Oslo  20140307.
Therese Johaug  og Marit Bjørgen på fredagens pressetreff før 30 km i Holmenkollen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Oslo 20140307. Therese Johaug og Marit Bjørgen på fredagens pressetreff før 30 km i Holmenkollen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Johaug og Bjørgen etterlyser flere dopingtester

– Jeg er testet overraskende lite.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Holmenkollen (TV 2): Therese Johaug ønsker mer besøk av dopingkontrollører.

Johaug har aldri prestert bedre enn denne sesongen, men likevel er Johaug testet bare fire-fem ganger utenfor konkurranse, noe hun selv karaktiserer som altfor lite.

– Jeg er testet overraskende lite. Jeg hadde trodd jeg skulle blitt testet mye mer, sa Johaug på en pressekonferanse før tremilen i Holmenkollen søndag.

Hun ønsker å bli testet mer, spesielt med tanke på dopingavsløringene gjort i OL.

Ukrainske Marina Lisogor og kanskje mer notabelt Johannes Dürr gikk i dopingfella under lekene i Sotsji. I tillegg ble den tidligere langrennsløperen, konvertert skiskytter, Evi Sachenbacher-Stehle tatt.

– Det var skremmende å se, sier Johaug.

– Det hadde vært betryggende å bli testet mer, nettopp på bakgrunn av det som skjedde i OL.

Marit Bjørgen er testet mellom fem og ti ganger utenfor konkurranse denne sesongen, men hadde heller ikke hatt noe imot å bli testet mer.

– Jeg kunne ha blitt testet mer, særlig på våren og sommeren, sier Bjørgen som har blitt testet både på treningssamlinger og hjemme fra høsten og gjennom sesongen.

Noe overraskende er det ikke Antidoping Norge som har kommet på flest visitter hjemme hos skidronningen, men det Internasjonale Skiforbundet (FIS) som besøker Bjørgen mest enten i Oslo eller i Rognæs.

 De norske jentene har vært suverent best i verden denne sesongen og innehar de fire øverste plassene på verdenscuprankingen. 

De er dermed også blant utøverne som er blitt testet mest.

– Det er selvsagt bra med testing, men det er viktig at ingen føler seg trygge og at man kan slippe unna med det, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

– Man må aldri kunne forutsi når en dopingkontroll skal komme, eller være trygg på at den ikke kommer.

Dopingtatte Dürr sa han ble testet 14 ganger uten å bli tatt etter at han begynte å dope seg. Kristiansen vil ikke la det hefte ved hans syn av dopingapparatet i internasjonal skisport.

– Jeg vet ikke om man skal tro på det han sier. Det kan være han er ute etter å sverte apparatet som tok ham.