Her får Northug hemmelig behandling i smørebod

Måtte smugle sin private fysioterapeut inn på akkreditert område.

SOTSJI (TV 2): Etter at Petter Northug brøt med landslaget måtte han signere en egen avtale som regulerte forholdet mellom hans private lag sponset av Coop og skiforbundets sponsorer. Uten denne avtalen kunne ikke Northug ha gått på ski for Norge under OL.

Forhandlingsklimaet mellom Team Northug og Skiforbundet var en periode så fastlåst, at Coop hyret inn konsulentfirmaet First House, og tidligere statsråd Bjarne Håkon Hansen for å dra i land avtalen. 

Etter det TV 2 erfarer var innsatsen til Hansen helt avgjørende for et avtalen til slutt ble signert - flere uker på overtid. 

– Vi kommenterer ikke kundeforhold. Det betyr at vi verken bekrefter eller avkrefter at vi har jobbet med en sak, skriver en vinterferierende Hansen til TV 2 i en sms. 

Omfattende prosess

Men Northug-manager Are Sørum Langås forteller om svært kompliserte forhandlinger. 

– Det var en omfattende prosess, og en viktig avtale som fikk den tiden den trengte. Og det er naturlig å hente inn ekspertise og rådgivere. 

– Hva kan du si om rollen til Bjarne Håkon Hansen?

– Ingen kommentar. 

Skiforbundet avkrefter at de brukte ekstern rådgiving i forhandlingene, som fra deres side ble ledet av langrennssjef Åge Skinstad og generalsekretær Stein Opsal. 

– Vi brukte idrettens advokater som støtte i forhandlingene. Samtalene med teamet rundt Petter var veldig positive og konstruktive hele veien, men det er klart det involverte noen juridiske spørsmål som gjorde det nødvendig å ha inn juridisk kompetanse, sier skiforbundets generalsekretær, Stein Opsal, til TV 2.

Kummerlige forhold

Under OL har det vært påfallende lett å se at forholdet mellom Northug og skiforbundet ikke er optimalt. TV 2 har bilder av at Northug må smugle sin private fysioterapeut inn på akkreditert område, og bli behandlet i en kummerlig smørebu bare fordi skiforbundet ikke vil ha Northugs mann i sitt team. 

– Ting er ikke optimalt. Men dette hadde nok vært lettere å løse hvis det var VM, der man ikke er så strenge rundt akkrediteringer, sier Are Sørum Langås. 

Både landslagstrener Trond Nystad og landslagssjef Vidar Løfshus hevder at de ikke visste at Northug måtte smugle inn sin fysioterapeut i smørebuene for å få behandling. 

– Dette vet jeg ingenting om, sier Nystad til TV 2.

Generalsekretæren vil heller ikke si noe om han synes det er en verdig måte å behandle vår største langrennsstjerne på. 

– Jeg kjenner ikke detaljene i saken, så det kan jeg ikke kommentere. 

Irritasjon 

Det har også vakt en viss irritasjon i Team Northug at landslagssjef Vidar Løfshus har uttalt seg om framtiden til Petter Northug under OL. 

– Han kommer til å få tilbudet til våren om å komme seg inn på landslaget igjen. Men det blir jo opp til Petter å avgjøre, sa Løfshus til TV 2 etter sprinten.

Og fikk kontant svar fra Northugs manager.  

– Helt håpløs timing å si noe sånt. Nå bør vi alle ha fokus på det sportslige, sier Sørum Langås. 

Skiforbundets ledelse vil heller ikke si noe om hva de synes om Løfshus sine uttalelser, eller om uttalelsene vil få konsekvenser for hva som skjer videre i forhandlingene med Northug. 

– Vi skal sette oss ned i ro og fred etter sesongen og evaluere det som har skjedd i år. Vi opplever at vi har et godt forhold til miljøet rundt Petter, sier Opsal.

Representasjonsavtalen mellom Northug og skiforbundet går ut etter prøve-VM i Falun, 14-16. mars.