REAGERER: Marit Bjørgen reagerer på SVT sin dopingdokumentar.  Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / NTB scanpix
REAGERER: Marit Bjørgen reagerer på SVT sin dopingdokumentar.  Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / NTB scanpix

Bjørgen: – Jeg blir frustrert og lei meg

Skidronningen liker dårlig at enkeltutøveres blodverdier er lekket til svensk TV-kanal.

Drammen/Bergen (TV 2 Sporten): I forbindelse med sin dokumentar «Blodracet 2» har den svenske statskanalen SVT fått tilgang til flere tusen blodprøver av ulike utøvere.

– Blir frustrert og lei
Det liker Marit Bjørgen svært dårlig.

– Jeg har ikke hørt mine prøver fra 2000-tallet selv. At jeg eventuelt skulle høre om de fra en svensk TV-kanal synes jeg er skremmende og jeg synes at FIS burde kommet på banen her. Dette er jo personlige helseopplysninger som burde vært unnlat offentligheten for alle, sier Bjørgen til TV 2 Sporten etter onsdagens verdenscupsprint i Drammen.

I SVTs omstridte dokumentar blir fokuset rettet mot mistenkelig høye blodverdier hos langrennsløpere tatt for flere år siden. 

Bjørgen synes det er trist at flere langrennsløpere blir mistenkeliggjort.

– Jeg blir frustrert og lei meg, og føler at vi blir forsvarsløse. Det blir så mye mistenkeliggjøring og som løper føler deg helt hjelpeløs, sier Bjørgen.

– Brudd på norsk lov
Også skipresident Erik Røste reagerer på at SVT publiserer ulike nasjoner og utøveres blodverdier.

– Blodverdier er personlig data som skiforbundet ikke skal publisere. Norges skiforbund bryter med norsk lov om vi hadde publisert blodverdier som tilhører utøvere, og slike ting går ut over rettsikkerheten til utøverne, minner han om.