Slik ser det ut på innsiden av Norges største asylmottak 

Hero skryter av bibliotek, treningsrom og beskriver Haslemoen som «fantastisk» og et «mønstermottak». De tjener millioner på transittmottaket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Våler kommune i Hedmark ligger Haslemoen transittmottak. Mottaket ble opprettet i 2008 og er Nord-Europas største med en kapasitet på cirka 600 sengeplasser.

Mottaket driftes av det private selskapet Hero, som får utbetalt nærmere en halv milliard kroner av Utlendingsdirektoratet (UDI) for å drifte private asyl- og transittmottak i Norge.

Hero selv beskriver mottaket som et «mønstermottak», og skryter av at beboerne på mottaket får «fantastiske muligheter og gode aktivitetstilbud» på den gamle militærleiren. 

Det er ikke oppfatningen til en tidligere beboer som TV 2 har vært i kontakt med. Beboeren reagerer kraftig på forholdene på mottaket, og har tatt en rekke bilder for å dokumentere tilstanden.

Reagerer på forholdene

Asylsøkeren beskriver standarden som svært minimal, og at de som bor på mottaket lever under det han beskriver som «grusomme» forhold.  

Den tidligere beboeren skriver til TV 2 at toalettene på mottaket, og spesielt på fellesområdene, sjelden blir vasket, dopapir er mangelvare, dusjene er ødelagte. I tillegg er inventaret jevnt over gammelt og slitt. 

Biblioteket inneholder ifølge beboeren knapt bøker, nettilgangen skal være dårlig, og mye av utstyret på treningsrommet er ødelagt – dette til tross for at samtlige av disse fasilitetene trekkes frem på Heros hjemmesider. 

Har du tips til denne saken? Kontakt vår journalist her. 

– Ikke representativt

 

Tor Brekke, administrerende direktør i Hero, sier til TV 2 at bildene fra mottaket ikke nødvendigvis er representative for virksomhet. 

Blant annet skal treningsutstyret som nå er avbildet være kassert. Bildene fra biblioteket viser et fullgodt bibliotek, sier han. 

Brekke sier at standarden på mottaket er innenfor retningslinjene.

 

– Vi mener det er nøkternt, men forsvarlig, sier han. 

I rundskrivet som omhandler krav til innkvarteringstilbudet, heter det at mottaket skal «nøkternt og forsvarlig».  Det stilles de samme kravene til statlige og private mottak.  

 

Millionoverskudd

PÅ INNSIDEN: Mottaket på Haslemoen beskrives som et «mønstermottak».I 2013 gikk Hero med millionoverskudd på mottaket. FOTO: PRIVAT.
PÅ INNSIDEN: Mottaket på Haslemoen beskrives som et «mønstermottak».I 2013 gikk Hero med millionoverskudd på mottaket. FOTO: PRIVAT.

TV 2 har søkt innsyn i hvor mye Hero fikk utbetalt av UDI for å drifte de 38 mottakene det private selskapet har i Norge. 

Bare i 2013 fikk Hero utbetalt 469.795.917 kroner. Haslemoen fikk utbetalt 38.144.829 kroner, nest mest av alle mottakene i selskapet. 

Det finnes ikke noe spesifikt reglement for drift av privateide mottak, men UDI krever at de private aktørene fyller de samme kravene som statsdrevne mottak. 

Stor gjennomstrømning 

Ketil A. Blinge, regionsjef i Hero, sier at standarden på Haslemoen er god nok. 

– Det vil være relativt stor slitasje på et transittmottak med stor gjennomstrømning av beboere og en del personer med lav motivasjon for å følge husreglene, sier Blinge. 

Hvor stor gjennomstrømning og hvor mange beboere Haslemoen huset i 2013 kan ikke Hero opplyse, men Blinge sier at det per dags dato bor cirka 250 personer på mottaket.

– Data om tidligere beboere slettes fra vår oversikt etter tre måneder, sier han til TV 2. 

250.000 til inventarvedlikehold

Av de 38 millioner kronene selskapet fikk i utbetaling for drift av mottaket i 2013, gikk rundt 250.000 kroner til inventarvedlikehold, opplyser administrerende direktør Tor Brekke. 

Regionsjef Blinge mener at dette tallet ikke gir et korrekt bilde av ressursbruken på mottaket. 

– Årsregnskap for 2013 viser at det er brukt 865.000 mot budsjettert 600.000 på postene vedlikehold av utstyr, vedlikehold av bygg, renhold og inventar, sier Blinge. 

Millionoverskudd

Administrerende direktør Tor Brekke opplyser til TV 2 at Hero i 2013 gikk med millionoverskudd på mottaket. 

– Resultatet er ikke endelig, men ser ut til å ende på rundt 2,7 millioner kroner, sier han til TV 2. 

Selskapet opplyser at vedlikehold og standarden på mottaket er delt mellom huseier, UDI som er leietaker og Hero som er driftsoperatør. 

– Alle parter bruker ressurser på anlegget, sier Blinge. 

INGEN TILSYN: Avdelingsdirektør i UDI Christine Wilberg sier at det ikke har blitt ført kontraktstilsyn på Haslemoen siden 2012. FOTO: UDI
INGEN TILSYN: Avdelingsdirektør i UDI Christine Wilberg sier at det ikke har blitt ført kontraktstilsyn på Haslemoen siden 2012. FOTO: UDI

Ingen tilsyn siden 2012

UDI bekrefter at vedlikeholdsregningen ved Haslemoen deles mellom gårdseier, UDI og Hero. 

Christine Wilberg, avdelingsdirektør i UDI sier til TV 2 at fellesområdene som vises på bildene TV 2 har fått tak i, har blitt oppgradert siden de ble tatt.

UDI ble gjort oppmerksom på tilstanden, spesielt på fellesområdene, under et såkalt teknisk tilsyn sammen med driftsoperatøren og en teknisk konsulent i november 2013. 

– Siden bildene ble tatt har det vært oppgraderinger på mottaket. Toalettene, som er i kjelleren på aktivitetshuset, er på listen over ting som trenger utbedring. 

Det er UDI som har ansvar med å føre kontraktstilsyn med transittmottakene. Disse tilsynene skal sikre at driftsoperatørene leverer den tjenesten for drift av mottak som de har forpliktet seg til ovenfor UDI.

På Haslemoen har det ikke blitt gjennomført slike tilsyn siden 2012. 

– Det skal gjennomføres kontraktstilsyn på minimum én gang hvert tredje år. Sist det ble gjennomført kontraktstilsyn på Haslemoen var i 2012, bekrefter Wilberg.