Test av 8 action-videokameraer

Film de ekstreme øyeblikkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Geir Gråbein Nordby, Lyd & Bilde

Mens smartmobilene har totalt ødelagt markedet for vanlige videokameraer, selger action-videokameraene i bøtter og spann. 

Det er ikke vanskelig å skjønne. Action-videokameraene er både lette og små nok til å feste på hodet, sykkelstyret eller skulderstroppen for å frigjøre hendene når du skal filme dine ferdigheter. Og få det hele foreviget fra ditt eget perspektiv. Derfor finnes det også mange typer fester å få kjøpt, alt etter hva du trenger.

Action-videokameraer har en ekstrem vidvinkel, som gjør at du garantert får utsnittet du sikter på (du har selvsagt ikke tid til å sjekke i søkeren til enhver tid!). Noen kameraer er vanntette i seg selv, andre har tilgjengelig undervannshus for marinedykking.

Utstyr

Noen av kameraene har flere fester og utstyr i esken enn andre. Men de har alle masse tilleggsutstyr tilgjengelig for kjøp. Vi oppfordrer å gå til hjemmesiden til hver enkelt for å se hva som tilbys av ulike fester og løsninger.

Batteritid

Batteritiden varierer fra rundt 1,5 til 2 timer i normale temperaturer. I vinterkulda reduseres kapasiteten fort til rundt halvparten. Det kan derfor lønne seg å kjøpe flere batterier, og ha disse fulloppladet når du skal legge ut på tur. 

I tillegg til å gjøre oss opp en mening om lydkvaliteten under normal filming, har kameraene blitt satt foran et musikkspillende hi-fi-anlegg, for å virkelig høre hva de kan.

Vi har ikke testet stillbildekvaliteten.

Panasonic HX-A100 får karakteren 3.
Panasonic HX-A100 får karakteren 3.

Panasonic HX-A100

Vidvinkel: 160°/117°
Oppløsning: 1080p/25-50fps, 720p/25-50fps, 480p/25-100fps
Videoformat: MP4
Vanntett inntil 1,5 m
Bildestabilisator: Ja
Lagringsformat: microSDHC (inntil 32GB)
Vekt m/ batteri: 30 g + 117 g 
Batteri: 3,7 v, 1450 mAh (ca 2 t 20 min)
Pris: 2.500 kr
Karakter: 3

Lav sigarføring

Panasonic HX-A100 er et sigarformet kamera som festes til hodet med en bøyle. Dessverre er bildekvaliteten for dårlig.

Pluss: Kameraet har god brukervennlighet, og søkeren i mobilappen viser bilde selv med høyeste HD-oppløsning.

Minus: Bildekvaliteten er bare middelmådig, med dårlig kontrastnivå som gjør at kameraet må hele tiden velge mellom mørkt og lyst ut ifra omgivelsene. Mange scener blir for mørke, med synlig bildestøy.

Nakkebøylen krever noe tilvenning, på undertegnedes hode klemmer det litt bak ørene. Personlig ville jeg nok kjøpt et annet feste, men det får være opp til den enkelte. 

I vanlig dagslys er den opplevde bildekvaliteten helt ok. Bildestabilisatoren fungerer overraskende bra, men gir nødvendigvis litt redusert oppløsning i bildet fordi den er digital.

Kameraets største problem er at bildene går temmelig brått opp og ned i lysstyrke ut ifra lysomgivelsene. Med bare svakt motlys (svak sol i horisonten) blir bildene svært mørke. Automatisk hvitbalanse går dessuten tregt, slik at når man kommer fra utendørs til innendørs belysning, blir det påfølgende gulstikket i bildet vedvarende for lenge. Det kan derfor lønne seg å velge en forhåndsvalgt hvitbalanse. Fargene er dessuten overdrevent mettede, slik at himmelen er for blå, og ansikter blir fort veldig røde. Midt på treet bildekvalitet, altså. 

Liquid Image Apex HD+ får karakteren 2.
Liquid Image Apex HD+ får karakteren 2.

