Er du den rette for Martin?

Insatt i fengsel vil finne kjærligheten på TV før han slipper fri. Meld din interesse her. 

Martin Seland Kjelsås er 33 år og soner sin syvende dom. Han har vært inn og ut av fengselet de siste 13 årene, men nå har han bestemt seg for at dette skal bli siste gang.

Han har begynt å ta opp skolefag, ønsker å få seg fast jobb på utsiden og søker nå også etter ei jente som kanskje kan bli en kjæreste når han slipper ut. 

Søken etter kjærligheten fra fengslet ble plukket opp av TV 2s TV-lab, som vil gjøre historien om til et TV-program. Noen har hevdet at det å finne seg en kjæreste kan være en viktig motivasjon for å endre livstil og holde seg unna kriminalitet og ute av fengsel. Et team fra TV 2 skal derfor i noen uker følge Martins hverdagsliv i fengselet og se om Martin får noen napp på sine kontaktannonser.

– Jeg har veldig lyst bli kjent med ei jente som jeg kanskje kan bygge et liv sammen med når jeg slipper ut. Jeg er ferdig med tull og fjas, så jeg trenger en ordentlig jente mellom 25 og 35 år, med begge beina plantet på jorda, sier han.

Åpen soning

For tiden sitter Martin sitter på Hassel fengsel, et tilsynelatende idyllisk sted med koselige bygninger og landlige omgivelser. Det er ikke mye som minner om et fengsel her. Martin kan fortelle at han har sonet under strengere forhold før han fikk lov til å komme hit på åpen soning der de innsatte må jobbe i gartneriet og i fjøset. 

– De fleste som er på åpent fengsel har lengre dommer bak seg og har vært i fengsler med et høyere sikkerhetsnivå før de kom hit. Hvis vi ikke følger reglene her er det stor sjanse for at det er rett tilbake til mer lukkede soningsforhold.

Og Martin snakker av erfaring. Første gang han satt inne var som tjueåring, etter dette har han med jevne mellomrom tatt turen tilbake til buret. Oppholdet bak murene har gitt han mye tid til å tenke på hvorfor han endte opp her. Det er mange ting han kunne ønske han hadde gjort annerledes.

– Jeg har alltid vært en urokråke med mye energi som jeg ikke har fått utløp for. 

Tidligere har jeg ikke tenkt på konsekvenser av ting jeg har gjort, men dette har endret seg med alderen.

Martin sier at han gjerne skulle tatt en alvorsprat med den gutten han var i ungdomsårene, da hadde kanskje utfallet også blitt annerledes.

Ungdomstid med fart og spenning

Historien til Martin starter, i likhet med mange andre unge gutter, med en turbulent ungdomstid. Han fullførte ungdomsskolen, og gikk to år på mekanisk linje på videregående, men hadde mye fravær og fikk ikke karakterer i flere fag. Han droppet til slutt helt ut og brukte tiden på tull og moro med kamerater på nattestid. 

– Etter hvert gikk det litt over styr kan du si og jeg kom inn i en feil løpebane. I første omgang måtte jeg sone for vold, narko og vinningskriminalitet. Den siste dommen ble en samle-dom for ran og besittelse av narkotika, forteller han. 

Til tross for at Martin ikke er enig i den siste dommen så står han for det han har gjort. Nå vil han bare gjøre opp for seg og ta fatt på et mer normalt liv etter at soningen er ferdig. 

– Nå har jeg blitt 33, mer voksen og ydmyk, og er veldig motivert for å starte et nytt kapittel i livet mitt. Jeg er i gang med å ta opp fag slik at jeg får vitnemål. Drømmen er fast jobb og et normalt og stabilt liv med kjæreste og kanskje også barn etterhvert. 

Nytt fokus

Nå er Martin spent på om det er noen som svarer på annonsen han har lagt ut, selv om det ikke er søken etter kjærligheten han konsentrer seg aller mest om.

– I utgangspunktet har jeg mest fokus på å skaffe meg en fast jobb når jeg slipper ut, og burde kanskje ikke tenke så mye på jenter akkurat nå. 

– Men du oppfordrer jenter til å skrive til deg?

– Ja, ja, så klart. Jeg har nesten et år igjen å sone, men det hadde vært veldig fint å hatt ei jente på utsiden som venter på meg når jeg er ferdig med soningen her, avslutter han med et smil.