KONTROLLERES: Politiets data- og materielltjeneste viser frem en ny automatisk passkontroll på Gardemoen. Det sjekkes imidlertid kun om passet til en EU-borger er stjålet hvis de har en konkret mistanke eller hvis det er noe som ikke stemmer. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KONTROLLERES: Politiets data- og materielltjeneste viser frem en ny automatisk passkontroll på Gardemoen. Det sjekkes imidlertid kun om passet til en EU-borger er stjålet hvis de har en konkret mistanke eller hvis det er noe som ikke stemmer. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

– Pass-svindel er blant verdens største sikkerhetstrusler

Mer enn en milliard ganger i fjor gikk reisende om bord i fly uten at passene ble sjekket opp mot Interpols database.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Interpols database har oversikt over 40 millioner stjålne, eller bortkomne, reisedokumenter.

BER OM SKJERPET SIKKERHET: Interpols generalsekretær Ronald K. Noble. Foto: Anjum Naveed / AP
BER OM SKJERPET SIKKERHET: Interpols generalsekretær Ronald K. Noble. Foto: Anjum Naveed / AP

Men ifølge Interpol selv er det altfor få som er flinke nok til å bruke basen.

Etter at Malaysian Airlines-flyet med 239 passasjerer forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing fredag kveld, har det kommet fram at to av passasjerene gikk om bord i flyet med falske pass. 

Spekulasjoner om terror

Det har satt i gang spekulasjoner om hvorvidt flyet kan være utsatt for terror. 

De falske passene som ble brukt på flight MH 370 ble stjålet i Thailand i august i fjor, og for halvannet år siden.

Det er ikke kjent om personene med falske pass har noe med forsvinningen av flyet å gjøre, men ifølge Interpol peker saken på et av de største, og samtidig minst kjente, sikkerhetstruslene.

Interpols generalsekretær Ronald K. Noble sier i en uttalelse søndag at de har lenge spurt seg om hvorfor land «venter på en tragedie før de styrker sikkerheten ved grenser og ved flyavganger».

– En av verdens største trusler

– Nå har vi en sak der verden lurer på om passasjerene som brukte stjålne pass var terrorister. Samtidig spør Interpol hvorfor bare noen få land sørger for å kontrollere at personer med falske pass ikke kommer seg om bord i fly, sier Noble.

Noble har tidligere kalt pass-svindel en av verdens største trusler. Nå håper han, ifølge nyhetsbyrået AP, at myndigheter og flyselskaper over hele verden vil lære av omstendighetene på det savnede flyet, og starter skanning av alle passasjerer før flyreiser. 

Kraftig økning i USA

Noble sier bare en håndfull land aktivt bruker databasen med oversikt over stjålne og bortkomne pass. For eksempel ble databasen søkt i 800 millioner ganger i fjor, men én av åtte søk ble utført at De forente arabiske emirater alene.

Noen land har tatt trusselen med falske pass mer alvorlig enn andre. I 2006 skannet amerikanske myndigheter Interpols database rundt 2000 ganger, mens de tre år senere skannet den 78 millioner ganger.

Interpol, som har 190 medlemsland, sier økende internasjonale reiser er med på å skape et nytt marked for identitetstyveri. Falske pass brukes av mange ulike mennesker; illegale innvandrere, terrorister, narkotikahandlere – og ellers andre som vil reise uten å legge igjen spor. 

Mangler rutiner på Gardermoen

– EU-borgere og borgere fra Schengen-land gjennomgår en ID-kontroll, men vi sjekker dem ikke alltid opp mot databasen, sier teamleder Dagheid Nyland ved Gardermoen politistasjon til Aftenposten.

Hun opplyser at de kun sjekker om passet til en EU-borger er stjålet hvis de har en konkret mistanke eller hvis det er noe som ikke stemmer.

Flyselskapene gjennomfører egne ID-kontroller ved innsjekk og ved gaten på flyplassen. De har mulighet til å sjekke sine passasjerlister opp mot databasen Stolen and Lost Travel Documents (SLTD), som har data om 40 millioner stjålne reisedokumenter fra 167 land.

Ifølge Nyland varierer det fra flyselskap til flyselskap hvor grundig disse kontrollene er.

– Jeg vet at noen flyselskaper har egne systemer for å sjekke om passet er stjålet. Men jeg tror ikke dette gjelder alle, sier Nyland

(TV 2 / NTB)