Liquid Image Apex HD+

Vidvinkel: 135°Oppløsning: 1080p/30fps, 720p/60fps
Videoformat: MP4
Vannavstøtende
Bildestabilisator: Nei
Lagringsformat: microSDHC (inntil 32GB)
Vekt m/ batteri: 250 g 
Batteri: 3,7 v, 1150 mAh (ca 2 t)
Pris: 3.500 kr
Karakter: 2

Ikke akkurat brillefint

Liquid Image har bygd kameraet direkte inn i et par skibriller. Meget spenstig! Dessverre faller det igjennom på kvalitet.

Pluss: Alle alpinbriller burde hatt innebygd kamera! Liquid Image gjør slalåmturen mer strømlinjeformet enn andre actionkameraer. Hvitbalansen er også svært god. 

Minus: Bildekvaliteten lider av uskarpe bilder, med mye grums og støy. Lydkvaliteten er også elendig. Å integrere kamera i alpinbriller begrenser videre kameraet til bruk hvor det er naturlig å bruke slike. 

Førsteinntrykket er at det er digg å slippe et ekstra kamera festet til hjelm, pannebånd eller ryggsekkstropp. Man trenger aldri bekymre seg for at kameraet plutselig har snudd seg i feil vinkel, men peker alltid rett fram. Men brillene er store og klumpete sammenlignet med andre slalåmbriller. Bruker du hjelm, kan det hende brillene vil klemme på nesa, fordi det er for trangt. Det kan derfor være du må skifte til en annen hjelm.

Det beste med bildekvaliteten er at hvitbalansen er svært bra. Utendørs er hvitt helt hvitt, uten spor av gult, blått eller rødt i seg. Dette kameraet er spesialisert mot vinterleker. Problemet er at bildene verken er skarpe eller detaljerte. I forhold til de beste actionkameraene er bildene rett og slett grumsete. I full 1080p HD-modus får du kun 30 bilder i sekundet, som blir litt knapt når du skal gå løs mot portene. I 720p får du 60 bilder i sekundet, men da blir også bildene enda dusere. Vi skulle ønske man kunne velge PAL-standard, som ville gitt 25 og 50 bilder i sekundet.

Legg til at lyden er veldig tynn og lav, og det er klart at dette er et kamera for spesielt interesserte.  

Isaw EXtreme får karakteren 4.
Isaw EXtreme får karakteren 4.

Isaw EXtreme

Vidvinkel: 152°
Oppløsning: 1080p/30-60fps, 720p/30-120fps, 480p/240fps
Videoformat: MP4
Vanntett inntil 60 m
Bildestabilisator: Nei
Lagringsformat: microSDHC (inntil 32GB)
Vekt m/ batteri: 200 g 
Batteri: 3,7 v, 1200 mAh (ca 2 t)
Pris: 2.800 kr
Karakter: 4

Velutstyrt

Isaw EXtreme byr på skarpe bilder, og dessuten den mest velutstyrte standardpakken i testen.

Pluss: Videokvaliteten er god, med skarpe og detaljrike bilder og god fargemetning. Kameraet har testens største standardutstyrspakke.

Minus: Med svakt motlys blir bildene mørke, og lyden bærer preg av susing. LCD-søkeren gjør at kameraet blir litt stort.

Isaw EXtreme kan ikke sies å være stort og tungt, men den innebygde søkeren tar sin plass og gjør dette til et av de større actionkameraene. Spesielt montert i huset. Lysstyrken i søkeren er lav, så i dagslys kan det lønne seg å bruke appen. 

Kameraet har innebygd bildesensor fra Sony, men leverer faktisk skarpere bilder enn Sony HDR-AS30, og med et ganske høyt detaljnivå. Objekter ved horisonten er faktisk hakket skarpere enn med GoPro. Fargemetningen er fin, og kameraet fungerer også greit innendørs. Både lyse og litt mørkere scenarioer går fint, men grunnet begrenset kontrastområde blir bildene litt for mørke ved svakt motlys fra solen. Det ikke i nærheten av like mørkt som Panasonic, men kan heller ikke måle seg med de beste.

