BLE OPPRINGT: Fredrik Aukland ble bedt om å ikke uttale seg om SVTs dopingdokumentar av Erik Røste. Foto: Scanpix/montasje.
BLE OPPRINGT: Fredrik Aukland ble bedt om å ikke uttale seg om SVTs dopingdokumentar av Erik Røste. Foto: Scanpix/montasje.

– Skiforbundet ba meg holde kjeft

Fredrik Aukland ble oppringt av skipresident Erik Røste om SVTs omstridte dopingdokumentar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Drammen/Bergen/Oslo (TV 2 Sporten): Onsdag kveld sendte SVT sin omstridte dokumentar «Blodracet 2», der fokuset er på mistenkelig høye blodverdier på langrennsløpere tatt for noen år tilbake. 

SVT har fått tilgang til flere tusen blodprøver av ulike utøvere, og en av dem som blir hengt ut med mistenkelig høye verdier er nordmannen Anders Aukland. 

RINGTE AUKLAND: Skipresident Erik Røste synes ikke noe om SVTs omstridte dopingdokumentar og ba Fredrik Aukland ikke uttale seg om saken.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
RINGTE AUKLAND: Skipresident Erik Røste synes ikke noe om SVTs omstridte dopingdokumentar og ba Fredrik Aukland ikke uttale seg om saken. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– De ba meg holde kjeft
Langrennstrener Fredrik Aukland, og bror til Anders, forteller at skipresident Erik Røste har ringt ham flere ganger de siste dagene i forbindelse med dokumentaren.

– Erik Røste har vært i kontakt med meg flere ganger de siste dagene, bekrefter Aukland til TV 2.

– Hva ble du rådet til?

– Jeg ble informert om deres side av saken og i grunn bedt om å holde kjeft. De ville gi programmet minst mulig oppmerksomhet, svarer Aukland.

Dario Colognas tidligere trener mener det er en feilslått strategi av skiforbundet.

– Jeg er opptatt av åpenhet og jeg tror at åpenhet og faglig kunnskap er det beste for denne saken. Det vil være det desidert beste for alle parter, slår Aukland fast.

Aukland stusser over at broren er blant dem som blir mistenkeliggjort i dokumentaren.

– Min bror blir beskyldt for å ha høye verdier og det er i mine øyne merkelig. Jeg har selv jobbet som trener i mange år og hatt utøvere som har hatt lignende blodverdier. Det har toppidrettsutøvere som driver med utholdenhetsidrett og jeg synes det er merkelig at fagpersoner ikke kan komme frem og forklare dette, sier han.

– Et bevisst valg om å ikke delta
Anders Aukland har etterlyst støtte fra skiforbundet etter å ha uttalt seg i dokumentaren, men skipresident Erik Røste er rask med å forklare hvorfor de ikke ønsker å kommentere påstandene som blir presentert i «Uppdrag Granskning». 

– Vi har tatt et bevisst valg om å ikke delta i dette programmet. Den eneste hensikten er å mistenkeliggjøre uskyldige utøvere. Ved å stille opp ville vi ha legitimert det. Det ønsker vi ikke å gjøre, forklarer skipresident Erik Røste overfor TV 2 Sporten, før han fortsetter:

– Jeg synes det er leit at Anders blir mistenkeliggjort, men han bør rette sin frustrasjon mot de svenske dokumentskaperne. Det er de som fremsetter disse beskyldningene. Vi er Anders sine støttespillere og Norges skiforbund stiller seg bak Anders Aukland i denne saken her og synes det er veldig leit.

– Ikke noe nytt
Røste har selv sett den kontroversielle dokumentaren og er ikke nevneverdig imponert.

– Det er ikke noe nytt i denne, det er de samme udokumenterte påstandene. Vi er kjent med at det har vært utfordringer i skisporten, men den logiske bristen i programmet er at de presenterer en tese om mistanker mot personer i svensk og norsk langrenn. Og det finnes det ingen som helst dokumentasjon om, poengterer Røste, og legger til:

– De har brukt to år på å forsøke å avdekke dette, men har ikke klart å dokumentere noenting. Det jeg reagerer mest på er at uskyldige, navngitte utøvere blir trukket inn i dette uten noen som helst grunnlag for dokumentasjon, sier han.

Skipresidenten liker dårlig at flere tusen prøver av ulike utøveres blodverdier er lekket til programmet.

– Blodverdier er personlig data som skiforbundet ikke skal publisere. Norges skiforbund bryter med norsk lov om vi hadde publisert blodverdier som tilhører utøvere, og slike ting går ut over rettsikkerheten til utøverne, minner han om.

– Ikke gitt noen munnkurv
Røste bekrefter at han har ringt både til utøvere og personer innad i skiforbundet for å be dem ikke stille opp i programmet.

– Vi anbefaler utøvere å ikke stille opp fordi skiforbundet ikke ønsker å gi programmet legitimitet og oppmerksomhet. Det er en strategi vi har fulgt og gitt beskjed om både internt og til utøvere som har stilt spørsmål rundt dette, sier han.

Røste avviser at han har gitt sentrale personer munnkurv.

– Vi har ikke gitt noen munnkurs. Skipresidenten har kun ringt rundt for å fortelle om programmet og at vi ikke ønsker å delta for å gi det legitimitet og om erfaringene våre fra i fjor, sier han.

– Styrker det ikke mistanken om alt ties i hel?

– Vi ønsker ikke å tie noe i hel og har stilt opp for TV 2, Dagbladet og andre når de har spurt om det. Når det gjelder programmet så ønsker vi ikke å gi dem mer legitimitet, men har gitt dem et skriftlig svar, poengterer han.