Fra nedslitt og stygt til moderne og sosialt kjøkken

Slik pusset vi opp det nedslitte 60-talls-huset!

Denne gangen var utgangspunktet et meget slitent kjøkken med sikkert 50 år gammel kjøkkeninnredning som fortjener en oppussing.

Kjøkkenet har ingen vifte og det har vært tilløp til brann. Elin har overtatt huset etter sin farmor, og etter at det har vært utleid en stund ønsker hun nå å flytte «hjem». Men da må noe først gjøres…

Designerens tanker

Oscar Narud er et godt valg til dette prosjektet. Han er møbeldesigner, og her er det ingen møbler. Fritt spillerom, altså. Og Oscar har også lenge hatt lyst til å designe et kjøkken for «Tid for hjem», og vi er spente på hvilke muligheter han ser. 

– Vi må rive veggen mellom stue og kjøkken og lage en arbeidsøy, er hans umiddelbare kommentar.

For her har vi muligheten til å lage et riktig sosialt kjøkken, samle funksjoner og oppbevaring i en øy, det er akkurat plass nok på sidene til at dette vil fungere, mener han. 

Så da er det bare å sette i gang!

Mye rivningsarbeid

ISOLERINGSARBEID: Veggene måtte isoleres.
ISOLERINGSARBEID: Veggene måtte isoleres.

Vi river vegg mellom kjøkken og spisestue, vi river foldedørsystemet mellom spisestuen og stuen, og vi river all gammel kjøkkeninnredning.

Deretter legger vi varmekabler i gulvet, og hele gulvarealet får lyst heltre furugolv. 

ENGELSKMANN PÅ BESØK: Veggbehandling etter engelsk metode.
ENGELSKMANN PÅ BESØK: Veggbehandling etter engelsk metode.

Ytterveggene blir lektet ut og isolert med 5 cm Rockwool, ytterveggene er av mur. Da det er viktig å ikke isolere for mye inne i rommet, det kan nemlig føre til for stor temperaturforskjell og kondensdannelse/fuktproblemer i muren.

Deretter blir det lagt fram nye rør for stikkontakter og belysning og alt blir kledd med gipsplater. 

Deler av taket blir gipset og deler av det får trukket nytt lerretstak.

En engelskmann på besøk

Einar maler har altså truffet en kar som påstår at han kan spare Einar for timevis med sparkling og pussing – på tide å sette mannen på prøve!

KLAR FOR Å GÅ LØS PÅ PROSJEKTET: Møbeldesigner Oscar Narud har store planer!
KLAR FOR Å GÅ LØS PÅ PROSJEKTET: Møbeldesigner Oscar Narud har store planer!

Og det viser seg at John, med sin engelske sparkelmetode, har helt rett. Dette har han praktisert i flere tiår, og han er meget flink.

En ganske flytende spesialmasse blir strøket på veggene med to flate bord, slettet ut og vips, når det tørker: Fine slette vegger som ikke trenger å pusses.

Musikk i Einars ører, men han må nok øve en del før han klarer å gjøre dette selv!

Metoden er vanlig i England, men forholdsvis ny her i Norge, da det ikke er mange som tilbyr denne tjenesten. Det koster en del, men er ganske raskt å utføre.

Designerens forberedelser

Oscar har gjort omfattende forberedelser til dette prosjektet. Ikke bare har han tegnet kjøkken og bestemt flater, han har også spesialdesignet en rekke møbler som vi skal lage.

NORSK DESIGN: Oscar Narud designet denne hyllen.
NORSK DESIGN: Oscar Narud designet denne hyllen.

Oscars tegninger er helt fantastiske. Så Smien mekaniske får i oppdrag å lage metallkonstruksjonen til hyllene som skal på veggen, enkle, smarte stativer som vi til slutt skal montere trehyller på.

Metallkonstruksjonene blir pulverlakkert i en gråfarge som er ganske lik veggfargen, dette er med på å understreke det lette preget på hyllene. 

Videre tegnet Oscar også spisebordet og oppbevaringsmøbelet i stuen. Disse bygget vi selv. Understellet til spisebordet ble laget i heltre ask, bordplaten er en ferdiglaminert kryssfinerplate og resten av møbler og hyller er laget i Douglasgran.

Det artige sofabordet heter Keel og dette har Oscar designet tidligere. Det er nå satt i produksjon og er mulig å få fatt på! (Se produktliste)

Bordplaten er i tremateriale og bena i pulverlakkert metall. Lett å montere/demontere og inspirert av norsk båtbyggertradisjon!