Kameraet mangler elektronisk bildestabilisering, slik at det bør monteres fast og stødig. Alternativt finnes det mye god programvare for dette, som for eksempel Deshaker for Virtual Dub.

Lydkvaliteten bærer preg av hørbar susing, og er ingenting å skrive hjem om. 

JVC Adixxion GC-XA2 får karakteren 5.
JVC Adixxion GC-XA2 får karakteren 5.

JVC Adixxion GC-XA2

Vidvinkel: 137°
Oppløsning: 1080p/25-50fps, 720p/25-100fps, 480p/25fps
Videoformat: MP4
Vanntett inntil 5 m
Bildestabilisator: Ja
Lagringsformat: SDXC (inntil 64GB)
Vekt m/ batteri: 135 g 
Batteri: 3,7 v, 1050 mAh (ca 2 t)
Pris: 2.800 kr
Karakter: 5

Skarpt fokus 

JVC-kameraet gir gode, skarpe bilder og trenger ikke ekstra undervannshus for å kunne ta små dukkerter med. Det tåler også en god støyt.

Pluss: JVC-kameraet tar meget skarpe bilder, spesielt i utendørs omgivelser. En god bildestabilisator gir roligere bilder, og til tross for sitt lille format har det fått plass til en LCD-søker.

Minus: I svakt innendørs lys blir bildene i overkant mørke. Lyden er dessuten ganske tynn. 

Det gummibelagte kameraet er såpass robust at det ikke trenger et ekstra hus når man skal ut og filme i regn, snø eller søle. 

Bildekvaliteten er svært god, med en nøytral og fin hvitbalanse. Fokus er knivskarpt, og bildestabiliseringen fungerer overraskende godt. Praktisk om man er ute og løper med kameraet på seg. 

Det er bra trøkk i svarte områder, takket være et bra svartnivå. Noe bildestøy forekommer til tider, men ikke mer enn andre actionkameraer. Dessuten holder JVC bedre på skarpheten i raske bevegelser enn GoPro, til tross for høyere videokompresjon.

JVC er imidlertid ikke spesielt god i innendørs belysning, det blir for mørkt. Det samme når det er store kontraster mellom lys og skygge i utsnittet. Lydkvaliteten er også meget slanke saker.

Sony HDR-AS30 får karakteren 4.
Sony HDR-AS30 får karakteren 4.

Sony HDR-AS30

Vidvinkel: 120°-170°
Oppløsning: 1080p/25-50fps, 720p/25-100fps, 480p/25fps
Videoformat: MP4
Vanntett inntil 5 m
Bildestabilisator: Ja
Lagringsformat: SDXC (inntil 64GB)
Vekt m/ batteri: 90 g 
Batteri: 3,6 v, 1240 mAh (tid ikke oppgitt)
Pris: 2.300 kr
Karakter: 4

Mye for pengene

Sony har forfinet sitt populære HDR-AS15, med nytt hus og GPS-funksjon.

Pluss: Her får du mye moro for pengene. Kameraet har NFC og GPS-funksjon som kan vise rute, hastighet og veien til mål direkte på videoen. Det nye huset er mer kompakt og gir bedre lydkvalitet enn forgjengeren.

Minus: Videokvaliteten er ikke noe bedre enn hos forgjengeren. Tvert imot later det nye kameraet til å gi tidvis dusere bilder, tross samme optikk og videoprosessor. 

Sony har gitt sitt populære actionkamera HDR-AS15 noen oppgraderinger. For det første er undervannshuset mindre enn før, og gir etterlengtet tilgang på knappene på siden av kameraet, slik at man kan gjøre innstillinger og skru av og på kameraet uten å ta det ut av huset. 

Forgjengeren ga god videokvalitet for pengene, og HDR-AS30 ser identisk ut. Det vil si, bortsett fra at bildene faktisk ikke virker fullt så skarpe. Litt rart, for optikken og prosessoren er etter hva vi har skjønt den samme. Det er mest synlig i innendørs og svak belysning, hvor man nesten ikke skulle tro at det var full 1080p-oppløsning. Men også ute i skogen virker bildene noe blassere enn med forgjengeren.

