Ukraina setter styrkene i full kampberedskap

To russiske krigsskip er observert utenfor Krim-halvøya i strid med avtale.

PRO-RUSSLAND: En mann med barnet sitt går forbi væpnede pro-Russland styrker i nærheten av grensen til Ukraina. Foto: AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV
PRO-RUSSLAND: En mann med barnet sitt går forbi væpnede pro-Russland styrker i nærheten av grensen til Ukraina. Foto: AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV

SISTE: Ifølge AFP, trekker Canada seg fra G8-møtet som skal holdes i Russland til sommeren.

Etter et ekstraordinært kabinettmøte lørdag ble det bestemt at Canadas ambassadør til Russland trekkes tilbake.

Åpen grense til halvøya

Grensen til den selvstyrte Krim-regionen i Ukraina er fortsatt åpen, og journalister har ingen problemer med å ta seg inn i området. 

En journalist fra den danske avisa Politiken ankom Krim-halvøya lørdag kveld og forteller til sin egen avis at han ble møtt av soldater med automatvåpen ved en veisperring på grensa.

Etter enn rask sjekk av pass og papirer ble han vinket gjennom og kunne fortsette kjøreturen til regionhovedstaden Simferopol.

– Det er verdt å merke seg at de ikke har stengt grensen, heller ikke for journalister, forteller Claus Blok Thomsen.

Flyplassen i Simferopol er stengt og kontrolleres nå av russiske soldater, og ifølge nyhetsbyråene vokter pro-russisk milits støttet av russiske marinesoldater også flere offentlige bygninger i byen.

USA fordømmer «invasjonen» i Ukraina

Også USA fordømmer en russisk intervensjon i Ukraina, og ber Russland trekke styrkene ut, melder Det hvite hus ifølge AP.

Det kom fram etter et ekstraordinært toppmøte i Det hvite hus lørdag kveld, norsk tid. President Obama snakket også med Russlands president Vladimir Putin på telefon i 90 minutter lørdag og uttrykte sin bekymring over en russisk intervensjon.

Putin svarte at han forbeholder seg retten til å beskytte russiske interesser øst i Ukraina, og uttrykker sin bekymring over «provokative og kriminelle» handlinger fra ekstreme grupper som han hevder støttes av Ukraina.

Også utenriksminister i USA, John Kerry, advarer Russland med at dersom de fortsetter det Kerry kaller en invasjon av Ukraina, så vil det få store følger for Russlands forhold til USA og flere andre land.

Satt i kampberedskap

Ukrainas fungerende president har gitt ordre om å sette landets styrker i kampberedskap. Samtidig truer landets statsminister med at en russisk militær intervensjon på Krim vil lede til krig mellom de to landene.

Statsminister Arsenij Jatsenjuk oppfordrer på sin side Russland til å finne politiske løsninger på krisen. Russiske styrker må returnere til sine baser, krevde han lørdag kveld.

Intensiteten bygger seg opp igjen i store deler av Ukraina etter at Putin formelt leverte en anmodning til Overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen om å få bruke militærmakt i Ukraina.

Nasjonalforsamlingen godkjente anmodningen.

Krigsskip utenfor Krim

Etter flere dager med gnisninger har Vladimir Putin formalisert det ukrainske myndigheter allerede har beskrevet som en pågående utplassering av russiske tropper i den strategiske delen av Krim. 

Lørdag kveld ble det også rapportert om at to russiske krigsskip er observert utenfor Krim-halvøya nær Sevastopol. Dette er i strid med avtalen som regulerer den russiske marinebasen, sier en ukrainsk militær kilde til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Russisk vetorett

FN hadde et krisemøte i sikkerhetsrådet lørdag kveld. Russland og vestlige land anklaget hverandre for den tilspissede situasjonen i landet.

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin stilte spørsmål ved legitimiteten til de nye makthaverne i Kiev og anklaget «vestlige kollegaer», særlig medlemmer av EU, for å ha blandet seg opp i Ukrainas indre anliggender.

USAs FN-ambassadør Samantha Power betegnet på sin side lørdagens vedtak i den russiske nasjonalforsamlingen, der det ble gitt grønt lys til bruk av militærmakt i Ukraina, for «farlig og destabiliserende».

FN har likevel ikke stort handlingsrom for å bedre situasjonen i Ukraina, ettersom Russland sitter med vetorett, mener en svensk forsker. 

– Noen harde maktmidler kan man ikke vente seg fra FN. Organisasjoner som EU har fortsatt mulighet til å påvirke, for eksempel gjennom mindre handel med Russland og diplomati, sier professor i folkerett ved Uppsala universitet i Sverige, Mark Klamberg til nyhetsbyrået TT.

Overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen ber president Vladimir Putin om å trekke tilbake Russlands USA-ambassadør. 

Samtidig melder det russiske nyhetsbyrået Interfax at Obama trekker ut ambassadøren i Russland.

– Putin har ikke bestemt seg

Ifølge nyhetsbyrået AP har Putin løst referert til ukrainsk territorium i anmodningen, i stedet for å spesifikt nevne Krim slik som Krim-regionens leder Sergij Aksynov ba om tidlig lørdag. Dette gjør det mulig for Russland å bruke militærmakt også i de andre russisk-talende provinsene i østlige og sørlige Ukraina hvor mange er imot de nye myndighetene i Kiev. 

Flere statsledere har advart Russland mot å blande seg inn, men han valgte likevel å be om å få bruke militær makt. Likevel sier en talsmann for Putin at han fortsatt ikke har bestemt seg for om det faktisk skal brukes militær makt i Ukraina.

– Presidenten har nå fått alle midler til rådighet for å løse situasjonen. Samtidig er det nødvendig å understreke at presidenten ennå ikke har fattet noen beslutning, sa talsmann Dmitrij Peskov, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

 

NTB/TV 2

Mer innhold fra TV 2