BEFARING: Den dømte 38-åringen sammen med forsvarer John Christian Elden etter befaringen ved Tømteveien i Oppegård. Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble funnet i et skogholt like ved. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BEFARING: Den dømte 38-åringen sammen med forsvarer John Christian Elden etter befaringen ved Tømteveien i Oppegård. Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble funnet i et skogholt like ved. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

SIGRID-SAKEN TIL LAGMANNSRETTEN I APRIL:

– Foreldrene håper at han vil fortelle mer denne gangen

I fjor høst ble en 38 år gammel mann fra Ålesund dømt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Han anket på stedet og 22. april i år skal saken behandles på nytt i Borgarting lagmannsrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

38-åringen anket både over skyldspørsmålet og over at han ble dømt utilregnelig med overføring til tvungent psykisk helsevern.

Han mener altså at han både er uskyldig og frisk, mens Oslo tingrett kom til motsatt konklusjon.

Det er nå klart at ankesaken skal behandles fra 22. april i Borgarting lagmannsrett. Det er satt av tolv rettsdager. 

STATSADVOKAT OG BISTANDSADVOKAT: Nina Margoth Prebe var aktor i tingrettssaken og skal også føre saken for Borgarting lagmannsrett. Her med Harald Stabell, familiens bistandsadvokat. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STATSADVOKAT OG BISTANDSADVOKAT: Nina Margoth Prebe var aktor i tingrettssaken og skal også føre saken for Borgarting lagmannsrett. Her med Harald Stabell, familiens bistandsadvokat. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Forsvant med få spor

Det var natt til 5. august 2012 at 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant fra Østensjø i Oslo. Hun var på vei hjem fra en venninne som bodde 1,5 kilometer unna. 300 meter fra Sigrids hjem ble hennes mobiltelefon, en hvit ankelsokk og to tøysko funnet.

Siste livstegn fra 16-åringen var klokken 00.17. Da hadde hun sendt en sms til en venninne.

Det var ingen tegn til en påkjørsel på forsvinningsstedet.

Foreldrene har ikke gitt opp å få svar

Bistandsadvokat Harald Stabell forteller at familien til Sigrid gruer seg til at saken skal opp på nytt.

– Nei, de ser ikke fram til dette med særlig glede. Men de er forberedt på at den kommer og det har de vært hele tiden, sier Stabell til TV 2.

De har ikke gitt opp å få svar på hva som skjedde med 16-åringen før hun ble funnet død, selv om 38-åringen ikke ga dem noe svar i tingretten.

«Han ønsker heller ikke å opplyse noe om hvor han var natten til 5. august 2012 ut over at han var på et «hemmelig sted». Han har forklart at det er politiets oppgave å finne ut hvor han oppholdt seg.»

– Foreldrene håper at tiltalte vil fortelle mer denne gangen, sier Stabell.

Fant Sigrids blod i campingvogn

3. september, nesten en måned etter Sigrid forsvant, ble den nå dømte 38-åringen pågrepet sammen med en kamerat (64) i et verksted på Kolbotn utenfor Oslo. En kriminalsøkshund hadde kort tid i forveien funnet liket av tenåringsjenta i et skogsholt bak verkstedet.

Ifølge dommen var det ikke mulig å fastslå hvordan Sigrid hadde dødd, men retten var likevel overbevist om at hun var blitt drept og at 38-åringen hadde drept henne.

Politiets kriminalteknikere hadde blant annet funnet hennes blod i en campingvogn Ålesundsmannen disponerte, og som sto inne i en låve få kilometer fra der Sigrid forsvant.

En bil mannen disponerte hadde også blitt registrert i en bomstasjon i retning forsvinningsstedet klokken 00.04, bare 13 minutter før Sigrid sendte en siste sms fra sin mobiltelefon.

Den da 64 år gamle mannen som ble pågrepet sammen med Ålesundsmannen ble løslatt 1. november 2012 og saken mot ham ble henlagt samtidig som Riksadvokaten tok ut tiltale mot 38-åringen.

Det har ikke lyktes TV 2 å komme i kontakt med 38-åringens forsvarer, John Christian Elden, mandag.