VIL LEVE FRITT I NORGE: Russiske Liudmila Rogova (32) og Kristina Kristeleva (23) er redd de ikke vil få oppholdstillatelse i Norge, til tross for grusomhetene som venter dem i hjemladet Russland. Bildet til høyre viser Liudmila etter at hun ble slått og sparket av politet. (Foto: Privat)
VIL LEVE FRITT I NORGE: Russiske Liudmila Rogova (32) og Kristina Kristeleva (23) er redd de ikke vil få oppholdstillatelse i Norge, til tross for grusomhetene som venter dem i hjemladet Russland. Bildet til høyre viser Liudmila etter at hun ble slått og sparket av politet. (Foto: Privat)

Liudmila (32) skulle anmelde blind vold – ble banket opp av politiet

Lesbisk ektepar flyktet til Norge fra russisk homohat. Nå frykter de for livet hvis de blir sendt tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russiske Kristina Kristeleva (23) og Liudmila Rogova (32) kom til Norge som flyktninger i 2010 og har bodd på et asylmottak i Mo i Rana siden. De rømte fra hjemlandet på grunn av sin lesbiske legning. 

– Vi er blitt banket, mishandlet, voldtatt og forfulgt. Vi blir nektet å være sammen og kan aldri få barn eller føle oss trygge i Russland. Nå er vi livredde for å bli sendt tilbake, forteller Liudmila til TV 2.

Paret giftet seg i Norge i 2011 og ønsker å bli foreldre. Drømmen går aldri i oppfyllelse hvis de ikke får oppholdstillatelse og må reise hjem til Russland for godt.

Anmeldte mishandling - ble banket av politiet

VOLDTATT: Dette bildet er tatt av Kristinas lår etter hennes jobbintervju der hun skal ha blitt mishandlet og voldtatt 21. september 2010. (Foto: Privat)
VOLDTATT: Dette bildet er tatt av Kristinas lår etter hennes jobbintervju der hun skal ha blitt mishandlet og voldtatt 21. september 2010. (Foto: Privat)

1. september 2010 ble Liudmila offer for blind vold på gaten i hjembyen sin Syktyvkar, som ligger nordøst i den europeiske delen av Russland. Det var ikke første gang hun var blitt utsatt for tortur, men i håp om at det ville bli siste dro hun til politistasjonen for å vise sin forslåtte kropp. 

– Jeg hadde synlige skader på både armer og ben, men de største skadene var på magen. Vi blir slått hardest i magen fordi haterne ønsker å frata oss muligheten til å få barn, forteller Liudmila til TV 2. 

På stasjonen ble hun møtt av en mannlig politibetjent. Da hun fortalte betjenten at bakgrunnen for volden var hennes legning, tok samtalen en uventet vending.

DREP HOMOFILE: Denne plakaten ble hengt opp i kvinnenes hjemby Syktyvkar i Russland. På plakaten er flere homofile avbildet, inkludert Kristina og Liudmila. Teksten under profilbildene lyder «Drep homofile!». (Foto: Privat)
DREP HOMOFILE: Denne plakaten ble hengt opp i kvinnenes hjemby Syktyvkar i Russland. På plakaten er flere homofile avbildet, inkludert Kristina og Liudmila. Teksten under profilbildene lyder «Drep homofile!». (Foto: Privat)

– Han ble sinna og sa at jeg kastet bort tiden hans. Da jeg forsøkte å argumentere imot ble jeg ble dratt inn på en celle og banket opp av betjenten og en annen politimann på stasjonen. Det var grusomt! Vi kan ikke engang stole på dem som skal beskytte oss, forteller 32-åringen.

Voldtatt på jobbintervju

De to kvinnene er begge universitetsutdannede journalister. De møttes da de jobbet ved en anerkjent lokal radiostasjon. Da det kom frem at de var lesbiske, fikk de sparken etter å ha jobbet der i flere år.

– Etter at vi fikk sparken hos radiokanalen ble det veldig vanskelig for oss å få nye jobber, fordi arbeidsgiveren ga oss elendig referanser, sier Liudmila.

