VENDEPUNKTET: Over to år uten en internasjonal seier var tungt å svelge for Ola Vigen Hattestad. Nå er han tilbake som den seiersmaskinen han var i drømmesesongen 2009. Det betyr trolig forlengelse av karrieren.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VENDEPUNKTET: Over to år uten en internasjonal seier var tungt å svelge for Ola Vigen Hattestad. Nå er han tilbake som den seiersmaskinen han var i drømmesesongen 2009. Det betyr trolig forlengelse av karrieren.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Treneren sammenligner Hattestad med Bjørndalen

Ola Vigen Hattestad fryktet han aldri kom tilbake i toppen. Det gjorde han.

Torsdag la TV 2 frem tallene som viser at Ola Vigen Hattestad er tidenes beste langrennssprinter, og at Hattestad dessuten kun har Bjørn Dæhlie, Vladimir Smirnov, Gunde Svan og Petter Northug foran seg i antall verdenscupseirer.

At det skulle bli realiteten, hadde de færreste trodd for noen måneder siden.

Ikke en gang hovedpersonen selv.

– Jeg trodde egentlig ikke at jeg skulle komme på sprinttoppen igjen. Det er klart at man drømmer og at jeg hadde et mål om det, men jeg hadde egentlig ikke trodd det, avslører Hattestad overfor TV 2.

Bakgrunnen for skepsisen har fotfeste i det som skjedde fra 2009 og frem til OL i Sotsji.

31-åringen fra Ørje fløt på en tilsynelatende evig medgangsbølge i 2008/09-sesongen.

Fra suksess til fiasko til suksess igjen

Hattestad vant hele seks av sju sprintrenn den sesongen. Klimakset kom i VM i Liberec med to gull.

Samme år var Ole Einar Bjørndalen like dominerende med gevær på ryggen. Sju verdenscupseirer, herunder tre VM-gull, gjorde veteranen til den ubestridte skiskytterkongen.

Så skjedde det noe for begge enerne. Noe som ikke skulle skje.

Avstanden mellom triumfene ble større og større.

3. desember 2011 vant Hattestad igjen i Düsseldorf. 12. februar 2012 tok Bjørndalen en etterlengtet triumf i Kontiolahti.

Så var det stopp. Helt stopp. Frem til OL i Sotsji:

Bjørndalen vinner på første forsøk i OL i skiskyttersprinten. Hattestad gjør det samme i langrennssprinten etter å ha kvalifisert seg med et nødskrik takket være triumfen i Toblach uken før.

Plutselig er Hattestad og Bjørndalen enere igjen.

Bjørndalen som tidenes mestvinnende vinterolympier. Hattestad som tidenes mestvinnende langrennssprinter.

Sammenligner Hattestad med Bjørndalen

– Vi kan gjerne trekke sammenligninger til Ole Einar. Han og Ola har mange likheter. De gir seg aldri og er begge veldig søkende etter ny informasjon, forteller landslagets sprinttrener Arild Monsen.

BEST IGJEN: I likhet med Ola Vigen Hattestad slo Ole Einar Bjørndalen tilbake da det gjaldt som mest i OL i Sotsji.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BEST IGJEN: I likhet med Ola Vigen Hattestad slo Ole Einar Bjørndalen tilbake da det gjaldt som mest i OL i Sotsji.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Når andre tror løpet er kjørt, finner både Ole Einar og Ola løsninger ingen andre ser. Ole Einar holder fortsatt koken, så jeg ser ingen ende på Olas storhetstid på veldig lenge, mener moldenseren.

Men enden kunne vært nær om ikke Hattestad hadde fått fremgang sporenstreks.

Før sesongen stilte 31-åringen et ultimatum overfor seg selv: Vinn eller forsvinn!

– Det har vært noen tunge år. Jeg ga meg selv denne og neste sesong på å vinne et internasjonalt skirenn, ellers ville det nok vært slutt, forteller Hattestad.

– Utrolig små marginer

Marginene i toppidrett er særdeles små. Om ikke Hattestad hadde vunnet generalprøven i Toblach, ville det ikke blitt OL på kjernekaren fra Ørje. Han ville heller ikke blitt tidenes mestvinnende sprinter denne uka.

Kanskje hadde endog karrieren vært i fare.

HADDE TROEN: Arild Monsen ga Ola Vigen Hattestad i OL. Det angrer han ikke på. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HADDE TROEN: Arild Monsen ga Ola Vigen Hattestad i OL. Det angrer han ikke på. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er vanskelig å si. Jeg er så glad i langrenn, spesielt når det går bra, så jeg er veldig glad for at jeg har nå har kommet inn i flytsonen igjen, forteller sprintkongen.

– Marginene mellom suksess og fiasko er utrolig små! supplerer Monsen.

Siden NM-triumfen i januar har Hattestad vært en uovervinnelig seiersmaskin.

– Det er en veldig god følelse å kjenne at jeg er i god form. Man vet at man kan gi på og likevel vite at man holder helt inn til mål. Det gjør at jeg kan være mer offensiv underveis og styre løpet. Slik minimaliseres også muligheten for uhell, analyserer han.

Sikter mot neste OL

Sprinttrener Monsen er svært imponert over Hattestads supercomeback.

– OL-løypa i Sotsji var ikke akkurat laget for Ola, men han tok oppgaven på strak arm. Han spesialtrente på det, utviklet motbakkekapasiteten og utholdenheten og var best forberedt i Sotsji, sier sprintsjefen.

– Ola gikk løypa i Sotsji svært mange ganger, ikke minst i hodet. Han har hatt en utrolig fremgang denne sesongen, fortsetter Monsen.

Hattestads suksess impliserer dessuten en forlengelse av karrieren.

– Nå vurderer jeg virkelig å satse mot neste OL. Så lenge det fungerer så bra som nå, og så lenge jeg har det så gøy når jeg holder på, kan jeg ikke se for meg å slutte med det første, sier Hattestad.

Kanskje vil kraftløperens karrierepunktum avhenge av når rivalen Emil Jönsson legger skiene på hylla. Svensken er nemlig på skuddhold i kampen om å kunne titulere seg som tidenes mestvinnende og beste sprinter.

 – Det spørs om jeg ikke må holde på så lenge som han gjør, avslutter Hattestad med et smil.