DEILIG I DANMARK: Nordmenn står for 2,5 millioner overnattinger i Danmark hvert år. Selv om de fleste oppfører seg pent, er det noen som irriterer lokalbefolkningen på danske feriesteder. Denne gjengen, som var tilskuere under en kvalifiseringskamp mellom Danmark - Norge, har ingenting med artikkelens innhold å gjøre.  Foto: Heiko Junge/SCANPIX
DEILIG I DANMARK: Nordmenn står for 2,5 millioner overnattinger i Danmark hvert år. Selv om de fleste oppfører seg pent, er det noen som irriterer lokalbefolkningen på danske feriesteder. Denne gjengen, som var tilskuere under en kvalifiseringskamp mellom Danmark - Norge, har ingenting med artikkelens innhold å gjøre.  Foto: Heiko Junge/SCANPIX

 – Norske turister er frekke, har ingen manerer og dytter seg frem 

Dette mener danskene egentlig om oss.

I en ny undersøkelse svarer dansker som bor i de mest populære turistområdene at de generelt er glad for at turister ønsker å komme på besøk. 

På landsbasis var det bare én prosent som mente det var mest negative følger av turisme, viser rapporten Lokalbefolkningens holdning til turisme, utarbeidet av det danske Videncenter for Kystturisme. Hele 55 prosent av de spurte ønsker at antallet turister i deres område øker, mens bare to prosent sier at de ønsker betydelig færre turister der de bor. 

Det er, kanskje ikke overraskende, verdiskapningen som rekkes frem som den mest positive følgen av turisme. 

Men - det er likevel negative holdninger som avsløres blant de 2000 personene som er blitt intervjuet. Flere gir uttrykk for at turistene ikke i tilstrekkelig grad tar hensyn til lokalbefolkningen på stedene de besøker. 

Det er spesielt innbyggerne i Skagen og Blåvand på Jylland og Rørvig og Gilleleje i Skjælland som klager. Her mener enkelte at turister lager bråk, oppfører seg som om de eier stranden, og ikke respekterer innbyggernes private eiendom. 

– Turister går bare inn i hagene og tisser i folks hager og blomsterpotter. 

Turister blir også beskyldt for å være arrogante, i tillegg til at de drikker for mye og har generelt en provoserende oppførsel. 

Det er enkelte grupper turister som er mer irriterende enn andre: 

– Nordmenn er frekke i butikken. De gir ikke tips, de er ikke høflige, har ingen manerer - og de dytter seg frem overalt, heter det i rapporten, som er utarbeidet av det danske Videncenter for Kystturisme.

Også tyskerne får passet påskrevet. Danskene mener naboene i sør har et skjødesløst forhold til hundehold. De lar Fido gå fritt rundt uten bånd, og plukker de opp hundedritten, kaster de bare fra seg posene etterpå, kommer det frem i rapporten. 

Lokalbefolkningen lar seg også irritere av de økte trafikk- og parkeringsproblemene som turister genererer, lange køer i butikkene og mangelen på dagligvarer i høysesongen. 


Konsulent Jacob R. Kirkegaard Larsen ved Videncenter for Kystturisme sier i en kommentar at det er gledelig at folk stort sett er så positive til turismen. 

– På noen punkter er det stor variasjon i holdningene, noe som avspeiler lokale forhold. Men til tross for noen problemer som følger av turisme, er befolkningen stort sett tilfreds med de offentliges innsats i å øke antallet turister til området.  

Kommunikasjonssjef i Visit Denmark, Julie Ryland, sier til TV 2 at undersøkelsen er foretatt i områder som opplever å få besøk av et ekstremt stort antall turister hvert år, spesielt i sommermånedene.

– Resten av året er steder som Gilleleje og Skagen nesten uberørt i forhold, så jeg er ikke overrasket over at det kan oppfattes som litt i overkant når tusenvis av turister inntar lokalmiljøet i fellesferien.

Ryland sier at med 2,5 millioner overnattinger i året er det mange nordmenn som velger å feriere i Danmark.  

– Men jeg tror fortsatt at de aller fleste av dem oppfattes som hyggelige å ha på besøk.