Erna til kamp mot grådige banker

Norske banker håver inn på ditt og mitt boliglån. Statsminister Erna Solberg stiller seg nå i spissen for et renteopprør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for rekordoverskudd år etter år, fortsetter norske banker å håve inn penger på ditt og mitt boliglån.

Tall fra Verdensbanken viser at norske banker opererer nesten helt uten konkurranse. Norge rangeres på tredje siste plass i en oversikt over konkurransen i bankmarkedet i 43 land.

På en skala fra 0 til 100, der 0 betyr monopol og 100 betyr full konkurranse, får Norge en score på 30,7.

Det betyr at norske banker kan ta seg godt betalt for boliglånene. Mens utlånsrenten har stått stille det siste året, har pengemarkedsrenten falt som en stein. Pengemarkedsrenten er prisen bankene må betale for å låne penger.

Dermed har rentemarginen, altså fortjenesten bankene har på lån, økt kraftig.

Slik tjener bankene gode penger på deg:

De store bankene har hatt solid overskudd de siste årene. I fjor hadde bankene et samlet overskudd før skatt på 42,4 milliarder kroner. De gode resultatene er noe alle vi som har lån bidrar til.

– Det er helt klart at når markedsrenten går ned, så skal også renten til låntakere, om det er bedrifter eller enkelthusholdninger, også gå ned. Det forventer jeg at den gjør, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.

Hun får følge av LO-leder Gerd Kristiansen.

– Min oppfordring til norske banker er å sette ned utlånsrenta, og min oppfordring til våre medlemmer er å gå i banken og kreve at de setter ned utlånsrenta, sier Kristiansen.

Få landsdekkende banker

En oversikt fra Finansportalen viser at norske bankkunder i realiteten har få banker å velge mellom når man skal søke om boliglån. Av totalt 136 banker i Norge er det ikke mer enn rundt 20 som er landsdekkende. Samtidig vokser de store bankene seg stadig større.

Huseiernes Landsforbund er bekymret over den økende konsentrasjonen i bankmarkedet. Forbundet mener det er behov for en vurdering av konkurransesituasjonen i et norske bankmarkedet og en vurdering av tiltak som kan øke konkurranse og kundemobilitet.

– I all anstendighet bør renta settes ned med et halvt prosentpoeng snarest mulig, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund til TV 2.

Batta kaller bankkonkurransen en bløff:

DNB-sjef Rune Bjerke svarer i dag slik på spørsmålet om hvorfor banken ikke setter ned boliglånsrenten:

– Da ville vi ikke klare å bygge opp kapital som myndighetene har bedt oss om.

– Hvem skal betale mesteparten av dette?

– Ansatte må betale, aksjonærer må betale, og kunder må betale.

– Men når rentemarginen er historisk høy, hvem framstår det som betaler mest?

– De ansatte har måttet tåle nedbemanning på 1500 årsverk i løpet av to år. Rentemarginene er også lave i historisk sammenheng.

– Historisk høye, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

– Det er ingen som sier at bankene kan tjene mindre enn de gjør i dag for å bygge opp kapital tilstrekkelig med hensyn til de kravene som er stilt, sier Rune Bjerke.