Sveriges Radio: – Vi er i sjokk og dyp sorg 

Den erfarne utenrikskorrespondenten Nils Horner ble skutt i bakhodet og døde av skadene i Afghanistan. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske utenrikskorrespondenten Nils Horner ble drept i dag morges i Kabul. Han har jobbet i Sveriges Radio (SR) som utenriksjournalist siden 2001, og i hovedsak dekket Asia og Midtøsten. 

Horner ble drept på åpen gate, med skudd i bakhodet. To personer er ifølge nyhetsbyrået AFP pågrepet for drapet. 

Den verste dagen

Det er en populær og anerkjent journalist Sveriges Radio har mistet. På en pressekonferanse sa SR-sjef Cilla Benkö at hun var sterkt preget etter drapet.  

– Vi er i dyp, dyp sorg. Det er en av de verste dagene i SRs historie. Det som ikke får hende, har hendt.

Hun sier at hun har jobbet tett med Horner over mange år og har et nært forhold til sin kjære kollega. 

– Nils elsket være der det skjedde. Å dekke Afghanistan inngikk i hans dekningsområde, og han var i landet tre-fire ganger i året.  Han var godt forberedt og gjorde nøye sikkerhetsvurderinger. 


Fikk dødsbudskapet

Anne Lagercrantz er sjef for Sveriges Radios nyhetsredaksjon («Ekot»). Hun sier hun kommer fra en redaksjon i sjokk og sorg. 

– Det er en kjær kollega som er borte. Vi har snakket med ham klokken fem i dag morges. Vi ble enige om at han skulle ut å lage en reportasje om det forestående presidentvalget. 

TV 2s reporter Fredrik Græsvik har truffet Nils Horner flere ganger.  Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
TV 2s reporter Fredrik Græsvik har truffet Nils Horner flere ganger.  Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

Hun forteller at det noen timer senere kom hastemelding om at en utlending var skutt i hodet.

– Vi mailet og ringte ham, men fikk ikke svar. Vi la igjen meldinger om at han måtte ta kontakt. Omtrent 20 minutter senere var det en annen som svarte på Nils' telefon. Det var en lege på et akuttmottak, som fortalte oss at Nils er død.  

Kollegene får beskjed om at Horner hadde vært død allerede da han kom inn på sykehuset. Ambassaden er kontaktet og de har bekreftet at det er Nils. 

TV 2s utenriksreporter  Fredrik Græsvik møtte den drepte journalisten Nils Horner flere ganger på jobb i blant annet Afganistan.

 

Fredrik Græsvik forteller at området der den svenske 51-åringen ble skutt tirsdag er et relativt godt bevoktet området, men at det også er et område som er utsatt for angrep på vestlige.

– Dette er ambassadestrøket i Kabul og det betyr jo at det er mange terrormål der. Den libanesiske restauranten han ble skutt utenfor har da også blitt angrepet to ganger tidligere, sier Græsvik.

Det var under opptak til en reportasje om det siste angrepet at Nils Horner, som har jobbet for Sveriges Radio siden 2001, ble skutt.

Græsvik kjente ikke Horner godt, men vet hva det betyr å miste en kollega. I 2008 mistet han sin journalistkollega,  Dagbladets Carsten Thomassen, under angrepet på Serena Hotel i Kabul.

– Jeg har selv opplevd å miste en kollega, så jeg skjønner godt avmakten de føler i Sveriges Radio nå, sier Græsvik.

– Det er aldri noen garanti for at man kommer levende hjem fra et slikt oppdrag, sier Græsvik.

Man tar en risiko 

VGs journalist og fotograf Harald Henden kjente ikke Nils Horner personlig, men sier til TV 2 at det likevel er tungt å høre om at en journalistkollega er blitt brutalt skutt ned og drept. 

Erfaren krigsreporter: VGs journalist og fotograf Harald Henden. (arkivfoto) Foto: Kyrre Lien / SCANPIX .
Erfaren krigsreporter: VGs journalist og fotograf Harald Henden. (arkivfoto) Foto: Kyrre Lien / SCANPIX .

– Det er veldig ubehagelig, og dessverre har det blitt noen slike meldinger opp gjennom årene. Man frykter jo alltid at det er noen man kjenner godt, men uansett er det veldig trist og ubehagelig. Det viser hvilken risiko man tar, sier Henden.

Han er for øyeblikket på Krimhalvøya for å dekke krisen i Ukraina. 
– Her har også journalister opplevd ubehageligheter, selv om det ikke har vært så ekstremt. 

Glemmer aldri Serena

Henden har ikke vært i Afghanistan siden 2012, men sier at hendelser i Kabul går ekstra sterkt innpå ham. Sammen med blant annet Græsvik og daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre overlevde han bombeangrepet mot Serena Hotel i januar 2008. 

– Jeg tenker på angrepet og på Carsten hver eneste dag, og det kommer ekstra sterkt tilbake når jeg hører om hendelser som det i dag.