Lerums-juice med bilde av eple fra Sognefjorden inneholder polske råvårer

Juicen har polske ingredienser, men emballasjen og reklamefilmen gir et helt annet inntrykk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Emballasjen på eplejuicen fra Lerum har bilde av et friskt og grønt eple med Sognefjorden i bakgrunnen. Det er derfor lett å få inntrykk av at dette er produsert i Norge, men slik er det ikke.

Eplekonsentratet og -aromaen er polsk, men emballasjen opplyser ikke noe om dette. Heller ikke i reklamefilmen, som viser bilder fra Sognefjorden, gies det noe annet inntrykk enn at dette er et helnorsk produkt.

Forbrukerrådet: – Dette er villedende

TV 2s matagenter Espen Fiveland og Thea Olsen viser reklamefilmen til forbrukerrådet, og de er klare i sin sak.

– Det er ingen tvil om hva som er inntrykket når man ser på denne reklamefilmen. Det er at det både er produsert i Sogndal og med råvarer fra Sogn. Vi synes dette er villedende. Vi vet at mange er opptatt av hvor råvarene kommer fra og hvem som har produsert det, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet.

– Enten må de endre på inntrykket som gies, eller så bør de opplyse om at dette her er ikke bare polske råvarer, men også delvis produsert i Polen.

Lerum svarer

Lerum mener dog de har sitt på det tørre.

– Vi legger ikke skjul på at konsentratet i den juicen er av utenlandsk opprinnelse, sier Trine Lerum Hjellhaug, administrerende direktør i Lerum.

– Men det står ikke at det er fra Polen, sier Fiveland.

– Nei. I dag er det ikke noe krav for å merke hvor eplet eller konsentratet kommer fra, så derfor merker ikke vi kartongene med det. Vi får vurderer hva vi skal gjøre fremover hvis forskriftene blir endret, sier Hjellhaug.

Lær mer om juice i «Matagentene» på TV 2 torsdag klokken 20.00.