FAMILIEN TIL MOR (28) TILTALT FOR DRAP PÅ DATTER (1) FORTELLER:

– Hun lå og gråt om natten i tiden etter 

I et intervju med TV 2 forteller et nært familiemedlem av den drapstiltalte moren (28) om hvordan hun skal ha forandret seg etter at hun kom i kontakt med den medtiltalte 35-åringen fra England.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I morgen møter 28-åringen og den britiske 35-åringen i Oslo tingrett tiltalt for drap på den ett år og ni måneder gamle datteren til 28-åringen.

GIFTET SEG: I dag er den tiltalte kvinnen 28 år, men hun var bare 20 år gammel da hun giftet seg med en pakistansk slektning og flyttet til Pakistan. Dette bildet er tatt i bryllupet. Foto: PRIVAT
GIFTET SEG: I dag er den tiltalte kvinnen 28 år, men hun var bare 20 år gammel da hun giftet seg med en pakistansk slektning og flyttet til Pakistan. Dette bildet er tatt i bryllupet. Foto: PRIVAT

Ifølge påtalemyndigheten døde jenta etter å ha blitt senket i en vannbøtte to ganger med hodet først natt til 3. oktober 2010. Målet skal ha vært å disiplinere barnet.

Den tragiske følgen ble at ettåringen døde kvelden etter på Rikshospitalet av drukningsskader.

Tiltalen beskriver hvordan den britiske mannen samtidig skal ha fulgt med via videolink og gitt sine instruksjoner om hvordan ettåringen skulle avstraffes.

Begge to er også tiltalt for grov barnemishandling i halvåret før jenta døde.

Moren erkjenner delvis straffskyld for mishandlingen, men ikke for drap. 35-åringen fra England nekter straffskyld for begge deler.

– Alltid blid, fornøyd og hjelpsom

På en kafé i Oslo møter TV 2 et nært familiemedlem av den drapstiltalte moren.

I samråd med øvrig familie har hun valgt å fortelle historien: Om 28-åringen, om 28-åringens datter som ikke lever lenger – og om hvordan familien lever med tragedien som traff dem alle.

– Hun var en person som tok hensyn til alle andre enn seg selv. Hun var alltid blid, fornøyd og hjelpsom. Hun elsket å vaske og styre, og å passe unger, forteller familiemedlemmet til TV 2.

Hele familien savner det lille barnet, som døde i oktober 2010, svært mye.

– Hun var så glad i mat, spiste alt hun kom over. Det var ingenting hun ikke likte, sier familiemedlemmet.

– Hørte gråt om natten

Tiden etter ettåringens dødsfall var tung og vanskelig. Et lite barn var revet vekk. Politiet hadde startet etterforskning. 

– Jeg skjønte at det var noe som ikke stemte, men jeg kunne ikke få meg til å tro det. Det var så forskjellig hva hun fortalte meg og andre om det som hadde skjedd, forteller kvinnen TV 2 har møtt.

– I tiden etter virket som hun ikke skjønte hva som hadde skjedd. Men jeg vet at hun ikke sov om natten. Hun lå og gråt. Hun sovnet når hun hørte at jeg begynte å stå opp. Når hun følte at ingen så henne, falt hun sammen.

Tilsto over ett år senere

Kontakten med 35-åringen i England ble bare mer intens.

– Jeg lot henne ikke være alene. Men da visste jeg ikke hvilken hemmelighet de hadde sammen. Han fikk bare mer makt over henne.

Familien hadde mange spørsmål, men forsøkte å være tilstede for kvinnen som over ett år senere, i oktober 2011, la alle kort på bordet for politiet.

– Hun fikk ikke ro. Det var en tung bør som datt fra skulderen hennes når hun tilsto. 

MØTTES PÅ NETT: Da ekteskapet med den pakistanske slektningen tok slutt og 28-åringen flyttet hjem til Norge, kom hun i kontakt med denne britiske mannen (35). Han ble utlevert til Norge i fjor og er også tiltalt for mishandling og drap. Foto: DAVID NEW / THE SUN
MØTTES PÅ NETT: Da ekteskapet med den pakistanske slektningen tok slutt og 28-åringen flyttet hjem til Norge, kom hun i kontakt med denne britiske mannen (35). Han ble utlevert til Norge i fjor og er også tiltalt for mishandling og drap. Foto: DAVID NEW / THE SUN

Giftet seg 20 år gammel med slektning

Hennes mor, den tiltalte 28-åringen, vokste opp i Oslo. Hun har norsk mor og en pakistansk far. I barne- og ungdomsår gikk hun gjennom noen vanskelige ting, som familien ikke ønsker å utdype, men de vil understreke at hun var en vanlig ungdom. Hun ville bli barne- og ungdomsarbeider.

