SAMTALER: Kai Eide i samtaler med Joshua French og hans mor, Kari Hilde i rettssalen i Kongo. (Foto: Marte Christensen / NTB scanpix)
SAMTALER: Kai Eide i samtaler med Joshua French og hans mor, Kari Hilde i rettssalen i Kongo. (Foto: Marte Christensen / NTB scanpix)

Slik skal han få drapsdømte French hjem til Norge

Onsdag kveld hadde norske og britiske myndigheter nye samtaler om hvordan Joshua French kan komme tilbake til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Joshua French ble onsdag dømt til livsvarig fengsel i Kongo å ha drept Tjostolv Moland.

Både nordmannens advokat og Molands far kom med kraftig kritikk mot kongolesiske myndigheter etter dommen.

Utenriksdepartementets spesialutsending til Kongo, Kai Eide, stiller seg uforstående til dommen. Han vil nå intensivere sitt arbeid med å få French hjem til Norge.

Samarbeider med britiske myndigheter

– Vi følger arbeidet nå langs to spor. Det ene er selvfølgelig det konsulære, som vi har fulgt veldig tett hele tiden. Og vi har nå sett at helsetilstanden hans er blitt vanskeligere. Vi understreker hele tiden overfor kongolesiske myndigheter, både fengselsmyndighetene og på politisk plan, at dette er deres ansvar, sier Eide til TV 2.

På det diplomatiske plan vil Eide opprettholde kontakten han har hatt med sentrale politiske skikkelser i Kongo. 

– Det også vært kontakt med presidenten, utenriksminister og på andre nivåer om saken. Vi har også et veldig tett samarbeid med britene, som er veldig viktige her, sier Eide som allerede onsdag kveld var i nye møter med britiske myndigheter.

– Det arbeidet vil fortsette med uforminsket styrke, sier han.

Helsetilstanden avgjørende

Eide legger ikke skjul på at helsetilstanden til den drapsdømte nordmannen gjør at det haster med å få han ut fra Kongo.

– Jeg ville satt pris på om det er mulig å få gjort det så raskt som overhode mulig, men å sette noen tidsfrist på det, det tror jeg er helt umulig, sier Eide og fortsetter:

I RETTEN: Joshua French under rettssaken i Ndolo-fengslet i Kongo. (Foto: Roar Dalmo Moltubak/TV 2).
I RETTEN: Joshua French under rettssaken i Ndolo-fengslet i Kongo. (Foto: Roar Dalmo Moltubak/TV 2).

– Vi følger som sagt Joshua French sin helsetilstand meget nært, og påpeker også overfor kongolesiske myndigheter hvordan vi ser den. Det er klart, jo raskere vi kan få han ut, jo bedre er det, sier spesialutsendingen.

Brende: – Uforstående til dommen

Utenriksminister Børge Brende (H) uttrykte onsdag sterk misnøye med dommen mot Joshua French.

– I lys av at kongolesiske og norske etterforskere kom til en felles konklusjon om at Moland tok sitt eget liv, stiller vi oss helt uforstående til at French er dømt for drap, uttalte han til NTB.

I likehet med Eide, er Brende klar på at arbeidet med å få French hjem til Norge, må fortsette.

PÅ PLASS: Kai Eide har vært til stede i retten i Kongo. Her i samtaler med Joshua French før kan fikk livstidsdommen. (Foto: Marte Christensen / NTB scanpix)
PÅ PLASS: Kai Eide har vært til stede i retten i Kongo. Her i samtaler med Joshua French før kan fikk livstidsdommen. (Foto: Marte Christensen / NTB scanpix)

– Norske myndigheter vil fortsatt arbeide for at han får den medisinske behandlingen som er påkrevd. Vi vil også videreføre vår konsulære bistand til French, sa utenriksministeren.

– Offer for justismord

I et blogginnlegg onsdag kveld, stilte Knut Moland seg svært kritisk til behandlingen Johsua French har fått i den kongolesiske militærdomstolen. Han mener retten aldri har hatt som motiv å finne ut hva som virkelig skjedde natten da sønnen hans døde.

«Det er på tide å kalle en spade, når retten er politisk, er også dommen det, og den domfelte er politiske fange!», skrev Moland. 

I innlegget ber han UD om å redde livet til mannen som nå er tiltalt for å ha drept sønnen hans.

«Denne saken har ingen rettslig løsning. French er offer for brutale overgrep, mishandling og justismord», skriver han.