OMRINGER: Væpnede russiske tjenestemenn omringer en ukrainsk grensevaktbase i Balaklava på Krim. Foto: REUTERS/Baz Ratner
OMRINGER: Væpnede russiske tjenestemenn omringer en ukrainsk grensevaktbase i Balaklava på Krim. Foto: REUTERS/Baz Ratner

– Russiske helikoptre over Krim

Samtidig melder ukrainske myndigheter at de har gjenopprettet kontrollen over flyplassene på Krim-halvøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ettermiddag fløy russiske militærhelikoptre over Krimhalvøya og et russisk krigsskip blokkerer innseilingen ved Sevastopol.

Senere kom det meldinger om at russiske pansrede personellkjøretøyer er sett på veien mellom havnebyen Sevastopol og regionhovedstaden Sinferopol på Krim-halvøya.

Ukrainske myndigheter melder at de har gjenopprettet kontrollen over de to flyplassene på Krim.

Mer enn ti russiske militærhelikoptre fløy fra Russland og inn i ukrainsk luftrom over Krim-regionen fredag, ifølge Ukrainas grensevaktstyrke.

I en uttalelse sier styrken også at russiske tjenestemenn blokkerer en avdeling med ukrainske grensevaktstyrker i havnebyen Sevastopol, hvor deler av den russiske Svartehavsflåten ligger.

Svartehavsflåten tilbakeviste tidligere fredag meldinger om at den spilte en rolle i overtakelsen av en militærflyplass i nærheten av Sevastopol natt til fredag.

Det russiske sjøforsvaret har i nesten 250 år holdt til på Krim-halvøya, som Sovjet-lederen Nikita Khrusjtsjov i 1954 ga til den daværende ukrainske sovjetrepublikken.

BEVÆPNET OG MASKERT: En mann står vakt utenfor flyplassen i Simferopol på Krim-halvøya. Natt til fredag ble flyplassen okkupert av væpnede menn i uniformer. Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili
BEVÆPNET OG MASKERT: En mann står vakt utenfor flyplassen i Simferopol på Krim-halvøya. Natt til fredag ble flyplassen okkupert av væpnede menn i uniformer. Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili

REFSET MOTSTANDERNE: Janukovitsj viste seg for første gang siden lørdag

– Krigsskip blokkerer innseiling

En ukrainsk TV-stasjon hevder at et russisk krigsskip blokkerer innseilingen til Balaklavabukta ved Sevastopol, melder BBC.

En BBC-medarbeider i Sevastopol har sendt et bilde av skipet.

BLOKKERER VEIEN: Soldater blokkerer veien til den militære flyplassen Belbek ikke langt fra Sevastopol.  Foto: VASILIY BATANOV / AFP
BLOKKERER VEIEN: Soldater blokkerer veien til den militære flyplassen Belbek ikke langt fra Sevastopol.  Foto: VASILIY BATANOV / AFP

– Vi står ved kysten og ser på et enkelt russisk skip. Noen få lokale innbyggere ser også, men sier at det er ganske vanlig å se dette, skriver medarbeideren.

Samtidig melder BBC at det opprettes kontrollposter ved veier fra resten av Ukraina som fører til Krim. 300 væpnede menn sperrer ifølge BBC veien til den militære flyplassen Belbek.

Flyplasser okkupert

Flere kilder meldte fredag morgen at russiske soldater har tatt kontroll over to flyplasser på Krim-halvøya i Ukraina. Så langt skal det ikke ha skjedd kamphandlinger.

Fredag ettermiddag har ukrainske myndigheter tatt kontrollen over flyplassene igjen, ifølge landets øverste sikkerhetssjef.

Væpnede menn tok natt til fredag kontroll over de to flyplassene, og ifølge flere kilder var russiske soldater involvert i operasjonen. 

– Det var et forsøk på å overta kontrollen over flyplassene, men vi har lokalisert disse forsøkene. Flyplassene er nå under de ukrainske sikkerhetsmyndighetenes kontroll, sier Ukrainas øverste sikkerhetssjef Andrij Parubij i kommentarer på TV.

Bar uniformer

Den russiske svartehavsflåten benekter i en uttalelse at deres soldater har inntatt den militære flyplassen ved Sevastopol på Krim.

BBC melder på Twitter at også det russiske utenriksdepartementet benekter innblanding. Mennene skal ha vært kledd i militæruniformer uten merker og kjøretøyene deres hadde ikke registreringsskilt, skriver Russia Today.

Den ukrainske innenriksministeren sier likevel at det dreier seg om en russisk «invasjon» og «okkupasjon».

Avsatte forsvarssjefen

Ukrainas fungerende president avsatte fredag landets forsvarssjef.

President Oleksandr Turtsjynov avsatte Jurij Iljin fra stillingen som sjef for de væpnede styrkene i et dekret datert 28. februar. Dekretet er lagt ut på presidentens hjemmeside, skriver avisen Kyivpost.

Ber FN om hjelp

Ukrainas statsminister har innkalt landets sikkerhetssjefer til krisemøte om situasjonen på Krim og ber FNs sikkerhetsråd ta opp situasjonen.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret over situasjonen.

– Den fortsatte uroen i deler av Ukraina er bekymringsfull. Nå må man legge strid og motsetninger bak seg og få alle deler av landet til å trekke samme, sier han til NTB.

Stormet offentlige bygninger

Ukrainas fungerende president, Oleksandr Turtsjynov, har bedt politiet om å rydde opp på Krim. 

– Jeg har bedt politiet om å beskytte borgerne, straffe lovbrytere og oppheve okkupasjonen av bygningen, sa Turtsjynov torsdag.

Natt til torsdag stormet rundt 50 væpnede pro-russiske menn regjeringskontorene og regionforsamlingens bygning i Simferopol på Krim-halvøya i Ukraina.

Turtsjynov advarte samtidig russiske styrker fra å forlate den russiske marinebasen i byen Sevastopol, sør på halvøya.

– Enhver bevegelse av tropper, spesielt med tropper utenfor dette territorium vil bli vurdert militær aggresjon, sa Turtsjynov til den ukrainske nasjonalforsamlingen i Kiev.

Ingen krav

Ifølge nyhetsbyrået AP hadde okkupantene på seg svarte og oransje bånd, et russisk symbol for seieren i andre verdenskrig, og satt opp et skilt som sier «Krim er Russland». Mennene oppga ingen umiddelbare krav, men kastet en granat som svar på et spørsmål fra en journalist.

Simferopol er regionhovedstad i Krim, et område av Ukraina der mange er orientert mot Russland og sympatien for de nye makthaverne i Kiev er liten. Krimhalvøya er en autonom republikk i Ukraina. Befolkningen består av russere, ukrainere og tatarer.

(TV 2/ NTB)