– Vi må stikke fingeren i jorden

– Vi er kanskje ikke den skøytenasjonen vi liker å tenke at vi er, sier Jarle Pedersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landslagssjef i skøyter Jarle Pedersen måtte tåle hard kritikk etter at Norge sto igjen uten medalje i OL.

– Vi var ikke fornøyd med OL, men sesongen er ikke slutt ennå. Vi kommer rett fra Inzell hvor vi hadde en andreplass i World Cup, og vi har to viktige helger igjen. Evaluering gjør vi. Både inn mot oss selv, men også i forhold til utøverne. Når det gjelder kritikken som kom. Det er positivt med engasjement. Det ville nesten vært verre hvis ingen hadde reagert, sier han til TV 2.

– Vi må stikke fingeren i jorden
Pedersen er også skuffet over at det ikke ble medalje i Sotsji. Men han tror nordmenn ser seg blind på en stolt skøytehistorie.

– Vi er skuffet over ikke å nå målene våre. Det ville vært unaturlig hvis vi ikke var det. Samtidig så tror jeg Skøyte-Norge må stikke fingeren litt i jorden og se på hvor god vi egentlig er. Ser vi tilbake på OL, så tok vi en medalje i 1998, vi tok to i 2002, 2006 tok vi ingen, 2010 tok vi en og nå tok vi ingen. Vi er kanskje ikke den skøytenasjonen vi liker å tenke på oss selv som, mener landslagssjefen.

Flere juniorverdensmestere
Pedersen er ikke enig i at landslaget har stagnert under hans ledelse.

– Jeg tok over et veldig ungt lag. For det var ganske mange av de etablerte som ga seg på samme tid. Det var nesten et lag med juniorer pluss Håvard Bøkko som jeg tok over. De unge er alle i god utvikling. Vi har hatt mange juniorverdensmestere etter at jeg tok over, noe som ikke er vanlig i Skøyte-Norge. Men det tar litt tid å bli god i senior. Vi har nå Sverre Lunde Pedersen, som var på pallen sist helg, og som har muligheter til å komme på pallen i VM om to uker. Vi har mange på vei opp, men vi lyktes ikke i OL, sier han.

Tvetydig kritikk
Johann Olav Koss var en av mange som reagerte sterkt på at Norge ikke stilte med noen på 10 000-meteren i Sotsji.

– Det var en vurdering vi gjorde i forhold til lagtempo, som vi så på at vi hadde klart større medaljesjanse på. Det er en vurdering jeg står for fortsatt, og den gjorde vi sammen med løperne. Det er et lite paradoks at man i en OL-sesong, hvor for eksempel Håvard Bøkko ble oppfordret til å satse på enkeltdistanser, noe han gjorde. Sverre fikk også kritikk for å satse for bredt. Så kommer du til OL så får de samme løperne kritikk for ikke å satse på alt. Når det er sagt så var det bare de to som var kvalifisert til å gå 10 000-meter, så vi har for få 10 000-meterløpere, sier en lettere oppgitt landslagssjef.

– Stang ut
Men han forstår at folk reagerer på at en så stor skøytenasjon som Norge ikke stiller på 10 000-meter.

– Den kan jeg godt se. Men samtidig forsvarer jeg de prioriteringene vi gjorde. For vi hadde mulighet til å ta medalje på lagtempo. Der hadde vi litt stang ut. Ikke noen unnskyldning. Men vi hadde bedre tid enn Canada som gikk videre. Vi hadde et feilskjær i siste sving mot Polen, og derfor tapte vi med noen tideler, forklarer han.

Nå skal sesongen avsluttes med verdenscup og VM, så er det tid for evaluering. Og Pedersen er åpen for kritikk.

– Jeg er enig i at vi må gjøre en bedre jobb. Både på toppen og for å få opp flere løpere opp som banker på, sier landslagssjefen.