– Ungdomsårene hennes tok brått slutt da hun giftet seg. I respekt valgte hun å gifte seg med en slektning fra Pakistan da hun var 20 år, og flyttet ned dit og bodde med hans familie, sier familiemedlemmet.

Ifølge familien skal hun ha hatt det bra i begynnelsen av ekteskapet. 

BRYLLUPSFOTO: Da den tiltalte 28-åringen giftet seg med en pakistansk slektning var hun kledd i tradisjonelt bryllupstøy. I 2009 dro hun hjem til Norge og kom senere i kontakt med den medtiltalte 35-åringen fra England. Foto: PRIVAT
BRYLLUPSFOTO: Da den tiltalte 28-åringen giftet seg med en pakistansk slektning var hun kledd i tradisjonelt bryllupstøy. I 2009 dro hun hjem til Norge og kom senere i kontakt med den medtiltalte 35-åringen fra England. Foto: PRIVAT

– Men det ble fort verre. I den familien var det moren som bestemte alt. Hun måtte i blant gå til naboen for å få mat, forteller familiemedlemmet.

28-åringen var på korte turer tilbake til Norge, men begynte å bli mer og mer usikker på ekteskapet. Den fjerde gangen hun reiste hjem, bestemte hun seg for ikke å reise ned igjen.

Avviser dårlig behandling

TV 2 har vært i kontakt med Vidar Storvik, bistandsadvokaten til 28-åringens tidligere ektemann, som også er biologisk far til det avdøde barnet.

Storvik opplyser at hans klient avviser alle påstander om at 28-åringen skal ha blitt behandlet dårlig av familien hun ble giftet inn i.

– Forandret seg til ei jente som så ned

28-åringen ble mor til jenta, som nå er død, i januar 2009. Den lille babyen og moren kom hjem til Norge fra Pakistan da jenta var ni måneder gammel. 

Det tok ikke så lang tid før den nybakte moren kom i kontakt med en britisk, eldre mann. De holdt kontakten over internett. Den ble mer og mer hyppig, mer intens.

– Da forandret hun seg. Fra en livsglad jente, til ei som ba om unnskyldning for at hun var til. Fra ei jente som så deg i øynene, til ei som så ned.

Besøkte den nye kjæresten i England

I perioder turte hun ikke forlate hjemmet, i fall den nye kjæresten skulle ringe.

– Hele livet bestod i å prate med han. Jeg måtte minne henne på at hun hadde barn. Da la hun på og liksom våknet igjen. Hun gjorde alt hun kunne for barnet sitt. Hun elsket henne over alt på jord, forteller familiemedlemmet.

Hun reiste til England og besøkte ham èn gang. Datteren var med.

– Jeg husker hun kalte det en studietur. Hun holdt på med å studere til å bli ungdomsarbeider.

– Utnyttet svakhetene hennes

Familien mener at den medtiltalte briten utnyttet kvinnen, som er søsteren og datteren deres – men som nå har sittet i varetekt på i Bredtvedt kvinnefengsel i over to år.

– Han brukte alle negative ting hun hadde opplevd i livet sitt mot henne. Svakhetene hennes. Han fortalte henne at hvis hun ikke straffet barna, ville de oppleve de samme vonde tingene som hun har gjort. Dette malte han på, igjen og igjen, forteller familiemedlemmet TV 2 har møtt.

– Fortjener straffen hun får – men stiller opp

– Hvordan er det med henne nå?

– Nå som rettssaken nærmer seg begynner det å gå opp for henne, så nå begynner hun å slite. 

– Hva føler du selv?

– Hun fortjener det hun får i straff, og det sier hun selv også. Men hun mente aldri at det skulle gå som det gjorde.

Familiemedlemmet TV 2 har møtt avslutter:

– Hun tok livet av en liten jente jeg var så utrolig glad i. Men jeg må stille opp. Hun trenger meg. Så da må jeg sette mine følelser på sidelinjen. Det har jeg sagt til henne: «Du har tatt fra meg denne lille jenta. Men jeg velger å støtte deg.»