Da Kristina (23) fikk et jobbintervju 21. september 2010, ble de overlykkelig. Men lykken var kortvarig.

– Hun ringte meg like etter intervjuet og skalv i stemmen. Jeg forsto at noe forferdelig hadde skjedd. Hun hadde blitt voldtatt. Det var et mareritt!

Nok et fryktbesøk hos politiet

Til tross for Liudmilas grusomme erfaring med politiet, ble de enige om å forsøke å anmelde saken. Da Kristina dro på politistasjonen hadde hun på lydopptakeren på mobiltelefonen sin. 

Besøket endte om fryktet - hun ble skjelt ut, truet og kastet på dør. Denne gangen av en kvinnelig betjent.

Disse episodene var to av mange gjennom flere år som fikk det unge paret til å flykte til Norge. De søkte om oppholdstillatelse, men fikk avslag. Siden 2012 har klagen ligget hos Utlendingsnemnda.

Vanskelige forhold på asylmottak

– Det er en usedvanlig lang behandlingstid, sier Georg Schjerven Hansen fra organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger(SEIF). Han har representert paret i over ett år.

Schjerven Hansen forteller at den lange ventetiden har vært svært belastende for kvinnene. 

– De søker asyl i Norge på bakgrunn av legningshat i hjemlandet, og nå bor de på et asylmottak hvor størsteparten av beboerne kommer fra svært homofientlige land. De opplever vanskelige forhold på mottaket. De lever i limbo og har ingen muligheter for å ha noen framtidsutsikter, så situasjonen er veldig belastende, sier han. 

Kvinnene beskriver også den tøffe tiden på asylmottak.

– Det har vært noen ubehagelige hendelser med muslimske menn og vi må være forsiktige, men vi føler at vi har støtte fra norsk politi. Vi føler oss ubeskrivelig mye tryggere i Norge enn i Russland og er lykkelige hver dag vi får lov til å bli her, sier Liudmila. 

– All form for fremmedhat har blitt verre

I det første avslaget konkluderte UDI med at de kunne stå i fare ved retur til hjemstedet, men at Russland er et stort land og at for eksempel Moskva er trygt, selv om det var myndighetspersoner og politi som begikk overgrep mot dem.

– Mitt inntrykk er at det er mye som har gått galt i Russland. All form for fremmedhat, rasisme og legningshat har bare blitt verre. Jeg mener bestemt at disse kvinnene må få innvilget oppholdstillatelse i Norge. Med tanke på hva de har blitt utsatt for og at maktapparatet har vært delaktige i mishandlingen, risikerer de forfølgelse og umenneskelig behandling ved retur som tilsier at de har krav på asyl, sier Schjerven Hansen. 

Få asylsøknader på grunn av legning

Antall asylsøknader med anførsler om forfølgelse på grunn av seksuell legning fra Russland er veldig lav, opplyser Utlendingsdirektoratet. 

Det generelle søknadstallet er lavt uavhengig av hvor flyktningene kommer fra. 

– De fleste vedtakene som ble rapportert i 2013 gjaldt afrikanske asylsøkere, de fleste fra Uganda og Nigeria. Vi tror det kan være to hovedgrunner til at flere asylsøkere fra disse landene anfører seksuell orientering som grunnlag for asylsøknaden: Den forverrede situasjonen for lesbiske og homofile i disse landene, og praksisendringen som følge av høyesterettsdommen fra mars 2012. I tillegg kan det ha vært noe underrapportering i 2012, sier avdelingsdirektør i UDI, Hanne Jendal til TV 2.

– Hva ligger til grunn når slike saker vurderes?

– Vi vurderer alle saker konkret og individuelt. Både søkeres individuelle omstendigheter og den generelle sikkerhetssituasjonen inngår i vurderingen. En viktig del av vurderingen er også om opplysningene i saken er troverdige, sier Jendal.

Tabellen under viser Utlendingsdirektoratets oversikt over asylsøknadene med legning som grunnlag fra 2009 til 2013.

 Vedtaksår

Innvilgelser

Avslag

Totalt

2009

6

14

20

2010

6

20

26

2011

3

25

28

2012

15

8

23

2013

30

43

73