Krim erklærer uavhengighet fra Ukraina

Viktor Janukovitsj holder fast på at han er Ukrainas rettmessige president, og sier han regner med å kunne vende tilbake til Kiev snart.

En ukrainsk soldat ved en kontrollpost nær landsbyen Salkovo. Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters/NTB scanpix
En ukrainsk soldat ved en kontrollpost nær landsbyen Salkovo. Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters/NTB scanpix

Regionforsamlingen på Krim-halvøya har erklært seg uavhengig av Ukraina i forkant av søndagens folkeavstemning.

– Regionforsamlingen vedtok tirsdag en deklarasjon om uavhengighet for den autonome republikken Krim og byen Sevastopol, opplyser forsamlingens pressesenter.

78 av de til sammen 81 representantene i forsamlingen stemte for uavhengighetserklæringen, heter det videre i kunngjøringen.

Deklarasjonen, som overgangsregjeringen i Kiev sier er ulovlig, har trolig som hensikt å sette opp et juridisk rammeverk for å la Krim slutte seg til Russland som en suveren delrepublikk.

Søndag 16. mars holdes det folkeavstemning på Krim om hvorvidt halvøya skal bli russisk eller fortsatt tilhøre Ukraina.

Ifølge kunngjøringen fra regionforsamlingen vil deklarasjonen tre i kraft med en gang resultatet fra søndagens folkeavstemning foreligger, dersom den går i favør av å la Krim bli en del av den russiske føderasjonen.

Situasjonen har lenge vært spent på Krim, og søndag holdes det folkeavstemning om hvorvidt halvøya skal slutte seg til Russland eller fortsatt tilhøre Ukraina.

Overgangsregjeringen i Kiev sier folkeavstemningen er ulovlig og at regionalforsamlingen, som domineres totalt av prorussiske medlemmer, vil bli tvangsoppløst dersom ikke folkeavstemningen blir avlyst innen onsdag.

Janukovitsj: – Er fortsatt øverstkommanderende

Viktor Janukovitsj holder fast på at han er Ukrainas rettmessige president, og sier han regner med å kunne vende tilbake til Kiev snart.

– Jeg er ikke bare Ukrainas eneste rettmessige president, jeg er også fortsatt øverstkommanderende for de militære styrkene, slo han fast i en kort kunngjøring tirsdag.

– Jeg er overbevist om at de væpnede styrkene nekter å adlyde kriminelle ordrer, sa han.

Janukovitsj hadde innkalt til en kort pressekonferanse i byen Rostov-na-Donu sør i Russland, der han har holdt til etter at han forlot Ukraina i februar. Her anklaget han «banditter» for å ha tvunget ham til å forlate hjemlandet. Videre kalte han det kommende presidentvalget 25. mai både ulovlig og ugyldig.

– Jeg vil uten tvil vende tilbake til Kiev så fort omstendighetene tillater det, erklærte han og gjentok påstanden om at de nye makthaverne i Kiev er ekstremister.

Janukovitsj påpekte også at Krim-halvøya nå er i ferd med å bryte ut fra Ukraina, og at hans motstandere i Kiev må bære all skyld for det. Søndag skal det holdes en folkeavstemning på Krim der innbyggerne skal stemme over om de fortsatt skal tilhøre Ukraina eller om de skal slutte seg til Russland.

Stengte luftrommet

Regionalmyndighetene på Krim har stengt luftrommet over halvøya for all kommersiell flytrafikk med unntak av fly som kommer fra Moskva.

Det opplyser en reporter fra nyhetsbyrået AFP som er på Krim.

Soldater i umerkede uniformer tok tirsdag over kontrolltårnet på flyplassen ved Simferopol, og et ukrainsk passasjerfly måtte snu og fly tilbake til Kiev etter å ha blitt nektet landingstillatelse i flyplassen.

Ifølge Reuters opplyste flyets kaptein til passasjerene at luftrommet var stengt for kommersiell flytrafikk, og at det ikke hadde vært noen flyginger til Krim mandagen heller.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2