Nato: – Russland truer freden i Europa 

Det er to helt ulike virkelighetsoppfatninger som braker sammen på Krim-halvøya, mener NUPI-forsker Julie Wilhelmsen.

Russiske soldater ved Balaclava lørdag. Ukrainske ledere anklagr Russland for å erklære krig. REUTERS/Baz Ratner.
Russiske soldater ved Balaclava lørdag. Ukrainske ledere anklagr Russland for å erklære krig. REUTERS/Baz Ratner.

Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen innkalte søndag det såkalte NATO-rådet til ekstraordinært møte for å drøfte krisen i Ukraina. På en pressekonferanse etter møtet sa generalsekretæren at måten Russland opptrer på overfor Ukraina er i strid med FN-traktaten.

– Russland truer freden og sikkerheten i Europa, sier generalsekretæren.

– Jeg ber alle parter om å redusere den spente situasjonen, avsluttet Rasmussen den korte uttalelsen.

Vi følger utviklingen i Ukraina fortløpende med liveblogg og direktevideo her.

Krimhalvøya har skapt spenninger mellom Ukrina og Russland siden Sovjetunionens fall, og den automome delen av Ukraina har sterke bånd til Russland.

Majoriteten av ukrainere bosatt i området har russisk som morsmål. Krim er et yndet feriemål for russere, og enda viktigere; Krimhalvøya er Russlands port til Svartehavet. Russlands svartehavsflåte har base i havnebyen Sevastopol.

Når EU-vennlige ukrainere velter den president Janukovitsj som var Putins allierte, truer det Russlands posisjon øst i Europa. 

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen mener det er to helt ulike virkelighetsoppfatninger som braker sammen på Krim-halvøya nå. 

– Det var en marerittsituasjon for president Vladimir Putin da den til dels prorussiske statsministeren Viktor Janukovitsj ble veltet. Selv har han stått overfor lignende demonstrasjoner i sitt eget land. Med tanke på den frykten som finnes for at dette skal spre seg til Russland, er det ikke overraskende at Putin overveier muligheten for militær inngripen, sier seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Julie Wilhelmsen til NTB.

Russland har tidligere sett med veldig stor frykt på regimeendringene som har skjedd i blant annet Syria og Irak tidligere, og som har blitt støttet av USA og andre vestlige land.

– Nå skjer det i Russlands egen bakgård. Det blir sett på som nærmest en eksistensiell trussel. Når Russland tidligere har forsøkt å kontrollere Ukraina gjennom handels- og energiblokader, ser de nå at de må ty til hardere virkemidler ettersom situasjonen er såpass prekær, sier Wilhelmsen.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2