– Aldri sett lignende ferdighets-register på landslaget

Brede Hangeland sparer ikke på rosen når han skryter av Mats Møller Dæhli.

Mats Møller Dæhli fikk mye skryt etter at han debuterte for det norske landslaget i november i fjor.

Mot Tsjekkia fikk han sin første kamp fra start med flagget på brystet. Den sjansen tok han godt vare på, og ble i alle fall i en uoffisiell kåring utnevnt til kampens beste spiller.

SKRYTES OPP I SKYENE: Mats Møller Dæhli får skryt fra både landslagssjefen og lagkamerater etter å ha debutert fra start. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKRYTES OPP I SKYENE: Mats Møller Dæhli får skryt fra både landslagssjefen og lagkamerater etter å ha debutert fra start. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Han var man of the match, var landslagssjef Per-Mathias Høgmos umiddelbare reaksjon i et intervju med Viasat etter kampen.

54-åringen holder ingenting tilbake når han skal beskrive forestillingen til Dæhli mot Tsjekkia.

– Jeg skal ikke si «som forventet», men jeg er ikke overrasket. Motstanderen tatt i betraktning, så viser han et fotballhode som er utrolig morsomt. Han har en timing én-mot-én offensivt som det er et veldig, veldig høyt nivå på, utdyper landslagssjefen til TV 2.

Kan bedre

Hovedpersonen selv tar ikke av etter det enkelte omtaler som en av tidenes debut fra start noensinne.

– Det er hyggelig at de mener det, men jeg har bare fokus på å vise at jeg skal starte neste kamp. Jeg tar ikke av eller noe som helst, sier han til TV 2, og legger til at han har mer å gi.

– Jeg har fortsatt litt å gå på. Jeg skjøt et ball ut på sidelinjen, så jeg må jobbe med avslutninger, jeg må jobbe med flere ting, men selvfølgelig; det var en bra debut.

Ikke sett lignende

Men det er ikke bare fra landslagssjefen at det kommer skryt i retning 19-åringen. Også veteranene på landslaget er fulle av lovord.

– Jeg tror aldri jeg har sett den type ferdighetsregister på landslaget. Det er utrolig gøy å se. Det er fantastisk at han tør å prøve på dette nivået, og det skal bli veldig spennende å følge ham i framtida, sier landslagskaptein Brede Hangeland, som tror Cardiff-spillere vil få en sentral rolle på landslaget.

– Han er ikke redd for en stor anledning. Mats er bare 19 år, men ser atskillig mer moden og rutinert ut enn det. Han kan bli en toppspiller. Det er selvsagt Per-Mathias som tar ut laget, men jeg tror Mats kan bli sentral for Norge i mange år, og allerede i kvaliken til høsten.

Spør om råd

Morten Gamst Pedersen, som scoret 2-2-målet og sikret uavgjort mot Tsjekkia, forteller om en oppegående 19-åring.

– Vi prater en del, og han er en oppegående gutt. Spør han spørsmål, prøver vi å hjelpe han så godt vi kan. Vi vil jo at han skal bli god slik at vi kan få en norsk spiller som spiller i en toppklubb ute i Europa. 

– Han er en fantastisk fotballspiller, ingen tvil om det. Han backen (David Limberský) trygla vel treneren om å få bytte i pausen, sier 32-åringen til TV 2. 

Ble veid for lett for Norge U21

For bare 7-8 måneder siden ble Dæhli veid og funnet for lett for det norske U21-landslaget som skulle spille EM i Brasil, og nå ser han ut til å bli en viktig brikke på a-landslaget.

– Det handler mye om at jeg gikk til Molde, fikk førstelagserfaring og utviklet meg. Jeg føler jeg har utviklet meg mye det halve året jeg har vært i Molde, og senere i Cardiff. Det er gøy, og det er gøy å få spille her, forklarer han, men sier at det fremdeles er noen år til han er der han skal være.

– Jeg har sagt det før, jeg kan forbedre meg på mye. Jeg har 1-2 år igjen før jeg er der jeg skal være. Avslutninger er noe jeg trener mye på, jeg står igjen etter trening. Jeg vil bli bedre, og må bli bedre også.

IMPONERTE: Mats Møller Dæhli i sin første landskamp fra start mot Tsjekkia. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
IMPONERTE: Mats Møller Dæhli i sin første landskamp fra start mot Tsjekkia. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Høgmo går i alle fall langt i å antyde at Dæhli vil bli en viktig brikke for Norge.

– I dag leverer han så det holder. Det er ingen grunn til å holde igjen, så lenge han viser at han behersker fremgangen sin og nå får bekreftelse mot bra motstand hva dette dreier seg om.

– Vi ser ut til å ha fått en spiller på et høyt, høyt internasjonalt nivå, legger han til.