UENIGE: Cecilie Schløsser Møller (t.h.) snakker med forsvarer Vibeke Hein Bæra i Oslo tingrett mandag. De er svært uenige om tolkningen av det første avhøret av den tiltalte briten (35).
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
UENIGE: Cecilie Schløsser Møller (t.h.) snakker med forsvarer Vibeke Hein Bæra i Oslo tingrett mandag. De er svært uenige om tolkningen av det første avhøret av den tiltalte briten (35). Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

OSLO-MOR (28) OG BRITISK NETTKJÆRESTE (35) TILTALT FOR DRAP PÅ DATTER (1):

Aktor: – Nettkjæreste (35) erkjente straffskyld i avhør

OSLO TINGHUS (TV 2) Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller mener at nettkjæresten (35) til den norske moren (28) erkjente straffskyld i sitt første avhør med britisk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da retten var satt i dag erkjente den drapstiltalte moren seg delvis skyldig for barnemishandlingen beskrevet i tiltalen, men ikke for forsettlig drap på datteren (1).

Den britiske nettkjæresten (35) erklærte seg ikke skyldig etter noen av punktene.

– Forklarte seg i samsvar med moren (28)

Det første avhøret av den britiske regnskapsføreren fant sted 16. desember 2011 – over ett år etter at jenta (1) hadde dødd 3. oktober 2010, som følge av å bli senket ned i vannbøtte med hodet først av sin egen mor, ifølge tiltalen.

– Dette avhøret varer i mange timer og foretas i fellesskap av en britisk etterforsker og en norsk etterforsker. Han er blitt gjort kjent med at politiet har analysert et omfattende datamateriale, sier Schløsser Møller.

Tre timer ut i avhøret mener statsadvokaten at han erkjente straffskyld for medvirkning til drap på den lille jenta.

– Han forklarte seg da i stor grad i samsvar med kvinnen. Men han forklarte, som hun, at det aldri var meningen å drepe. Kun å disiplinere, sier statsadvokaten til retten.

– Endret forklaring

Deretter mener Schløsser Møller at han endret forklaring.

– Da han avhøres på nytt 7. februar 2012 legger han all skyld over på henne. Han hevder nå at hun disiplinerte jenta og at han prøvde å hindre henne. Han mener han var i sjokk da han avga sin første forklaring i London, sier statsadvokaten.

Forsvarer: – Erkjente kun moralsk ansvar

35-åringens forsvarer, Vibeke Hein Bæra, avbrøt Schløsser Møller flere ganger da dette ble gjennomgått.

Til TV 2 sier hun at det vil bli et viktig tema under bevisførselen.

– For det første er det viktig å belyse hvordan det første avhøret ble gjennomført. Det er dessuten stor forskjell på å erkjenne noe strafferettslig og føle et moralsk ansvar i en forferdelig situasjon. Dette vil bli belyst, men vi mener bestemt at han ikke erkjente straffskyld under dette avhøret, sier forsvareren. 

Presenterte tidslinje

Under sitt innledningsforedrag presenterte statsadvokat Cecilie Schløsser Møller en tidslinje over den omfattende etterforskningen i saken.

– Saken har vært etterforsket i nesten tre år, startet Schløsser Møller.

Det var natt til 3. oktober 2010 at den ett år og ni måneder gamle jenta kom inn på Rikshospitalet med store skader.

– Like før klokken 06.00 blir politiet kontaktet av sykehuset. Den tiltalte moren ble da avhørt på sykehuset. Hun forklarte da at barnet lå i sprinkelsengen sin i stuen. Ved siden av satt en bøtte med venn ved siden av sengen, fordi hun hadde tenkt å vaske, sier Schløsser Møller.

Da den da 25 år gamle kvinnen, nå 28 år, forklarte videre at hun hørte et dunk og plaskelyder gikk hun inn i stuen. Datteren skulle ha falt ned i bøtten og mistet bevisstheten.

4. oktober, dagen etter, kobles Voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt inn.

Startet telefonavlytting

Politiet fortsetter så etterforskningen med høyt trykk. 

Allerede 4. oktober var kvinnen under telefonavlytting og politiet fanget opp mange samtaler med den britiske nettkjæresten. Dette pågår i en måned.

– Det ble ikke sagt noe mellom dem som røpet direkte at de hadde noe med dødsfallet å gjøre. Men samtalene underbygget likevel politiets mistanke om at hun ikke hadde fortalt sannheten, sier statsadvokaten.

Tilståelsen

Fra januar 2011 til oktober 2011 står etterforskningen stille. Så kommer erkjennelsen.

– 11. oktober 2011 gjennomføres det sjette avhøret med kvinnen. Etter 50 minutter tar de en pause. Etter pausen erkjente hun at hun selv hadde holdt henne under vann, etter at han (35-åringen, journ. anm) ba henne gjøre det via videolink, sier statsadvokaten.

Forsvarer: – Handlet etter instruksjon

– Kort oppsummert mener hun at hun forbindelse med disse handlingene har handlet etter instruksjon fra medtiltalte. Det fritar henne i strafferettslig ansvar, men det kan tjene som en forklaring på hvordan dette kunne skje, sier kvinnens forsvarer, Geir Hovland, i sin merknad til statsadvokatens innledningsforedrag.