Slik kan du spare 100.000 kroner i året

En normal familie kan spare mye på dagligdagse ting, ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

At pengene renner ut av kontoen måned etter måned er kanskje et kjent fenomen for de fleste. Men at det skal enkle grep til for å spare så mye som 100.000 kroner i året for en gjennomsnittlig familie har du kanskje ikke tenkt på før.

– Ha konkrete mål til hva du skal spare til, da blir det mer realistisk, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Søndmæl til «God morgen, Norge» som et første råd til folk som vil forbedre familieøkonomien.

Ved å lage et budsjett, være disiplinert og planlegge handlingen, kan du spare flere tusen kroner i måneden i følge Sandmæl.

Her er Silje Sandmæls konkrete tips til hva du bør gjøre:

– Start med å se hva du bruker penger på, for vet du ikke det, så vet du ikke hva du kan skrelle bort. Vi bruker veldig ofte 10 kroner her og 20 kroner der, men man kan enkelt gå inn i nettbanken for å se hva man har brukt penger på, forklarer hun og legger til.

– Så må du begynne å skrelle bort det du ikke trenger!

– Sett opp et budsjett! Lurer du på hva du skal ta utgangspunkt i på de forskjellige postene, kan du se på hva du brukte penger på tidligere, og selvsagt kutte der man kan kutte. Du kan også bruke SIFO.no hvor du finner en kalkulator som regner ut hva et normalt forbruk er, og ta utgangspunkt i det.

– Skaff dere også en felleskonto hvor dere setter inn et beløp hver som skal gå til regninger og alle de felles utgiftene. Da blir det et spleiselag, og man irriterer seg ikke over pengebruken. Og da kan man ta seg en kaffe latte for eksempel for lommepengene sine, for da er alt det viktige betalt, og man har orden og oversikt.

Sparte 8.500 kroner første måned

Småbarnsfamilien Hodne-Svendsen som stilte opp for «God morgen, Norge» ble oppmerksom på flere «kostnadstyver» når forbrukerøkonomen gikk gjennom alle kontoutskriftene deres. Kan dette være likt i din familie?

De pleide å unne seg en kaffe på vei til jobb nesten hver dag. Til sammen renner det ut 20.000 kroner hvert år bare på disse små kaffekjøpene, kan Sandmæl oppsummere for dem.

Faren i huset bruker veldig mye på parkering. Siden han ofte leverer barna i barnehagen rekker han ikke å få pendlerparkering i Asker, og må derfor ut med rundt 1.000 kroner i måneden til parkering.

Familien har også abonnementer på både Spotify, Vimp og iTunes, noe forbrukerøkonomen stiller spørsmålstegn med om de virkelig trenger så mange abonnementer. Familien bruker ca 1000 kroner på dette i måneden.

Mor i huset blir også overrasket over at beløpet hun bruker på klær og sko i løpet av en måned kommer opp i hele 3.500 kroner. Her er det helt klart mulig å spare penger.

 

Den største utgiften

Det de har aller mest å spare penger på er mat. Foreldrene i huset er ofte på butikken hver for seg på samme dag, og med mange småinnkjøp havner det ofte mer enn man trenger i handlekurven. Familien bruker 10.500 kroner på mat i måneden, og her mener Sandmæl det største potensialet for sparing ligger. 

Lag en ukesmeny og handle inn én gang i uka er hennes klare råd!

Sparepotensialet til denne gjennomsnittlige familien er på hele 11.000 kroner i måneden mener forbrukerøkonomen når hun har gått igjennom alle utgiftene. 

Har gått sport i det

Den første måneden sparte familien i eksemplet hele 8.300 kroner. De mener selv de ikke har måttet forsake så mye, og innrømmer at det har gått litt sport i å spare penger.

– Vi har spart på å være litt mer disiplinert. Vi har ikke kjøpt noe kaffe ute, og ikke spist så mye lunsj ute, sier Elin Hodne, men legger til at det har vært litt kjedelig å stramme inn på shoppingen. 

 – Vi spiser ikke mye dårligere, og vi sparer mye tid på at vi ikke handler hver dag. Og så spiser vi tomt hver uke, slik at vi ikke bare kjøper nytt hver uke og putter det inn foran det gamle som ligger der. Det var veldig greit å komme i gang med akkurat det, sier Runar Svendsen.

Og for de som synes målet om å spare 100.000 kroner virker vanskelig, har far i huset en klar oppfordring til alle som vil komme i gang.

– Man sparer ikke 100.000 kroner, men hundre kroner her og to hundre kroner der, avslutter Svendsen i «God morgen, Norge».