NESTEN DØDT LØP: De rødgrønne med Jens Stoltenberg (Ap) i spissen har nesten tatt igjen de borgerlige partiene og statsminister Erna Solberg (H) et halvt år etter stortingsvalget i september.  (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix).
NESTEN DØDT LØP: De rødgrønne med Jens Stoltenberg (Ap) i spissen har nesten tatt igjen de borgerlige partiene og statsminister Erna Solberg (H) et halvt år etter stortingsvalget i september.  (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix).

Ferske tall: Nå har Jens nesten tatt igjen Erna

Det borgerlige flertallet er nær ved å glippe på fersk TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et halvt år etter stortingsvalget er det i praksis dødt løp mellom blokkene på Stortinget.

Rekord for Ap

Dersom det hadde vært stortingsvalg i dag viser TV 2s mandatberegninger på tallene fra TNS Gallup at de borgerlige partiene ville fått et knappest mulig flertall på 85 mandater, mens de rødgrønne ville fått 83 og Miljøpartiet De Grønne 1 mandat.

– Det er veldig hyggelig med fremgang, jeg lar meg inspirere av det, sier Jens Stoltenberg (Ap).

Les Kjetil Løsets blogg: Flertallet nær ved å glippe

Blå motgang

Høyre går mest tilbake fra februar med 1,6 prosentpoeng til 27,6, mens Fremskrittspartiet får 11,6 prosent (- 0,3). Dermed får de to regjeringspartiene nå bare 39,2 prosent.

Ikke siden august 2011 har Høyre og Fremskrittspartiet hatt lavere oppslutning på TNS Gallups målinger for TV 2.

– Det er riktig at det er et halvt år etter valget, men det er og tre og et halvt år igjen av denne perioden, sier nestleder Bent Høie (H).

Han er ikke bekymret over at de borgerlige partiene er svært nær ved å miste flertallet.

– Vi skal vise at det er mulig å bli valgt til regjering og gjenvalgt til regjering. Nå starter vi arbeidet med det første statsbudsjettet som denne regjeringen jobber med fra begynnelsen av, for da kommer velgerne til å se at vi levere på det vi lovte før valget, sier Høie.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget fra ditt fylke

Kvinner velger Ap

Det er to år siden Arbeiderpartiet har hatt så høy oppslutning som 35,2 prosent (+ 0,9), som ville gitt hele 13 nye mandater på Stortinget.

– Det er hyggelige tall og en inspirasjon til alle som jobber for Arbeiderpartiet og det vi står for, sier Stoltenberg.

– Når blir Jens Stoltenberg statsminister igjen?

– Jeg er Arbeiderpartiets statsministerkandidat, samtidig har jeg sagt veldig mange ganger at jeg skal svare partiets organer  i god tid før Arbeiderpartiet avgjør hvem som er partiets kandidat i 2017, sier Stoltenberg.

Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet går mest frem blant de unge, og særlig blant kvinnene. Partiet har nå markant høyere oppslutning blant kvinner enn de har blant menn.

Hele 89 prosent av velgerne som stemte på Arbeiderpartiet i fjor høst er lojale. Samtidig henter de netto 40.000 flere velgere fra regjeringspartiene enn det er tidligere Ap-velgere som går motsatt vei.

Venstre mest frem

Målingen er tatt opp gjennom en uke som var preget av forhandlinger om asylpolitikken mellom de borgerlige partiene. Venstre er vinneren med en fremgang på 1,3 prosentpoeng til 6,2 prosent og dermed fjerde største parti.

Kristelig Folkeparti går derimot tilbake med 0,7 prosentpoeng til 4,7 prosent, mens Senterpartiet får 4,9 (- 0,3) og SV 4,3 prosent (+ 0,1). 

Miljøpartiet De Grønne får 3,2 (+ 0,4) og et mandat på Stortinget, mens Rødt er svært nær mandat i hovedstaden med 1,5 (+ 0,4). Andre partier og lister får 0,8 (- 0,1), denne gang er det Pensjonistpartiet med 0,4, Piratpartiet med 0,3 og Kystpartiet med 0,1 som skjuler seg under gruppen «andre».

Følg utviklingen i TV 2s partibarometer

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 976 personer med stemmerett i tidsrommet 24. - 28. februar 2014. 77,5 prosent av de spurte oppga partipreferanse, mot 78,6 i februar.Failmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.