SVÆRT BEKYMRET: Kari Hilde French sier til britisk presse at sønnen er alvorlig syk og må hjelpes hjem. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
SVÆRT BEKYMRET: Kari Hilde French sier til britisk presse at sønnen er alvorlig syk og må hjelpes hjem. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Joshua French' mor trygler Storbritannia om hjelp 

Hun mener sønnen lider av posttraumatisk stressyndrom og må ha øyeblikkelig hjelp til å komme seg ut fra Kongo. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sist uke ble Joshua French dømt til fengsel på livstid for overlagt drap på kameraten Tjostolv Moland. 

French, som har sittet fengslet i Kongo siden 2009, har både britisk og norsk statsborgerskap. Han var fra før dømt for spionasje, for å dekke over en annen forbrytelse og for drapsforsøk. 

Fengslingsforholdene i Kongo regnes som svært tøffe, og 31-åringens mor, Kari Hilde French, er bekymret for sønnens helse. Nå ber hun Storbritannia hjelpe sønnen. 

Hun sier til den britiske avisen The Independent at Joshua lider av post-traumatisk stressyndrom, og at de sanitære forholdene han lever under ikke er tilfredsstillende. Det er den norske medisinske rapporten som slår fast at han lider av posttraumatisk stress, og trenger behandling. 

– Hver dag han sitter i kongolesisk fengsel utgjør en trussel for hans liv og helse. Regjeringen må få ham ut, så raskt som overhodet mulig.  

Moren har vært i Kongo siden desember.  For en uke siden sa hun til TV 2 at hun regner med å bli i landet lenge. 

- Jeg er forberedt på å bli her så lenge Joshua trenger meg. Det er vanskelig å forutse hva som vil skje. 

bloggen Free French and Moland beskrev hun i helgen de belastende dagene:

«Vi har hatt mange krevende dager. Dommen og domsbegrunnelsen som falt på onsdag 19. februar var  en påkjenning å høre på. Retten hadde systematisk valgt bort det meste eller alt som sto i de norske rapportene som f.eks de fra Kripos. Jeg har fremdeles ikke forstått hvordan Joshua skulle ha tatt livet av Tjostolv og "bevisene" retten la vekt på er ikke bevis i det hele tatt etter vestlig rettsoppfattelse.» 

Hun fikk bare tre minutter med sønnen etter at dommen ble avsagt.  

Ifølge The Independent sier en talsperson i det britiske utenriksdepartementet at det er stor bekymringen rundt Joshua French' tilstand og at Storbritannia vil fortsette å gi full konsulær bistand. 

Ifølge Maya Foa, leder for menneskerettighetsorganisasjonen Reprieve, sier til avisen at Joshua French' rettssak og dom har vært en skandale fra start til slutt. 

– Han lider og skulle aldri vært stilt for retten for et tragisk dødsfall som beviselig var et selvmord. 

Det er foreløpig ikke avklart hvorvidt French vil anke dommen. Den beslutningen vil offentliggjøres i løpet av de neste dagene.