Ellers gir kameraet lyse, fine bilder, med god detaljering i skyggene. Hvitbalansen utendørs er god, og kameraet justerer seg raskt inn når man kommer innendørs.

Sony har den beste lydkvaliteten blant actionkameraene, og har til med stereolyd. Men selv om det nye huset slipper inn mer lyd enn det gamle, skulle vi ønske det var mulig å feste kameraet til stativ uten å bruke huset i det hele tatt. 

AEE S70 First Descent Edition får karakteren 5 og anbefales.
AEE S70 First Descent Edition får karakteren 5 og anbefales.

AEE S70 First Descent Edition

Vidvinkel: 120°-170°
Oppløsning: 1080p/24-50fps, 720p/50-100fps, 480p/25fps
Videoformat: MP4
Vanntett inntil 100 m
Bildestabilisator: Nei
Lagringsformat: SDXC (inntil 64GB)
Vekt m/ batteri: 116 g 
Batteri: 3,7 v, 1500 mAh (ca 2 t)
Pris: 3.000 kr
Karakter: 5 - anbefales

Avansert toppmodell 

Kameraet fra AEE har avanserte funksjoner og glimrende brukervennlighet. Viktigst av alt er bildekvaliteten, som er meget god. 

Pluss: Her får du god bildekvalitet kombinert med viktige funksjoner tilgjengelig med direkte brytere på fronten av kameraet. Kameraet har naturlige farger og god skarphet, og utmerker seg også innendørs.

Minus: I mørke situasjoner kan en del støy forekomme, og bildene blir heller ikke så skarpe som vi ønsker. Lydmessig er det også hørbart bakgrunnssus.

En tyngdekraftsensor merker automatisk om du plutselig har satt kurs nedover slalåmløypa, og starter opptaket automatisk. Når du stanser nederst i bakken, pauser opptaket. Funksjonen er tilgjengelig direkte på en bryter på fronten av kameraet. Det samme er WiFi-funksjonen, som gjør at kameraet kan betjenes med mobilapp. Her kan alle innstillinger gjøres, samt tidsforløpsfunksjon og bildetagning. Om du ikke vil dra fram mobilen midt i situasjonen, kan opptaket startes direkte på kameraet, eller bruk medfølgende fjernkontroll – som kan starte og stoppe mange flere kameraer samtidig.

Videokvaliteten er meget god, med jevne og skarpe bilder og god fargebalanse. Selv innendørs er hvitbalansen bra, med naturlig farge i ansikter og naturlig farge på tremøbler. I bevegelse i skog og mark holder kameraet bra på skarpheten, og tåler fint fart og spenning. 

Det som savnes er et litt dypere svartnivå. Scener med mye skygge blir litt flatere enn med GoPro og Garmin. Til gjengjeld takler AEE motlys bedre enn Panasonic, JVC og Isaw, og er et generelt bedre kamera.

Garmin Virb Elite får karakteren 5 og anbefales.
Garmin Virb Elite får karakteren 5 og anbefales.

Garmin Virb Elite

Vidvinkel: grader ikke oppgitt
Oppløsning: 1080p/30fps, 720p/30-60fps, 480p/120fps
Videoformat: MP4
Vanntett inntil 1 m
Bildestabilisator: Ja
Lagringsformat: SDXC (inntil 64GB)
Vekt m/ batteri: 177 g 
Batteri: 3,7 v, 2000 mAh (ca 3 t)
Pris: 3.500 kr
Karakter: 5 - anbefales

Det beste bildet

Testens beste bildekvalitet står Garmin for. Kameraet har interessante funksjoner som GPS, hjerteaktivitet og automatisk opptak når man står på ski.

Pluss: Dette er den beste bildekvaliteten vi har sett fra et actionkamera. GPS-funksjon gir blant annet automatisk stopp og start av opptak i slalåmbakken. Trådløs pulsmåler og termometer kan også kobles til.

