SIKTET: Den tidligere lederen av Gjengprosjektet i hovedstaden er nå korrupsjonssiktet. Her fra en pressekonferanse i 2007.  Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
SIKTET: Den tidligere lederen av Gjengprosjektet i hovedstaden er nå korrupsjonssiktet. Her fra en pressekonferanse i 2007.  Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

– Kriminelle kan ha prøvd å «kvitte seg» med siktet polititopp

Politihistoriker utelukker ikke at det er det kriminelle miljøet har brent ut den korrupsjonssiktede etterforskeren Eirik Jensen (56). 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den erfarne politimannen og tillitsvalgt i gjennom flere år, Jon T. Kvikne, kjenner den korrupsjonssiktede etterforskeren Eirik Jensen (56) godt og kjenner til hans tette bånd til flere av sentrale skikkelser i det kriminelle miljøet rundt hovedstaden. 

Det var VG som først meldte at Jensen ble pågrepet mandag og er siktet for grov korrupsjon. Dette er opplysninger TV 2 også har kjennskap til, og Jensens advokat opplyser sent tirsdag kveld at den erfarne etterforskeren stiller seg uforstående til siktelsen slik den er fremstilt for ham. 

– Vært vanskelig å takle for kriminelle

Kvikne mener det kriminelle miljøet bevisst kan ha sørget for at Jensen nå har siktelsen mot seg.

– Dette var og er en meget dyktig etterforsker, og har kanskje vært litt for vanskelig å takle for det kriminelle miljøet. Jeg ser ikke bort ifra sånne sider ved denne saken, at det kan være det kriminelle miljøet som gjerne vil bli kvitt ham, for å si det på en enkel måte, sier Kvikne til TV 2. 

I flere tiår har den profilerte etterforskeren jobbet tett opp mot kriminelle miljøer i Oslo og har tidligere ledet politiets prosjekt mot gjengmiljøene i hovedstaden. Jensen har opparbeidet seg en unik respekt i mange av de kriminelle gjengmiljøene.

Ifølge VG er 56-åringens evne til å få de kriminelle i tale hans fremste egenskap som politimann.

– Han har hele tiden vært tydelig på at han ikke har noe imot dem personlig, men at han ikke aksepterer kriminell virksomhet. Han har vist respekt og fått respekt. Han har drevet en tøff form for voksenopplæring, sier tidligere krimreporter Per Asle Rustad til VG.

– Et sjokk hvis det er hold i saken

Kvikne har jobbet i politiet i 40 år, og har vært tillitsvalgt i flere år. Han sier til TV 2 at han ble svært overrasket da han hørte at Eirik Jensen er siktet for korrupsjon.

– Hvis dette skulle vise seg å ha noe hold er det et sjokk for etaten, sier han.

Han har ikke vært borti saker av denne typen, og må helt tilbake til 1980-tallet for å finne noe som ligner. Sjef for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus opplyser imidlertid om at flere politiansatte i senere tid har blitt dømt for korrupsjon.

– Fem ansatte i politiet er fra 2007 til 2013 domfelt for korrupsjon. 4 av de domfelte hadde politistillinger. For den femte, som var sivilt ansatt, er dommen ikke rettskraftig, skriver Presthus i en epost til TV 2.

Jensen kan holdes i varetektsfengsel frem til 25. mars, med brev- og besøksforbud i hele fengslingsperioden og fullstendig isolasjon de første to ukene.