DELT: Med det stigende raseriet på begge sider øker frykten for at Ukraina er på vei mot en endelig splittelse. Grafikk: JOEL SCHÄFER/ TV 2
DELT: Med det stigende raseriet på begge sider øker frykten for at Ukraina er på vei mot en endelig splittelse. Grafikk: JOEL SCHÄFER/ TV 2

Derfor står Ukraina på randen av borgerkrig

Konflikten i Ukraina kan få konsekvenser langt utover landets grenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Våpenhvilen som ble inngått mellom partene i Ukraina onsdag kveld varte bare noen få timer.

Torsdag morgen oppsto det igjen skuddveksling mellom demonstranter og opprørspoliti. Flere titalls personer er drept, flesteparten av skuddskader.

Urolighetene i Ukrainas hovedstad, Kiev, eskalerte tirsdag etter en tre måneder lang periode med uro.

FØLG LIVEDEKNING AV UROLIGHETENE HER

Drakampen mellom øst og vest

Masseprotestene startet sent i november i fjor da Janukovitsj overraskende snudde ryggen til avsluttede forhandlinger med EU, til fordel for en ny økonomisk pakt med Russland. 

LES HVORDAN PUTIN SER FOR SEG EN 2.0-VERSJON AV SOVJETUNIONEN

Grafikk: Joel Schafer / TV 2
Grafikk: Joel Schafer / TV 2

Ifølge Russlands president Vladimir Putin er det meste på plass for lansering av en eurasisk handelsunion i 2015.

I videoen kan du se Putins gamle kongstanke, som er en form for integrasjon av alle tidligere sovjetrepublikker i et slags russiskspråklig EU. 

– Men man kan anta at dette propagandadokumentet stammer fra krefter i det østlige Ukraina, som er preget av en sovjetnostalgi man bare ser make til i Hviterussland, sier TV 2s utenriksreporter Øystein Bogen. 

Handelsmotpart til EU

Ambisjonene er å få store land som Tyrkia og India med på laget, og lage en mektig handelsmotpart til EU.

Representanter fra Hviterussland, Kasakhstan og Russland er allerede enige om et avtaleutkast, og makthaverne i Moskva sier det arbeides med å få Armenia og Kirgisistan inn i unionen. 

– Avtaleutkastet forteller hvordan den euroasiatiske økonomiske unionen vil fungere fra 1. januar 2015, sa Putin i desember i fjor.

Putin håper at Ukraina også slutter seg til den nye unionen. 

Da Putin kom med en økonomisk redningspakke ti det gjeldstyngede landet like før jul i fjor fryktet opposisjonen i Ukraina at dette ville gi for tette bånd til Russland. 

Støtte i øst, motstand i vest

President Viktor Janukovitsj vant presidentvalget i 2010 med svært knapp margin: 48.9 prosent, mot vestvennlige Julia Timosjenko, som fikk 45.5.

– Dette illustrerer også hans faktiske støtte i dag. Han har dyp og bred støtte øst i landet, der befolkningen føler seg mer som russere enn ukrainere. Men i den vestlige delen av landet avskyr mange sin egen president, og det han står for, sier TV 2s utenriksreporter Øystein Bogen.

Opposisjonen i Ukraina er også splittet, fra de mest moderate EU-tilhengere til ultranasjonalister. Dette gjør kampen mot den sittende president Viktor Janukovitsj vanskelig.

Under demonstrasjonene er det to opposisjonsledere som har pekt seg ut. Vitalij Klitsjko, som leder EU-tilhengere, og Arsenij Jatsenjuk, som leder den best organiserte og største gruppen på Uavhengighetsplassen. Jatsenjuk er alliert av tidligere statsminister Julia Timosjenko som sitter i fengsel.

– EU vil være slutten

The Guardian har møtt en av lederne for de høyreorienterte gruppene, Andrij Tarasenko.

– For oss er ikke Europa et tema. Å bli medlemmer av EU ville vært slutten for Ukraina. Europa betyr døden for nasjonalstaten og døden for kristendommen. Vi vil ha et Ukraina for ukrainere, og ikke tjene andres interesser, sier Tarasenko til den britiske avisen.

NORGE OG UKRAINA: Ukraina har ni ganger så mange innbyggere som Norge, mens Norges BNP er nesten tre ganger så stort. Grafikk: JOEL SCHAFER / TV 2
NORGE OG UKRAINA: Ukraina har ni ganger så mange innbyggere som Norge, mens Norges BNP er nesten tre ganger så stort. Grafikk: JOEL SCHAFER / TV 2