Ekstremværet «Jorun» feide over Finnmark

En deltaker i Finnmarksløpet var så nedkjølt at han måtte be om assistanse.

Uværet som har feid over Finnmark, hadde grytidlig søndag morgen løyet så mye at det ikke lenger ble kalt ekstremvær.

KL 07: Slik er prognosene for klokken 07 lørdag morgen. Områdene med gul/rød farge er kuling og områder med lilla farge er ventet storm. Foto: Storm geo
KL 07: Slik er prognosene for klokken 07 lørdag morgen. Områdene med gul/rød farge er kuling og områder med lilla farge er ventet storm. Foto: Storm geo

– Vinden er nå i minking, selv om det fortsatt er storm noen steder i fjellet på Vidda og i nordlige deler av Varanger.

Den er nå under kriteriene for ekstrem vind, opplyser Meteorologisk institutt like etter klokka 5.30 søndag morgen.

Lavtrykket lå da i det sentrale Barentshavet, og beveget seg østover.

Allerede i 3-tiden natt til søndag hadde vinden begynt å minke i vestlige deler av fylket. Vinden økte noe i Øst-Finnmark før den løyet igjen i hele området de neste timene.

Meteorologisk institutt melder at Jorun dermed er over, men at søndag blir både våt og vindfull i Nordland og at vinden kommer opp i sørvestlig storm i havområdet Vestfjorden mellom Lofoten og Salten.

Grytidlig søndag morgen var det dessuten svært mildt, hele 7,7 grader i øykommunen Vega på Helgeland i Nordland.

Finnmarksløpet-deltaker ba om assistanse

– Det er dårlig vær, konstaterer operasjonsleder i Vest-Finnmark Eirin Hansen Abuukar til TV rundt klokken 03.00 natt til søndag.

En fransk hundekjører i Finnmarksløpet var nedkjølt og måtte ha hjelp natt til søndag.

Mannen befant seg da mellom Jotka og Skoganvarre, og både Hovedredningssentralen for Nord-Norge og AMK-sentralen ble varslet.

Mannen ble funnet i god behold, men en av hundene hans hadde ikke overlevd turen.

Uværet Jorun har herjet i Finnmark siden sent lørdag kveld, og det dårlige været i området hvor den savnede franskmannen befant seg, førte til at HRS ikke kunne sette redningshelikopter inn i søket.

Utover dette tror operasjonsleder Abuukar at folk har vært flinke til å ta forholdsregler før stormen, og politiet i Vest-Finnmark har ikke mottatt andre alvorlige meldinger.

Med stormen fulgte tette sludd- og snøbyger med snøfokk og redusert sikt. Vinden ventes å minke først søndag formiddag, opplyser Meteorologisk institutt og oppfordrer folk til å være forsiktige.

Hold deg inne

– Når ekstremværet kommer, er det kanskje ikke så lurt å være ute i Finnmark, sa vakthavende meteorolog Gunnar Noer til NTB.

Meteorologisk institutt anbefalte folk om å feste løse gjenstander og være forsiktige når det står på som verst.

Også Øst-Finnmark politidistrikt oppfordret publikum til å ta forholdsregler i forbindelse med uværet, og da TV 2 var i kontakt med politidistriktet rundt klokken 02.00 natt til søndag virket det som om folk har lyttet til rådene.

– Vi har ikke fått noen meldinger om folk som har problemer, kun en tilhenger som stod litt utsatt, sa operasjonslederen til TV 2.

Sjekk veimeldingene for Nordland, Troms og Finnmark på Statens Vegvesen sine nettsider.

(TV 2 / NTB)