Nå risikerer homofile i Uganda livsvarig fengsel

Ugandas president, Yoweri Museveni, trosset presset fra den vestlige verden og skrev i dag under på omstridt homolov. Homofile i Uganda risikerer nå livsvarig fengsel. 

PRESIDENT: Yoweri Museveni skrev under på omstridt lov mandag. Foto: Scanpix
PRESIDENT: Yoweri Museveni skrev under på omstridt lov mandag. Foto: Scanpix

Mandag formiddag ble den omstridte homoloven underskrevet, til stor applaus for de frammøtte på kontoret til Ugandas president Yoweri Museveni. 

Flere journalister var også til stede, for presidenten ville undertegne loven med internasjonale medier som vitne. 

– Nødvendig lov

– Han vil demonstrere Ugandas uavhengighet stilt overfor vestlig press og provokasjoner, sier regjeringstalsmannen Ofwono Opondo, ifølge NTB. 

Museveni mener loven er helt nødvendig, for de mener arrogante og uansvarlige vestlige grupper forsøker å rekruttere ugandiske barn til homoseksualitet. 

Livsvarig fengsel

Loven sier at første gang en person straffes for homofil, så risikerer vedkommende 14 år i fengsel. Homofile i etablerte forhold risikerer livsvarig fengselstraff, og sidestilles med å ha sex med mindreårige, utviklingshemmede, eller der en av partene er smittet med hiv. 

President Museveni var opprinnelig imot det nye lovforslaget. Han kalte det strengt, samtidig som han omtalte homofile som «unormale» som bør får behandling.

I forrige uke endret han mening, etter at forskere i Uganda hadde konkludert med at homofili ikke er medfødt. I en uttalelse fredag sa Museveni at dersom vestlige forskere hadde dokumentasjon for det motsatte, så skulle han revurdere den nye loven. 

Kritikk

Vestlige land, blant dem Norge, har kritisert lovforslaget som første gang ble lagt fram i 2009.

USAs president Barack Obama har bedt Museveni ikke skrive under på loven. Obama sa det ville forverre Ugandas forhold til Washington.

Uganda var et av Norges første hovedsamarbeidsland i Afrika, og har mottatt milliarder i norsk bistand siden Museveni kom til makten i 1986. De siste årene har bistanden ligget på rundt 400 millioner kroner i året.

– Skuffende

Flere norske statsråder har opp gjennom årene kritisert Uganda for behandlingen av homofile, senest utenriksminister Børge Brende (H).

– Meget skuffende og et stort tilbakeslag for menneskerettighetene i Uganda. Seksuelle minoriteters situasjon i Uganda er allerede vanskelig. Dette representerer en ytterligere forverring, sa Brende da det tidligere i måneden ble kjent at Museveni vurderte å undertegne loven. 

(TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2