Erik er i verdenstoppen i golf etter å ha fått sitt tredje hjerte

Norskamerikaneren Erik Compton (34) har hatt to hjertetransplantasjoner. Nå er han i verdenstoppen i golf og kjemper mot Tiger Woods.

Bare ni år gammel ble norskamerikanske Erik Compton (34) syk for første gang. Legene fortalte at hjertet hans var for svakt og at han trengte en hjertetransplantasjon.

Etter en ventetid på to og et halvt år, fant man endelig et nytt hjerte til Erik. Operasjonen var vellykket, og den unge gutten fikk mye oppmerksomhet i både norske og amerikanske medier. Erik var nemlig en av de yngste som var hjertetransplantert noensinne.

– Som en del av rehabiliteringen så tok hans far han med ute på golfbanen, forteller mor Eli Compton, som flyttet fra Kopervik i Rogaland til Miami i USA da hun var 21 år gammel.

Hjerteinfarkt

TV 2-programmet «Eventyrlige nordmenn» forteller Øyvind Fjeldheim hvordan Eriks eventyr startet på golfbanen da han var 12 år og nylig hjerteoperert.

Erik hadde et unikt talent innen golf. Han ble raskt en av USAs beste golfspillere i sin klasse, og han konkurrerte mot verdenseliten. 

Så fikk han et hjerteinfarkt.

UNG GOLFSTJERNE: Erik Compton startet med golf etter at hjertetransplantasjonen førte til at han måtte holde seg i ro og ikke kunne drive med annen idrett. En annen bivirkning var at ansiktet hans hovnet opp. Foto: Eventyrlige nordmenn/TV 2
UNG GOLFSTJERNE: Erik Compton startet med golf etter at hjertetransplantasjonen førte til at han måtte holde seg i ro og ikke kunne drive med annen idrett. En annen bivirkning var at ansiktet hans hovnet opp. Foto: Eventyrlige nordmenn/TV 2

- Det skjedde på golfbanen. Han ble dårlig og kjørte selv til sykehuset. Da ringte han til meg og fortalte at han hadde et hjerteinfarkt og at han ringte for å si farvel fordi han kom til å dø. Jeg dro til sykehuset, og der fikk jeg snakket med han og gitt han en klem før de kjørte han inn på operasjonsrommet, forteller Eli Compton.

Tredje hjerte

Eriks tilstand var nok en gang kritisk, men så skjedde det en alvorlig motorsykkelulykke i Miami. Det kom et nytt hjerte inn til sykehuset, og det fikk Erik.

Hans andre hjertetransplantasjon ble også vellykket, og med sitt tredje hjerte setter Erik i gang med en ny opptreningstid. Kun fire måneder etter transplantasjon kvalifiserte han seg tilbake til PGA, som er den mest prestisjefylte golfturneringen i USA. 

Med sitt tredje hjerte er han nå i verdenstoppen innen golf. 

STOR DRØM: Eriks mål er å vinne PGA-turneringen. Foto: Eventyrlige nordmenn/TV 2
STOR DRØM: Eriks mål er å vinne PGA-turneringen. Foto: Eventyrlige nordmenn/TV 2

Se video av Eriks comeback i toppen av saken.

- Det er ganske utrolig at Erik har nådd helt hit, og at han er så positiv og suksessfull. Han fortjener plassen sin her, og det er noe han bør være stolt av, sier golfstjernen Tiger Woods når Fjeldheim møter han under PGA-turneringen i Orlando i 2013. 

Drømmer om OL

- Jeg har en veldig sterk familie. Jeg bruker ofte å si at det er min sterke vikingbakgrunn som får meg til å fortsette å kjempe, sier Erik.

I fjorårets PGA-turneringen endte Erik som nummer 16. Til Fjeldheim forteller han at hans store mål er å vinne PGA, men at han også drømmer om å kunne representere Norge i OL. 

Se «Eventyrlige nordmenn» på TV 2 søndager klokken 20.00.