EFFEKTIVT: Tekniske verktøy kan gjøre deg til en svært effektiv leser. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX
EFFEKTIVT: Tekniske verktøy kan gjøre deg til en svært effektiv leser. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX

Slik leser du en Harry Potter-bok på 77 minutter

En ny super-app skal gjøre oss betraktelig mer effektive i lesevanene våre. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den digitale verden kan lesing av bøker bli nedprioritert.

Flere apper vil gjøre noe med effektiviteten vår, og gi oss redskapene til å lese bøker på svært kort tid. Appen Spritz fungerer slik at én setning vises i et display, et ord av gangen. Ordene vises svært raskt, og etter hvert som tiden går - vises ordene raskere. 

1000 ord i minuttet

Det skal være mulig å velge flere ulike nivåer. Det enkleste nivået er 250 ord i minuttet, deretter følger nivået hvor du leser 500 ord i minuttet. 

Men skal du virkelig rekke over mange bøker om dagen må du opp på øverste nivå. I løpet av et minutt skal du lese 1000 ord, og fungerer det slik appen lover skal du også få med deg innholdet. 

Toppnivået skal la deg lese «Harry Potter og de vises stein» på 77 minutter. Det skal også være mulig å lese Bibelen på 13 timer, skriver TIME Magazine

Under ser du hvordan appen fungerer med 250 og 500 ord i minuttet. 

Gjør letejobben for deg

Under lesing søker øyet etter et punkt, og når det finner dette punktet jobber hjernen med å finne ut ordets mening. I denne appen er punktet allerede funnet for deg - merket med rødt. 

Normalt vil hjernen bruke omkring 80 prosent av tiden til å finne punktet, og 20 prosent til å forstå innhold. 

Thomas Moy (33) fra Stavanger deltok i TV 2-programmet «Skaperen» i 2009. Etter programmet utviklet også han en leseapp. Bakgrunnen var hans egne problemer med dysleksi. 

Han er ikke i tvil om at tekniske verktøy er svært viktig for å utvikle lesehastighet. 

STOR KAPASITET: Thomas Moy mener de aller fleste har mulighet til å lese hurtigere. Foto: Privat
STOR KAPASITET: Thomas Moy mener de aller fleste har mulighet til å lese hurtigere. Foto: Privat

– Denne slags apper tvinger deg til å lese så fort du kan. Du har ikke noe annet valg enn å følge med, sier Moy til TV 2. 

Dobler lesehastigheten på to timer

I dag jobber Thomas både med foredrag og kurs for privatpersoner og bedrifter. Han mener de aller fleste ikke er klar over hjernens muligheter.

– Det er veldig mange som ikke tror at man kan lese raskere. Dermed gir ikke folk det en sjanse. På mine kurs har jeg ingen problemer med å doble lesehastigheten til folk i løpet av to timer, sier han. 

I USA har forskere gjort flere forsøk med utrolige resultater. 

– Ved hjelp av teknikken "fotolesing" så har man fått folk opp i 800.000 ord i minuttet. Det er en teknikk hvor du ser på sidene, og blar raskt gjennom boken. Det er jo revolusjonerende, sier Moy. 

– Lesing er så elementært 

Da Thomas gikk på skolen følte han at både medelever og lærere så ned på ham, fordi han hadde store problemer med å lese. 

– Lesing er så elementært. Å bli bedre til å lese gjør virkelig mye med selvtilliten. Jeg har i dag ingen begrensninger med lesing, sier han. 

Han mener skolen bør tenke nytt når elever skal lære seg å lese. 

– Læresituasjonen på skolene kunne vært lagt opp mye bedre. Hadde man tatt utgangspunkt i hvordan hjernen fungerer kunne leseevnen blitt betraktelig bedre. Dessverre tror jeg det kommer til å ta mange år før skolen vil vurdere dette.