Minus: Festet er høyere enn hos de andre kameraene, og gjør Garmin Virb topptungt på hjelmen. Det filmer kun med amerikansk bildestandard (30-60fps), og lyden er elendig.

Garmin Virb Elite har ikke undervannshus, men er værbestandig på egenhånd. Du kan ikke dykke med det, men det tåler å være inntil en meter under vann i kortere tid. 

Innebygd GPS-funksjon gjør at kameraet fanger koordinater, hastighet, høyde over vannet og avstand fra utgangspunktet. Det kan også starte og stoppe opptak automatisk, ut ifra om du befinner deg i slalåmløypa eller heisen. Trådløst termometer og pulsmåler kan kjøpes, om du er interessert i sånt. Hvis ikke, finnes kameraet Garmin Virb, som ellers er identisk.

Det høye festet gjør kameraet til testens mest topptunge. Mindre praktisk på hodet, og dets lange form gjør det uegnet til å feste til brystet med stropper. Det er også merkelig at kameraet nekter å lade når minnekortet er tatt ut. 

Bildekvaliteten er testens beste. Innendørs så vel som utendørs, morgen som kveld. Bildene er meget skarpe, og en joggetur i skogen byr på skarpe og naturlige bilder, med kontrastrik gjengivelse av trærne. Meget imponerende! Hvitbalansen er noe varm, men i de fleste tilfeller faller dette positivt ut. 

Vi registrerer for øvrig at lydkvaliteten er elendig. 

GoPro Hero3+ Black Edition får karakteren 5 og er testvinneren.
GoPro Hero3+ Black Edition får karakteren 5 og er testvinneren.

GoPro Hero3+ Black Edition

Vidvinkel: 127°-170°
Oppløsning: 4K/12fps, 2,7K/25fps, 1080p/24-50fps, 720p/48-100fps, 480p/240fps
Videoformat: MP4
Vanntett inntil 40 m
Bildestabilisator: Nei
Lagringsformat: SDXC (inntil 64GB)
Vekt m/ batteri: 74 g 
Batteri: 3,7 v, 1180 mAh (ca 1,5-2 t)
Pris: 3.800 kr
Karakter: 5 - best i test!

Full pakke

Verdens mest populære actionvideokamera gir flott bildekvalitet i et superkompakt format, kombinert med en rekke utstyrsmuligheter.

Pluss: Det mest kompakte actionkameraet på markedet kan virkelig festes til hva som helst. Bildekvaliteten er meget god, og det er nesten ingen grenser for hva slags utstyr som er tilgjengelig. 

Minus: Universalt skrufeste følger ikke med, og kameraet må være i undervannshuset for å festes til ulike ting, med mindre du er fan av teip og strips. Batteritiden er ikke imponerende.

Ikke noe kamera på markedet har mer tilleggsutstyr enn GoPro. Fester til alle slags underlag, stropper, sykkelstyrer og dashbord kan kjøpes. Utvid batterikapasitet med et ekstra batteri som klikkes på baksiden, eller kjøp en LCD-søker med berøringsskjerm. Mye annet snacks er også tilgjengelig.

Se bildet live med mobilappen (Android, iOS og Windows Phone), som også brukes til innstillinger og tidsforløpsvideo (kjekt når du skal filme soloppgangen). Med medfølgende fjernkontroll kan inntil femti (50!) kameraer kontrolleres samtidig! 

Bruk full vidvinkel, og nyt det mørke og fine svartnivået, med skikkelig smell i bildene. Fargene er godt mettede uten å bli overdrevne. Kameraet fungerer også fint innendørs, selv om mørke områder gror litt mer igjen enn med Garmin.

Lydmessig låter GoPro klart i taleområdet. Det mangler bass, og diskanten (overtonene) kunne vært enda åpnere, men dette er langt bedre enn Garmin.

GoPro er ikke perfekt, men totalt sett det beste kompromisset. Spesielt når man kombinerer bildekvaliteten med størrelsen og tilgjengelig tilbehør.