Illustrasjonsbilde fra Salt Lake City. (AP Photo/Laura Rauch)
Illustrasjonsbilde fra Salt Lake City. (AP Photo/Laura Rauch)

Slitne dopingtopper begravde to mulige positive prøver i Salt Lake

Tidligere sjefsanalytiker Don Catlin innrømmer overfor TV 2 at to utøvere kan ha sluppet unna.

I forkant av OL i Sotsji publiserte New York Times en artikkel der det ble hevdet at IOC begravet to positive dopingsaker på tampen av lekene i Salt Lake City. De to utøverne som unnslapp var ifølge avisen to skiskyttere. 

Don Catlin ledet et team av antidopingeksperter som avslørte Johann Mühlegg, Olga Danilova og Larisa Lazutina på OLs siste dag. De tre testet positivt for Darbepoetin (NESP).

Han forteller til TV 2 at han oppdaget to andre mistenkelige prøver samme dag.

I samråd med Arne Ljungqvist, som er IOC-medlem og styreformann i den medisinske kommisjonen, og Jacques Rogge, tidligere IOC-president, ble Catlin enig om ikke å gå videre med de to sakene.

– Det var saker som var i ferd med å gå gjennom de vanlige trinnene før de kunne bli rapportert. De var ikke komplette, de var ikke ferdige. Jeg, Jacques Rogge, Arne Ljungqvist og et par andre diskuterte tilfellene. Jeg hadde akkurat innrapportert tilfellene av Darbepoetin til Rogge. Arne var der sammen med meg. Diskusjonene handlet om tilfellene som hadde blitt bekreftet. De var komplette, de hadde blitt bekreftet, og resten er historie, sier Catlin på telefon fra USA.

– Da vi avsluttet diskusjonen vår og gikk ut av rommet, nevnte jeg for Jacques og Arne at det var en mulighet for at det var flere saker. Jeg sa ikke at det var flere. Det jeg refererte til var at jeg var bekymret for at det ville komme flere saker. Med en gang vi hadde gjort sakene ferdig ville de bli rapportert til Arne Ljungqvist og Jacques Rogge. Det skjedde aldri, for sakene ble aldri ferdigstilte. Vi gjennomførte kun 55 trinn av 60. Det så ut som om prøvene kom til å bli positive, men vi stoppet arbeidet vårt på det tidspunktet, forteller Catlin til TV 2.

– Hvorfor?

– Jeg var ganske sliten. Dette var den siste dagen i lekene. Vi måtte takle en hel rekke problemer, blant annet bekreftelse av B-prøvene. Vi var helt utmattet av mengden pliktarbeid. Da bestemte vi oss for at vi hadde gjort alt vi trengte å gjøre.

– Hvor fornøyd er du med den avgjørelsen i dag?

– For å være ærlig skulle jeg ønske at jeg hadde fortsatt. Men hvis man ikke gjør arbeidet skikkelig, med tanke på omstendighetene, vil sakene gå til CAS. Og da vil man ikke få godkjent sakene der. For en labdirektør er det et alvorlig problem hvis sakene ikke blir godkjente. Det er en katastrofe, sier Catlin.  

– Jeg var allerede irritert fordi IOC offentliggjorde de tre positive prøvene allerede før b-prøven hadde blitt gjennomført. (...) labdirektører liker ikke å gjennomføre B-prøvene før arbeidet med A-prøvene er ferdig. Det var en rekke forvirrende ting, i tillegg til at det var den siste dagen. Alle var i ferd med å pakke bagene sine. Ingen ville høre noe mer. Jeg ville bli ferdig med sakene slik at laboratoriet mitt kunne stoppe med arbeidet. Alle hadde jobbet 2-3 uker i strekk. For meg tok det mer enn ett år å bli ferdig med sakene dere kjenner til, Mühlegg og russerne, sier Catlin.

Han forteller at det var hans egen avgjørelse å droppe de to siste mulige dopingsakene. 

– Det var ingen gruppeavgjørelse. Det var mer eller mindre jeg som sa at arbeidet ikke var fullført. Jeg advarte dem om at det kunne komme flere saker. Det handlet ikke om å stoppe sakene eller å begynne på dem. Vi var begravet i arbeid. Det var non-stop, sier Catlin.  

De to utøverne som muligens dopet seg i Salt Lake kan føle seg trygge nå.

– Så vidt jeg vet er prøvene destruert, sier Catlin.

Halvard Hanevold var med på det norske laget som tok gull på stafetten i skiskyting under OL i Salt Lake City. Han er overrasket over opplysningene om at mulige positive dopingprøver ble oversett.

– Jeg regner med at alle prøver som blir tatt blir testet og gjort ferdig, særlig hvis man har mistanke om at det er noe galt. Så det er jo så klart veldig overraskende hvis det ikke har skjedd, sier Hanevold til TV 2. 

– Sånn generelt forventer jo alle utøvere at hvis det er tester som blir gjort, at de blir fulgt opp. 

Hanevold opplevde at han og resten av miljøet ble testet ofte på den tiden. Ifølge New York Times var det to skiskyttere som slapp unna med mistenkelige prøver.

– Ja, jeg er jo overrasket hvis det er to skiskyttere som har avlagt tester som de har sett på som mistenkelig, men hadde vært like overrasket om det var langrennsløpere, sier Hanevold.

– Det jeg først og fremst er overrasket over er jo hvis det er riktig slik dere har fremstilt det. At det er tester som er tatt, som er sett på som mistenkelig og ikke gjennomført. Det skjønner jeg ikke hvordan skal gå.