BORTE VEKK: Røntgenbildene av Ian Brook viser alle svulstene han hadde (t.v) - og hvordan han så ut etter den eksperimentelle behandlingen. Foto: Caters News/Bulls Press
BORTE VEKK: Røntgenbildene av Ian Brook viser alle svulstene han hadde (t.v) - og hvordan han så ut etter den eksperimentelle behandlingen. Foto: Caters News/Bulls Press

Ian (47) hadde 70 kreftsvulster i kroppen

Så prøvde han en ny behandling...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ian Brooks (47) fikk i vinter beskjed om at han hadde to uker igjen å leve.

Den engelske bilmekanikeren hadde kreftformen Non-Hodgkins lymfom - og 70 svulster i kroppen.

DØDEN NÆR: De sorte prikkene viser alle svulstene som var i og ved Ians mage. Foto: Caters News/Bulls Press
DØDEN NÆR: De sorte prikkene viser alle svulstene som var i og ved Ians mage. Foto: Caters News/Bulls Press

Han hadde kjempet mot sykdommen siden 2001, og han hadde nesten gitt opp da legen hans spurte om han ville prøve en eksperimentell behandling. 

– Jeg var desperat. Det måtte noe drastisk til hvis jeg skulle overleve. Jeg fikk noe som bare blir gitt dødssyke pasienter som ikke har andre alternativer.

Det sier Brooks til bilde- og nyhetsbyrået Mercury Press. 

Han takket ja til legens tilbud, og ble dermed den første utenfor USA som prøvde det nye legemiddelet Brentuximab vedotin, som blir markedsført under merkenavnet Adcetris. 

Tre måneder senere kom legen hans Adam Gibb løpende med røntgenbilder i hånda: Svulstene var borte vekk.

– Alle var borte!

47-åringen ble behandlet på kreftsenteret The Christie Hospital i Manchester. Hver tredje uke i tre måneder fikk han Adcetris som drypp i armen.

Bare ett døgn etter første behandling så legene fremgang.

– Jeg hadde mellom 60 og 70 svulster, og de forsvant én etter én. Plutselig var alle borte, jubler Ian.

Han hadde en sjelden form for Non-Hodgins lymfom: Storcellet anaplastisk lymfom. Adcetris angriper lymfomet og tar livet av svulstene innenfra. Adcetris tar i 1/3 av tilfellene kverken på den typen Non-Hodkins lymfom Ian hadde, men det er sjanser for at svulstene kommer tilbake. 

Ian fikk diagnosen for første gang i 2001, men ble friskmeldt ett år senere. I 2008 blusset sykdommen opp igjen, og i vinter hadde han til slutt hadde opp mot 70 svulster i kroppen og var døden nær.

– Det måtte skje noe drastisk, hvis jeg skulle overleve. Jeg er så glad for at jeg sa ja til å prøve Adcetris, sier han. 

– Det mest imponerende jeg har sett

Gibb, som behandlet Brooks, har lenge forsket på lymfekreft og hyller det nye medikamentet.

– Stoffet virker raskt og har få bivirkninger. Dette er kanskje de mest imponerende røntgenbildene jeg har sett. Vi er imponert, både av medikamentet og av Ian Brook, sier han.

For to uker siden fikk Brooks en benmargstransplantasjon, og denne uka ble han skrevet ut fra kreftsenteret - friskmeldt.

– Jeg har fått livet mitt tilbake, sier han.