PREMIEPENGER: Therese Johaug, Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen har alle sikret seg godt med premiepenger denne sesongen. Foto: Montasje/Scanpix
PREMIEPENGER: Therese Johaug, Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen har alle sikret seg godt med premiepenger denne sesongen. Foto: Montasje/Scanpix

Jubelsesongen har betalt seg for langrennsstjernene

– Forhåpentligvis gjør det at fruen syns det er OK at jeg reiser så mye, sier Martin Johnsrud Sundby. Se hva skistjernene har tjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

HOLMENKOLLEN (TV 2): Sjelden har de norske langrennsutøverne hatt en verdenscupsesong helt som denne. 

Martin Johnsrud Sundby har allerede avgjort verdenscupen på herresiden i sin favør.

Før verdenscupavslutningen i Falun neste helg er det også klart at det blir norsk seier også kvinnesiden. Der står duellen mellom Therese Johaug og Marit Bjørgen, og før den avsluttende mini-touren skiller det 39 poeng i favør av Johaug.

Den store sportslige suksessen i verdenscupen fører også med seg økonomisk gevinst, og særlig for dem som gjorde det best i Tour de Ski.

– Hjelper mot familien

TV 2 har gått gjennom verdenscupresultatene og sett på hvilke premiepenger det har utløst for de norske utøverne. For noen er det svært hyggelig lesning.

Martin Johnsrud Sundby har for eksempel hanket inn i overkant av 1.2 millioner kroner, iberegnet premiepengene han allerede har sikret seg som sammenlagtvinner i verdenscupen.

På toppen av det utøverne tjener i premiepenger kommer selvfølgelig personlige sponsoravtaler og eventuelle andre inntektskilder

– Det gjør forhåpentligvis at fruen syns det er ålreit at jeg er mye ute og reiser, sier Johnsrud Sundby til TV 2.

– Så det er med på å legitimere at du bruker så mye tid på idretten?

– Ja, jeg må nesten svare ja på det. Det er veldig ålreit å få betalt for at man ofrer mye. Og uten tvil som familie så ofrer hun veldig mye, og jeg ofrer tid borte fra min familie. Da er det selvfølgelig veldig ålreit å få igjen for det, samtidig som det ikke er det som betyr mest.

– Jeg er veldig glad for at samboeren min ser på verdenscupseieren min som en familiseier.

Tour de Ski er gullkalven

Halvparten av de premiepengene stammer fra Tour de Ski, der vinneren får 90.000 sveitsiske franc, eller 613.000 norske kroner.

Derfor har også verdenscuptoer Alexander Legkov kun tjent en brøkdel av det Johnsrud Sundby har. Han ble bare nummer seks i etappeløpet i Mellom-Europa.

SMILER HELER VEIEN TIL BANKEN:  Martin Johnsrud Sundby ble nummer to i 50km langrenn klassisk stil i Holmenkollen lørdag, og vant dermed verdenscupen sammenlagt.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SMILER HELER VEIEN TIL BANKEN:  Martin Johnsrud Sundby ble nummer to i 50km langrenn klassisk stil i Holmenkollen lørdag, og vant dermed verdenscupen sammenlagt. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Vant i Touren gjorde også Therese Johaug. Poengene hun skaffet seg der har sikret henne ledelsen i verdenscupen helt frem til nå, en ledelse som er svært skjør før avslutningshelgen i Falun.

Uansett vil Johaug ha penger til salt i grøten, for til nå denne sesongen har også hun etter TV 2s beregninger passert millionen i kun premiepenger fra det internasjonale skiforbundet.

I tillegg kan hun uansett plusse på 173.000 eller 124.000 avhengig av om hun blir nummer en eller to i verdenscupsammendraget.

– Penger er ikke en motivasjonsfaktor

FØRSTE NORDMANN OVER MÅLSTREKEN: Therese Johaug ble tidenes første norske Tour de Ski-vinner.  AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
FØRSTE NORDMANN OVER MÅLSTREKEN: Therese Johaug ble tidenes første norske Tour de Ski-vinner.  AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Men hun er klar på at penger ikke er en motivasjonsfaktor for henne i det hele.

– Det er sportslige resultater og det å bli bedre som motiverer meg, ikke pengene, sier Johaug til TV 2.

– Det er en fin liten bonus, men for meg er det ikke det langrenn handler om. Det er ikke noe jeg tenker på i hverdagen.

Marit Bjørgen var på pallen i sitt 100. verdenscuprenn da hun vant tremilen i Holmenkollen søndag.

Som tidenes kanskje beste kvinnelige langrennsløper har Bjørgens kontonummer vært en flittig mottaker av overføringer fra FIS.

– Må utnytte posisjonen jeg er i

Hun har vunnet verdenscupen tre ganger tidligere, og selv om hun måtte trekke seg fra sesongens utgave av Tour de Ski, som er det desidert mest lukrative i verdenscupsirkuset, har hun gjennom sesongen opparbeidet seg en fyldigere portemoné.

Seks individuelle verdenscupseire og seier i mini-touren i Kuusamo gjør også at Bjørgen kommer til å passere millionen i inntekt, kun fra premiepenger, før sesongen er over.

– Jeg kan bare drive med dette en kort periode av livet mitt, så det er klart at jeg må utnytte den posisjonen jeg er i, sier Bjørgen til TV 2.

– Men pengene har aldri vært viktig for meg. Jeg kunne nok gjort mye for å tjene mye mer enn jeg gjør i dag.

– Er penger en faktor som motiverer deg?

– Nei, det er det ikke.

Alpinistene tjener best

Langrennsstjernene er imidlertid ikke de som får mest utbetalt fra FIS. Deres pengepremier blekner sammenlignet med alpinistene. 

Ifølge FIS' egen oversikt over pengepremiene innen alpint har nemlig Marcel Hirscher etter femteplassen i slalåmkonkurransen i Kransjka Gora tjent over 300.000 sveitsiske franc.

Det tilsvarer over to millioner kroner. Aksel Lund Svindal er nummer to blant herrene, med en registrert premieutbetaling på 1,8 millioner. Kometen Henrik Kristoffersen har på sin side tjent i overkant av 900.000 kroner.

At suksess i Tour de Ski gir gode utbetalinger ser man på resten av pengelisten også. 

TIDENES SESONG: Chris Jespersen ble nummer to i Tour de Ski. En sportslig og økonomisk opptur. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
TIDENES SESONG: Chris Jespersen ble nummer to i Tour de Ski. En sportslig og økonomisk opptur. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Mer å hente i Falun

Chris Jespersen har fått utbetalt rett i underkant av en halv million fra FIS sålangt, og dersom han beholder tredjeplassen han har i verdenscupen sammenlagt kan han plusse på minst 74.000 til etter Falun.

Det er nok penger som kommer godt med for Jespersen, som har hatt sin desidert beste sesong noensinne.

For Petter Northug har sesongen ikke vært på høyde med hva han har prestert tidligere, men Tour de Ski har sikret også han en viss inntekt.

Både Jespersen og Northug stod over i Holmenkollen, men i Falun venter nye muligheter til å tjene penger for de to og resten av langrennseliten.

Verdenscupen avsluttes med en mini-tour der vinneren blir tilgodesett med 230.000 kroner, i tillegg til at etappevinnerne får 34.000 kroner.