TRUSSELVURDERING: Etterretningstjenesten med generalløytnant Kjell Grandhagen under presentasjonen av  sin åpne vurdering, FOKUS 2013. Mandag legger Grandhagen frem trusselvurderingen for 2014. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TRUSSELVURDERING: Etterretningstjenesten med generalløytnant Kjell Grandhagen under presentasjonen av sin åpne vurdering, FOKUS 2013. Mandag legger Grandhagen frem trusselvurderingen for 2014. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

E-tjenesten advarer mot økt terrortrussel mot Norge

Det kommer frem i trusselrapporten fra Forsvaret som legges frem mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terrortrusselen mot Norge og norske interesser i utlandet vil øke i 2014.

Det sier Etterretningstjenesten i sin årlige rapport «Fokus». TV 2 har sett deler av rapporten som legges frem av sjefen for Etterretningstjenesten, mandag.

Målbevisst rekruttering

Det er fjerde gang tjenesten legger frem en ugradert vurdering av internasjonale forhold som påvirker Norges sikkerhet.

Internasjonal terrorisme er et viktig tema i rapporten. 

Militante islamistgrupper samarbeider på tvers av etnisk og sosial bakgrunn, og arbeider målbevisst for å rekruttere personer født og oppvokst i vestlige land, heter det i «Fokus 2014».

Også i fjor påpekte Etterretningstjenesten at militant islamisme utgjør den mest alvorlige terrortrusselen mot norske interesser. 

Russlands stormaktambisjoner

Utviklingen i Russland er av stor betydning for Norge.

Rapporten omtaler også i år landets stormaktsambisjoner og påpeker at det storstilte våpenprogrammet for perioden frem mot 2020 er på nærmere 4000 milliarder kroner.

Når det gjelder den politiske situasjonen sier Etterretningstjenesten at opposisjonsbevegelsen per i dag ikke utgjør noe reelt alternativ til dagens politiske system.

I likhet med fjorårets rapport tegnes et bilde av en opposisjon og protestbevegelse som er fragmentert og mangler politisk kraft.

Ikke ressurskappløp i Arktis

Arktis er viktig for Russland og vil bli enda viktigere i fremtiden.

Konfliktpotensialet i Arktis er imidlertid begrenset, og det pågår ikke et mellomstatlig ressurskappløp eller en ressurskamp i Arktis, sier «Fokus 2014».

Russerne ønsker kontroll og innflytelse i regionen, og å sikre tilgang på energiressurser.

Sjefen for Etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, presenterer hele rapporten mandag klokken 10.