Gamst fikset uavgjort mot Tsjekkia etter Cech-blemme

Men det var Mats Møller Dæhli som stjal overskriftene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tsjekkia - Norge 2-2

Fotballåret 2013 var ikke mye å skryte av for Norges del. Per-Mathias Høgmo håpet derfor på en positiv start på det nye året mot Tsjekkia.

54-åringen ga flere unge spillere sjansen fra start, blant annet Mats Møller Dæhli, som kanskje var det store lyspunktet for Norge. Det mener i alle fall landslagssjefen.

– Han var man of the match. Jeg er imponert over han, sier Per-Mathias Høgmo til Viasat etter kampen.

Se referat av kampen i videovinduet øverst (med tillatelse fra Viasat).

– Jeg skal ikke si «som forventet», men jeg er ikke overrasket. Motstanderen tatt i betraktning, så viser han et fotballhode som er utrolig morsomt. Han har en timing én-mot-én offensivt som det er et veldig, veldig høyt nivå på, utdyper landslagssjefen til TV 2.

– Jeg er fornøyd. Jeg gjorde en god debut fra start, men jeg fikk krampe mot slutten der, men alt i alt var det en god debut, sier Dæhli selv.

Dette var 19-åringens første kamp fra start for Norge, og det var tydelig at unggutten var ivrig etter å vise seg frem. Før fem minutter var spilt hadde han allerede rukket å avslutte to ganger, men uten å skape vanskeligheter for Petr Cech.

– Høyt internasjonalt nivå

Høgmo mer enn antydet at Dæhli vil få flere kamper fra start i fremtiden.

– I dag leverer han så det holder. Det er ingen grunn til å holde igjen, så lenge han viser at han behersker fremgangen sin og nå får bekreftelse mot bra motstand hva dette dreier seg om.

– Vi ser ut til å ha fått en spiller på et høyt, høyt internasjonalt nivå, legger han til.

Nyland med blemme

Norge åpnet positivt, og kunne tatt ledelsen bare minutter senere. Våre to spisser, Tarik Elyounoussi og Mohammed Abdellaoue kombinerte med et fint veggspill. Førstnevnte prøvde å runde Cech, men, uten å felle Elyounoussi, klarte Chelsea-keeperen å forstyrre nok til at Elyounoussi ikke fikk avsluttet skikkelig.

I stedet var det hjemmelaget som skulle ta ledelsen. Ørjan Håskjold Nyland satte i gang med et svakt utkast. Det fanget Tomas Rosicky opp, vendte mot mål før han banket ballen inn i nærmeste hjørne forbi en urørlig Nyland.

– Han kastet en ball som ikke traff, men det er god læring i det. Det må han få lov til, sier Høgmo.

Gode kombinasjoner

Men spissparet til Norge skulle få en ny sjanse etter 20 minutter. Dæhli tredde gjennom Moa, som slo ballen på tvers av målet. Fra fem meter gjorde Elyounoussi ingen feil og satte inn 1-1.

Et par minutter senere var samme mann på farten igjen. Nok en gang var Dæhli regissør da han løftet ballen over det tsjekkiske forsvaret og fant Elyounoussi på løp. Cech hadde ingen planer om å la to baller slippe forbi på så kort tid, og reddet mesterlig.

Fremover på banen så Norge til tider meget bra ut, men bakover slapp tsjekkerne altfor lett til, og i det 39. minuttet straffet det seg. Et hjørnespark ble stusset videre på fremste stolpe, gikk gjennom hele feltet før ballen falt i føttene på en dårlig markert Matej Vydra. West Bromwich-spissen lot ikke sjansen gå fra seg og satte enkelt inn 2-1.

DUELL: Tarik Elyounoussi og Petr Cech møttes til en kamp i kampen. her hjelper Chelsea-keeperen nordmannen på beina etter å ha nektet han scoring.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DUELL: Tarik Elyounoussi og Petr Cech møttes til en kamp i kampen. her hjelper Chelsea-keeperen nordmannen på beina etter å ha nektet han scoring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Startet bra

Høgmo gjorde flere bytter i andre omgang, men friske bein så ikke ut til å hjelpe på kampbildet. For selv om Norge kom best i gang og hadde det meste av spillet, slet de med å skape store muligheter.

Men ett av byttene skulle sette sitt preg på resultat, nemlig Morten Gamst Pedersen. Brede Hangeland tok et frispark kjapt midt på banen og sentret til Gamsten. Han førte med seg ballen noen meter fremover før han klinket til og satte inn 2-2 - med god hjelp fra en slepphendt Cech.

– Jeg traff klokkereint på ballen, men jeg har sett Cech redde de skuddene før, må jeg ærlig innrømme, sier han til TV 2. 

32-åringen løp rett ut på benken og ga Høgmo en klem.

KLEMTE TIL: Morten Gamst Pedersen fyrte av fra langt hold og utlignet før han løp bort på trenerbenken og ga Per-Mathias Høgmo en klem. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KLEMTE TIL: Morten Gamst Pedersen fyrte av fra langt hold og utlignet før han løp bort på trenerbenken og ga Per-Mathias Høgmo en klem. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Vi er et lag som står sammen, og det er viktig for meg å være på landslaget. Det har alltid vært energiskapende å komme hit, og jeg har lyst til å være med videre, legger han til

Dermed starter fotballåret 2014 med 2-2 og uavgjort mot Tsjekkia, som ligger på en 31. plass på FIFA-rankingen.

Tsjekkia (4-2-3-1): Petr Cech; Frantisek Rajtoral, Marek Suchý, Ondrej Mazuch, David Limbersky; Tomas Hücbschmann, Vladimir Darida; Borek Dockal, Tomás Rosický, Adam Hlousek; Matej Vydra.

Norge (4-4-2): Ørjan Håskjold Nyland; Omar Elabdellaoui, Brede Hangeland, Vegard Forren (Håvard Nordtveit 45), Tom Høgli; Per Ciljan Skjelbred (Morten Gamst Pedersen 64), Stefan Johansen (Alexander Tettey 45), Ruben Yttergård Jenssen, Mats Møller Dæhli (Daniel Braaten 72); Tarik Elyounoussi, Mohammed Abdellaoue (Håvard Nielsen 62).