SKIFT PASSORD: NorSIS mener vanlige passord bør byttes ut med helhetlige setninger for å unngå å bli svindlet på nett. (Foto: Scanpix/faksimile)
SKIFT PASSORD: NorSIS mener vanlige passord bør byttes ut med helhetlige setninger for å unngå å bli svindlet på nett. (Foto: Scanpix/faksimile)

Derfor bør du skifte ut alle passordene dine 

Slik unngår du å bli svindlet på internett. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) blir daglig kontakt av mennesker som har blitt utsatt for svindel på internett. 

Selskapet mener derfor det er viktig at nordmenn tar visse forholdsregler på nettet.

Ifølge seniorrådgiver i NorSIS, Christian Meyer, er det mennesker i alle aldersgrupper som tar kontakt etter at de har blitt utsatt for svindel.  

– Det er den vanlige mannen i gata som blir lurt, sier han til TV 2.

Nigeria-svindel

Et av de mest vanlige svindelforsøkene på nettet, er såkalt Nigeria-svindel. Gjennom epost blir man ofte lovet store pengebeløp i bytte mot en tjeneste man må gjøre.

Meyer advarer konsekvent mot å åpne slik epost.

– Slett den uten å åpne filen. Jeg vil også anbefale at man skrur av forhåndsvisningen av epost. I enkelte tilfeller går informasjonen tilbake til senderen om at eposten har blitt lest ved forhåndsvisning. Da har du meldt fra om at epostkontoen din er aktiv, og hvem vet hva de da kan finne på, sier han.

Skift ut passordet

Et voksende problem er såkalt keylogger. Gjennom hacking får svindlere tilgang til alt du skriver på datamaskinen. Denne informasjonen blir deretter sendt tilbake til de som har fått tilgang til datamaskinen din.

Meyer mener derfor tradisjonelle passord bør byttes ut med fullstendige setninger. Dette kan være en hverdagslig setning som gjerne er relevant for nettstedet du ønsker å logge deg inn hos.

Grunnen til dette er at personene som leser keyloggene ofte vil legge merke til ord- og tallkombinasjoner som lett skiller seg ut. En helhetlig setning vil derimot være vanskeligere å gjennomskue som ditt passord.

– Stadig flere tjenester aksepterer denne typen passord, sier Meyer.

ADVARER; Christian Meyer i NorSIS er godt kjent med hvordan det norske folk svindles på nett. (Foto: NorSIS)
ADVARER; Christian Meyer i NorSIS er godt kjent med hvordan det norske folk svindles på nett. (Foto: NorSIS)

Milliardindustri

I 2004 passerte datakriminalitet den global narkotikhandelen i årlig omsetning. Mens den i 2004 var på over 104 milliarder dollar, er det i dag snakk om en omsetning på over 400 milliarder årlig.

Meyer mener derfor det er viktig at man nøye kontrollerer de henvendelsene man får på internett. I tillegg må datamaskinen og beskyttelsesprogrammene oppdateres ofte.

– Så sant det er mulig bør man oppdatere datamaskinen automatisk, sier Meyer, og kommer med siste advarsel:

– Du vinner aldri i et lotteri du ikke har kjøpt lodd i.