FORBANNET: Sigrid Bonde Tusvik er forbannet på hvordan Erna Solberg, Siv Jensen og den blå regjeringen håndterer spørsmålet om reservasjonsrett. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FORBANNET: Sigrid Bonde Tusvik er forbannet på hvordan Erna Solberg, Siv Jensen og den blå regjeringen håndterer spørsmålet om reservasjonsrett. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

SIGRID BONDE TUSVIK RASER MOT REGJERINGEN:
– De har rævslikket Krf

Mens Sigrid Bonde Tusvik langer ut mot den blåblå regjeringen, reagerer Høyre på komikerens sammenligninger. 

Komiker og tv-personlighet Sigrid Bonde Tusvik kastet seg fredag for alvor inn i debatten om fastlegers rett til å reservere seg mot abort. 

I en kronikk i Dagsavisen skriver Bonde Tusvik at hun nesten er lei seg for at hun ikke har tatt abort. Da skulle hun gjerne ha snakket høyt og tydelig om det. 

– Rævslikker KrF

– Jeg har fulgt debatten fra starten, og synes Susanne Kaluza og Gro Nylander har sagt det meste og beste. Nå er jeg ny spaltist i Dagsavisen, og det hadde vært rart å ikke skrive om dette i forbindelse med kvinnedagen 8. mars. Sånn sett burde den vært på trykk neste fredag, men da var det Ingvar Ambjørnsens tur, sier Sigrid til TV 2. 

I kronikken går 33-åringen kraftig ut mot den politiske håndtering av saken, og hun trekker frem at debatten rundt abort virkelig har blusset opp etter at landet fikk en ny, kvinnelig statsminister:

«For dette er sakene som preger Erna og Sivs første hundre dager ved makta: de vil gjøre det litt kjipere å være dame som trenger abort, de vil gjøre det litt lettere for leger å krenke damer, men for at stemningen ikke skal gå helt i dass, skal alle sammen få kjøre segway så mye vi vil. Og i mer enn hundre på motorveien.»

– De andre partiene har rævslikket KrF. Jeg aner ikke hvorfor de gjør det, men det var dette folk ville. Det er mye galt med rødgrønn regjering, men de gikk ikke så langt tilbake i tid i politikken som de blå, sier Bonde Tusvik. 

Brøle i toget

– Hva har provosert deg mest i debatten? 

– Reservasjonsretten er provoserende i utgangspunktet. Og at det diskuteres i 2014 i vårt land, er helt bak må, sier Bonde Tusvik. 

– Hva mener du Erna Solberg og Siv Jensen bør gjøre for å ta grep i saken? 

– Slutte i jobben, svarer hun kontant.

Bonde Tusvik viser til at antall kvinner som har tatt abort har vært jevnt siden loven kom i 1978. Hun mener dagens debatt handler om fastlegers ønske om et lettere liv, og at taperen er unge jenter med en større abortskam enn tidligere. 

Om én uke er det 8. mars og markering av kvinnedagen. Bonde Tusvik har deltatt i toget én gang tidligere, som ettåring, sittende i barnevognen til moren.

I år skal hun ta med sin egen datter Jenny:

«.. Jeg hadde ikke trodd det skulle bli nødvendig. Men jeg må ut og gå og brøle i gatene og si fra at jeg vil gi henne et liv der hun får færre og færre grunner til å skamme seg, og ikke flere. Jeg håper vi sees, for kvinner må dessverre fremdeles stå sammen». 

Oppfordringen fra Bonde Tusvik er klar. Hun vil gjerne dele plassen med andre 8. mars. 

– Gå i tog under parolen «Nei til reservasjonsrett», oppfordrer komikeren.

Full kamp fra opposisjonen

Torsdag stemte Stortinget om fastlegers rett til å reservere seg mot abort. SVs forslag hvor de ber om at fastleger ikke skal få reservere seg ble nedstemt, med 68 mot 41 stemmer. 

Flere av opposisjonspolitikerne varsler kamp, og mener Høyre har lurt velgerne samtidig som de har tvunget egne representanter til å stemme mot. 

– Dette er bare begynnelse. Nå skal vi kjempe fram til et endelig forslag kommer. Da håper jeg at Høyre vil slutte å svinge partipisken over sine egne, og heller lytte til flertallet i folket. Det er klokt når man skal lede et folk, sier Audun Lysbakken. 

Stortingsrepresentant, blogger og samfunnsdebattant, Heidi Nordby Lunde (H) har vært klar på at hun er mot reservasjonsretten, men stemte motsatt i Stortinget torsdag. Hun innrømmer at avstemmingen var som å svelge kameler. 

– Etisk vanskelig

Erna Solberg har ikke vært tilgjengelig for kommentar fredag kveld. Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen, sier til TV 2 at hun reagerer på sammenligningene Bonde Tusvik kommer med i kronikken, og beskriver debatten som etisk vanskelig. 

– Jeg reagerer på sammenligningen med land hvor abort er forbudt. Saken om reservasjonsmulighet handler ikke om retten til selvbestemt abort. Dette rokker overhodet ikke ved abortloven, sier hun. 

Wilhelmsen Trøen sier at saken handler om å rydde opp i en praksis hvor de mener at enkelte fastleger har praktisert reservasjonsretten på egenhånd, uten åpenhet ovenfor kvinnene. 

– Vi vier to viktige hensyn mot hverandre; kvinners rettigheter til selvbestemt abort, og ønsket til noen svært få leger om å reservere seg, hvor hensynet til kvinnene veier tyngst, sier Wilhelmsen Trøen.