TESTET POSITIVT FOR EPO: Her leder østerrikske Johnannes Dürr feltet i skiathlon. Han ble til slutt nummer åtte, men har nå testet positivt for doping.
TESTET POSITIVT FOR EPO: Her leder østerrikske Johnannes Dürr feltet i skiathlon. Han ble til slutt nummer åtte, men har nå testet positivt for doping.

Tredjemann fra Tour de Ski dopingtatt under OL

Johannes Dürr reiste hjem til Østerrike for å «trene» før femmila. Der avla han en positiv dopingprøve.

Sotsji / Bergen (TV 2):

Østerrikske Johannes Dürr imponerte i Tour de Ski i januar, og endte til slutt på et tredjeplass sammenlagt etter å ha knekt Petter Northug og skjøvet nordmannen ned fra pallen.

JUBLET FOR TREDJEPLASS: Johannes Dürr viste styrke i Tour de Ski. Nå har han avlagt en positiv dopingprøve. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
JUBLET FOR TREDJEPLASS: Johannes Dürr viste styrke i Tour de Ski. Nå har han avlagt en positiv dopingprøve. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Nå har langrennsløperen avlagt en positiv dopingprøve mens lekene har pågått Sotsji.

– Jeg har aldri hatt mistanke til ham, sa Northug til et samlet norsk pressekorps før søndagens femmil.

Men han hadde en syrlig hilsen til østerrikeren.

– Det er bare å gratulere ham. En stor dag for ham, sa Northug.

– Veldig trist
Nyheten får ikke frem jubelen i den norske leiren.

– Det er en veldig trist nyhet. Hvor dum går det an å bli? For langrennssporten er det trist, ikke minst for østerriksk langrenn, sier langrennssjef Vidar Løfshus.

Østerrike har hatt et frynsete rykte i langrennskretser. Derfor var håpet at Dürr var mannen som skulle vise at østerrikere også kunne bli best uten dop.

– Vi hadde håpet at Østerrike endelig hadde fått frem en løper på ærlig vis, men nå ser det ut som han er tatt. Men jeg har ikke lest noe annet enn det som har stått i nyhetene, sier Løfshus.

Fratatt akkreditering

Dürr ble nummer åtte på 30 km skiathlon den 9. februar, og reiste etterpå hjem til Østerrike for å trene i ti dager for å finne formen til søndagens femmil.

Der skulle han etter planen stilt til start, men nå er han utestengt etter å ha testet positivt for EPO.

– Vi er i sjokk over denne meldingen. Vi har allerede satt i gang de nødvendige tiltak. Utøveren er informert om sine rettigheter, han er fratatt akkrediteringen sin og er utestengt fra OL-troppen. Dürr har allerede begynt på hjemreisen sin, sier president i Den østerrikske olympiske komite Karl Stoss i en pressemelding som ORF siterer.

Stoss skal selv ha kommet med en offentlig beklagelse på den østerrikske tv-kanalen ORF1 søndag morgen.

Hadde medaljeambisjon

Testen ble utført i Obertilliach i hjemlandet 16. februar, og dersom det viser seg å stemme at han har brukt EPO så kan det se ut til at det ikke bare var trening som gjorde at han reiste hjem mellom 30 kilometeren og femmila.

– Om alt stemmer vet jeg at en medalje er mulig, sa Dürr i et intervju med nyhetsbyrået APA tidligere lørdag. 

Der sa han seg fornøyd med det han hadde utrettet hjemme i Obertilliach.

– Det gikk bra, og jeg føler meg i god form. 

Femte positive dopingprøve

Dürr er den femte som har testet positivt så langt i OL. Tidligere lørdag er en latvisk ishockeyspiller og den ukrainske langrennsløperen Marina Lisogor tatt. Fra før har Evi Sachenbacher-Stehle og den italienske bobkjøreren William Frullani testet positivt under lekene i Sotsji.