MÅ TRENE MER: Petter Northug skal bruke våren og sommeren til å bygge opp grunnmuren før Falun-VM. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MÅ TRENE MER: Petter Northug skal bruke våren og sommeren til å bygge opp grunnmuren før Falun-VM. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Magaluf er aldri gunstig for langrennsløpere i oppkjøringen

Og Petter Northug innrømmer at 3-4 timers turer i trøndersk myr må til om sommeren.

SOTSJI (TV 2): Det er en innbitt og revansjesugen Petter Northug som reiser tomhendt hjem fra OL i Sotsji. For første gang som senior reiser skikongen hjem fra mesterskap uten medaljer rundt halsen. Nå vil Northug ta tak i sin egen treningshverdag om sommeren.

– Skal man være med i spurten på en femmil må man løpe 3-4-timersturer i trøndersk myr allerede fra sommeren av, sier Northug.

– Så mer trening og mindre Magaluf?

– Hehe. Ja, du må holde deg i trøndersk myr om sommeren. Så enklet er det. Det går ikke an å ligge på sengen i juni, juli og august, sier Northug.

Les: Legkov ler av Northugs syden-oppladning

Ferierte på Mallorca
Det har blitt en tradisjon for Northug å legge ferien sin til den spanske ferieøyen Mallorca om sommeren. Han koste seg der i midten av juli i fjor. Ikke ideelt, mener landslagssjef Vidar Løfshus.

– Magaluf er aldri noe gunstig for langrennsløpere i oppkjøringen, sier Løfshus.

Han tror det kan være lurt å prioritere myrtrening.

– Så lenge det øker volumet på treningen kan det være en god plan å løpe i trønderske myrer. Jeg har ikke sett treningsdagboken til Petter det siste året, men det ble vel litt tynt i vår, sier landslagssjefen.

– Petter gjør det litt på en annen måte. Det har han gjort siden 2011. Han fikk den lange sykdomsperioden, og det er årsaken til at han er som han er nå. Petter er sikkert motivert til å gjøre dette mye bedre. Men er det noen som vet hva som skal til for å komme tilbake på det øverste nivået, er det Petter Northug, sier Løfshus.

– Har vært et mislykket OL
Selv vil Northug tilbake i den ypperste verdenseliten så fort som mulig.

– Jeg har manglet det siste giret. Der må man være gjennomsterk for å være med teten opp. På lagøvelsene er det skuffende at vi ikke tar gull på stafetten. Det har vært et mislykket OL på distansedelen, i hvert fall for min del, sier Northug.

Han avviser at det skyldes opplegget han har hatt i COOP.

– Jeg har hatt et veldig fint år med COOP. Vi har et fantastisk samarbeid. Det motiverer meg til å gå på et nytt år frem mot VM i Falun, sier Northug.

Kritiske eksperter
Martin Johnsrud Sundbys bronse på 30 km med skibytte var den slanke medaljebeholdningen til de norske distanseløperne i OL. Odd-Bjørn Hjelmeset mener dårlige forberedelser kan være en del av forklaringen.

– De og vi kan sikkert komme med 10.000 forskjellige forklaringer, men som Trond Nystad sier det: resultatene lyver ikke. Når man får med seg bare en medalje i norsk herrelangrenn er det altfor dårlig. Det vet alle. Da må de brette opp ermene. Det kan hende at de har forberedt seg for dårlig på det som er viktig og ikke tatt hensyn til forholdene i Russland, sier Hjelmeset.

Fredrik Aukland tror Norge har bommet med oppladningen til mesterskapet.

– Man må gå inn og se hva som er gjort, og hva man kan gjøre bedre. Dette handler om formtopping. Der har Norge en modell som funker. Det blir mye spekulasjoner, men vi ser at mange norske har vært på et høyt nivå tidligere i sesongen. Etter det har vi ikke lykkes tidligere.

– Det som har overrasket meg er inngangen til mesterskapet. Da sa alle entydig at de var overrasket over hvor lette løypene var. De har nok undervurdert løypene her i høyden. Dette er kapasitetsløyper. Derfor er det russerne som vinner. Det overrasker meg ikke, sier Aukland.