefer og andre bankssjefer. 

– Rimer økt bonus med «spleiselag» og at man sparker 1500 ansatte? 

– Bonusen er en sak mellom styret og konsernsjefen i DNB, sier Westerveld. 

Han sier at sjefens lønnsvekst var lavere enn de ansattes over tid. Han påpeker at Rune Bjerke bidrar til å bygge kapital ved å lede banken. 

Westerveld sier at Bjerkes lønn stiger mindre enn gjennomsnittet for arbeidstagere i Norge. Mens Bjerkes lønn økte med 3,2 prosent, mens gjennomsnittet i Norge var 3,9 prosent. 

– Tror du sykepleiere og lærere synes det er greit å bli sammenliknet med en som samlet får utbetalt over syv millioner kroner? 

– Jeg forstår at det er mye penger, men det må sammenliknes med andre toppledere. Der ligger DNB lavt i lønn. 

TV 2 har tidligere fortalt at bankene tjener store penger på norske boligkunder. Mens utlånsrenten har stått stille det siste året, har pengemarkedsrenten falt jevnt og trutt. Det betyr at bankene betaler mindre for sine lån, mens du betaler det samme.

Det er gode tider i bankbransjen. I fjor hadde norske banker et samlet overskudd på 42,4 milliarder kroner.  

Da TV 2 i slutten av februar spurte Rune Bjerke hvorfor ikke renten går ned til tross for det enorme overskuddet,  svarte han at det da ikke ville være mulig å bygge opp kapitalen som myndighetene krever. 

–  Det må være et spleiselag. Ansatte må betale, aksjonærer må betale, og kunder må betale, sa banksjefen da. 

Onsdag varslet Konkurransetilsynet at de vil granske norske banker. 

– Det er grunn til å være urolig for konkurransen i bankmarkedet, og grunn til å se nærmere på det. Vi vurderer at konkurransen i bankmarkedet nå er for svak. Det er fordi at selv om innlånskostnadene til bankene har falt betydelig, har man likevel beholdt marginene på utlån, sa konkurransedirektør Christine B. Meyer til TV 2. 

Rune Bjerke avviste kritikken, og mener konkurransen er tøff. 

– Jeg sier at det er flere ting enn  pengemarkedsrenten som teller, også de kravene som myndighetene setter.  Den eneste måten å bygge kapital på, er å tjene penger. Da må også kundene bidra.