LAGER BORDBEIN: Oscar Narud i aksjon.
LAGER BORDBEIN: Oscar Narud i aksjon.

Norsk design

Det er nesten bare norskdesignede og norskproduserte møbler blant det vi kjøpte inn.

Spisestuestolene er designet av Andreas Engesvik (han har også laget en del rom for «Tid for hjem» tidligere) og disse blir produsert av Tonning & Stryn as.

Sofaen er fra LK Hjelle og designet av Hallgeir Homstvedt. De klassiske Scandia stolene er produsert hos Fjordfiesta, design Hans Bratterud. Og sist, men ikke minst, den kule lampen over sofaen er Daniel Rybakkens verk, den heter Counterballance.

Det er skikkelig gøy å kunne kle opp et rom med norske produkter, fine ting med utmerket kvalitet og tidløs god design!

Kjøkkenet

HJEMMELAGDE FRONTER: Vi kledde IKEA-kjøkkenet med grå valchromat.
HJEMMELAGDE FRONTER: Vi kledde IKEA-kjøkkenet med grå valchromat.
STILIG KJØKKEN: Sjekk de prikkede flisene!
STILIG KJØKKEN: Sjekk de prikkede flisene!

Kjøkkenet består av Ikea skrog, -skap og skuffer som vi laget egne fronter til. Frontene er laget i Grå Valchromat, en slags gjennomfarget mdf (se produktliste).

Disse overflatebehandler man med for eksempel hardvoks eller lakk for å beskytte mot hard «kjøkkenbruk». 

Benkeplate og vask er spesiallaget på mål. Benkeplaten på øyen stikker ut på den ene enden slik at det danner en fin sitteplass, og den går både ned på siden på benken ved veggen og litt opp langs kjøleskapet, også lekre detaljer. 

Kokeutstyret er en induksjons-platetopp og stekeovnen er en kombidamp-sak. Legg merke til den kule kjøkkenviften med fin belysning!Alt dette skaper en åpen og luftig følelse i kjøkkendelen.

Prikken over i’en er dog flisene på endeveggen, synes nå jeg. Litt matte, hvite med små, blå prikker, noe som danner både mønster og struktur. Flisene er kjempedigre! De er også montert på en «kasse» som stikker ca 10 cm ut fra bakveggen, noe som gir en spennende dybde når bakveggen blir malt i en mørk farge. 

Litt plakatkunst til veggene

Når du skjærer nøyaktig i fargede papplater, får du veldig klare linjer og du kan lage spennende fargesammensetninger. Nå er slike fargede plakater som du kjøper i kunst- eller hobbybutikken mer eller mindre fargeekte, så slike arbeider vil nok falme litt med tiden. Men de er kanskje fine de falmede fargene også?

NORSKDESIGNET LAMPE: Designet av Daniel Rybakken.
NORSKDESIGNET LAMPE: Designet av Daniel Rybakken.

I hvert fall, jeg målte opp og tegnet ulike grafiske mønstre i strimler med blyant og linjal på svart kartong. Så skar jeg dette ut med ekstrem nøyaktighet.

Deretter bestemte jeg underfargene, monterte disse på en bakplate (Ikearamme) og limte de sorte figurene på toppen.

Inn i glass og ramme, og vips – noe artig å se på på veggene.

Farger og belysning

Det er alltid spennende å sette farge på rommene når man kommer så langt . Denne gangen velger Oscar en lys grågrønn farge til ytterveggene, en mørk sjøgrønn farge til brannmuren, og en herlig blågrønn farge bak sofaen.

Det er ganske sterke farger, men rommene beholder likevel det stramme skandinaviske preget og virker lyst og lett.

Belysningen består i (foruten tidligere nevnte Daniel Rybakken-lampe) kule sorte lamper, takmonterte over spisebordet og arbeidsøy og gulvlampe ved sofa. Kjøkkenet får spotbelysning i hyllene ved arbeidsbenk og god belysning fra kjøkkenvifte.

Og med det var vi ferdig! Vi ønsker Linda lykke til i sitt nye hjem og håper hun får mange fine sosiale stunder i sitt nye kjøkken!

HJEMMELAGET PLAKATKUNST: Kjersti skjærer ut papp i ulike farger og rammer det inn.
HJEMMELAGET PLAKATKUNST: Kjersti skjærer ut papp i ulike farger og rammer det inn.