I DOPINGGARNET: Johannes Durr testet positivt på EPO 16. februar. Her jubler han etter å ha slått Petter Northug i medaljekampen i Tour de Ski i år. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
I DOPINGGARNET: Johannes Durr testet positivt på EPO 16. februar. Her jubler han etter å ha slått Petter Northug i medaljekampen i Tour de Ski i år. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Kaggestad: – Tyder på at det er en systematisk dopkultur i Østerrike

Johan Kaggestad: – Østerrike har et usedvalig frynsete rykte.

SOTSJI (TV 2): Johan Kaggestad reagerte med overraskelse da han våknet opp til nyheten om at Tour de Ski-treer Johannes Dürr er tatt for EPO - bloddoping.

– Nå har vi fått det første tilfellet av EPO-doping, og det viser at det brukes EPO i langrenn. Han er sikkert ikke den eneste som gjør det, men det er overraskende at det er en såpass profilert utøver som Dürr som blir tatt. Det er litt trist, synes jeg, sier Kaggestad.

Avsløringen kaster dype dopskygger over OLs siste dag. Dürr tok senest i januar knekken på Petter Northug opp monsterbakken i Tour de Ski.

– Vi er sjokkert over denne meldingen. Dürr har sagt at han er en ensom «leiemorder», ingen andre er involvert, sier president i Den østerrikske olympiske komité Karl Stoss til krone.at på en pressekonferanse i Sotsji søndag.

Dürr skal selv ha innrømmet dopingen på østerrrisk tv søndag.

Så sent som i går kveld snakket Kaggestad om østerrikeren i TV 2s OL-studio. Da var det kun av sportslige grunner.

– Jeg og Fredrik Aukland satt i studio i 23.30-tiden i går kveld. Vi pratet om femmilen, og vi snakket om favorittene på distansen. Da sa jeg til Fredrik at vi hadde glemt en. Det var Johannes Durr. Han var blant favorittene, ikke minst fordi det blir løse forhold de siste 20 kilometerne. Med tanke på hvordan han gjorde det i Tour de Ski og hvor lett han går oppover, så sa Fredrik at vi måtte ha med Durr i favorittsjiktet. Han var en av medaljekandidatene på femmilen, så han er en stor fisk. Han var jo gjennombruddsmannen i Tour de Ski, sier Kaggestad.

– Er det OLs største dopingskandale til nå? 

KAN SIN DOPING: Johan Kaggestad har vært i idretten i en mannsalder. Her sammen med Thor Hushovd i Tour de France i 2012. Foto: Heiko Junge / Scanpix
KAN SIN DOPING: Johan Kaggestad har vært i idretten i en mannsalder. Her sammen med Thor Hushovd i Tour de France i 2012. Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Ja, det vil jeg si. Og det er interessant at det gjelder en utøver fra Østerrike. Østerrike har et usedvanlig frynsete rykte når det gjelder EPO-doping. Vi husker dopingklinikken rundt den gamle treneren Walter Mayer. Vi husker syklistene som har valfartet til denne klinikken. Det har opp gjennom årene vært en systematisk dopingkultur i Østerrike som også har tiltrukket seg utøvere fra andre nasjoner. Nå får vi en ny på toppen av det hele. Det tyder på at det er tilgang på systematisk doping i Østerrike, sier Kaggestad.

Den østerrikske syklisten Bernhard Kohl var blant flere som testet positivt for tredjegenerasjons EPO - CERA - i 2008.

Også norske langrennledere er overrasket.

– Vi hadde håpet at Østerrike endelig hadde fått frem en løper på ærlig vis, men nå ser det ut som han er tatt. Men jeg har ikke lest noe annet enn det som har stått i nyhetene, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

– Men jeg er glad for at han er tatt. Det viser at systemet fungerer, supplerer Åge Skinstad. 

 Petter Northug sendte et syrlig stikk til doperen da han møtte pressen søndag morgen.

– Jeg har aldri hatt mistanke til ham. Det er bare å gratulere ham. En stor dag for ham, sa Northug.

Langrennssjef Vidar Løfshus er først og fremst trist på vegne av sporten.

– Det er en veldig trist nyhet. Hvor dum går det an å bli? For langrennssporten er det trist, ikke minst for østerriksk langrenn, sier langrennssjef Vidar Løfshus.

– Vi hadde håpet at Østerrike endelig hadde fått frem en løper på ærlig vis, men nå ser det ut som han er tatt. Men jeg har ikke lest noe annet enn det som har stått i nyhetene, sier Løfshus.