– 2000 russiske soldater ankommet Krim

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov ber Russland om å stoppe provokasjonene.

VEISPERRING: En mann som sier han er medlem av en lokal militsia bærer en veisperring som blokkerer veien mellom Krim og det ukrainske fastlandet. Kilder opplyser at Russland driver en stor oppbygging av tropper på Krim fredag. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV
VEISPERRING: En mann som sier han er medlem av en lokal militsia bærer en veisperring som blokkerer veien mellom Krim og det ukrainske fastlandet. Kilder opplyser at Russland driver en stor oppbygging av tropper på Krim fredag. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV

2000 russiske soldater skal være ankommet Krim. Styrkene har ankommet med fly til en militærbase nær Simferopo, opplyser den ukrainske tjenestemannen Sergej Kunitsyn ifølge AFP.

Kunitsyn sier at 13 fly med 150 mann i hver maskin har landet på Krim.

USAs president Barack Obama sier han er «dypt bekymret» over over rapportene om russiske troppebevegelser inne i Ukraina.

Obama advarer Russland mot konsekvensene av å intervenere militært i Ukraina.

– Enhver krenkelse av Ukrainas suverenitet og territoriale integritet, vil være svært destabiliserende, understreker han.

– USA vil sammen med verdenssamfunnet forsikre om at en militær intervensjon i Ukraina vil få sine kostnader, sier Obama.

Det er uklart hvordan USA vil respondere på en russisk intervensjon i Ukraina, men kilder i Washington sier det kan dreie seg om økonomiske handelssanksjoner mot Russland, ifølge BBC. 

USA vil også vurdere om de skal boikotte G8-møtet i Sotsji, opplyser kilden. Stormøtet holdes ikke i Russland før i juni. 

Trekker paralleller til Georgia

Ukrainas fungerende president Olekjsandr Turtsjynov mener Russland er aggressive og jobber med et scenario som ligner det man så før krigen mot Georgia.

Den fungerende presidenten trekker sammenligning med Russlands invasjon av Georgia og regionen Abkhasia, som ble løsrevet fra Georgia med russisk støtte. Befolkningen i Abkhasia var hovedsakelig etnisk russiske.

– Russland har sendt styrker til Krim. De jobber med et scenario som har en klar analog til Abkhasia. Etter å først har satt i gang en militær konflikt, starter de annekteringen, sa Turtsjynov i et TV-intervju fredag. 

Ukrainas FN-amabassadør, Yuriy Sergeyev, sier ifølge nyhetsbyrået AP at han har informert FNs sikkerhetsråd om at russiske militærhelikoptre og transportfly har gått inn i landet, og at væpnede russiske styrker har tatt hovedflyplassen i Crimea. 

Stanset sivile flyvninger

Meldingen om den store troppeoppbyggingen kommer etter en dag hvor uniformerte, bevæpnede styrker har tatt kontrollen over flyplasser og offentlige bygninger. 

Den internasjonale flyplassen ved Simferopol på Krim-halvøya tillater ikke lenger fly fra Kiev å lande, melder nyhetsbyrået Interfax.

Fredag kom det også meldinger om at 400 bevæpnede, uniformskledde prorussiske menn på nytt hadde tatt kontroll over Belbek-flyplassen ved Sevastopol.

– De har okkupert rullebanen og all flyaktivitet er innstilt, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax og siterer en militærkilde.

Vil ha Janukovitsj utlevert

Samtidig har bevæpnede menn opprettet veisperringer på hovedveiene mellom halvøya og fastlandet. 

Fredag kveld rettet Ukraina en formell forespørsel til Russland om å utlevere ekspresident Viktor Janukovitsj. FNs sikkerhetsråd har innkalt til et hastemøte om situasjonen i Ukraina.

Ber briter komme hjem

Flere europeiske land advarte fredag sine borgere mot å oppholde seg i Krim-regionen. Britiske borgere bes om å reise hjem, mens tysk UD advarer sterkt mot å reise til området med mindre det er helt nødvendig.

Italiensk UD mener også det er utrygt å oppholde seg i Kievs gater om kvelden.

Utenriksdepartementet i Norge fraråder reise eller opphold i Ukraina som ikke er strengt nødvendig.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2