French dømt til livstid for å ha drept Tjostolv Moland

Kinshasa (NTB): Joshua French er i militærdomstolen i Kinshasa dømt til fengsel på livstid overlagt drap på Tjostolv Moland.

I RETTEN: Joshua French under domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. (Foto: John Bompengo / NTB scanpix)
I RETTEN: Joshua French under domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. (Foto: John Bompengo / NTB scanpix)

Dommen er for overlagt drap, noe som kan føre til dødsstraff i Kongo. Retten fant likevel at det var formildende omstendigheter til drapet som gjør at han dømmes til fengsel på livstid.

French må i tillegg betale sakskostnader på 50.000 kongolesiske franc, altså rundt 350 kroner. Dommen kan ankes innen fem dager. 

Avviser selvmord

Hoveddommer Serge Kabondo bruke mange timer på å lese opp dommen mot French. I dommen ble det slått fast at Moland umulig kunne ha tatt sitt eget liv. De mente også at nordmannen har forklart seg motstridende og løyet på flere punkter i sin forklaring. 

I dommen Kabondo leste opp, stod det også at dommerne mener French planla å drepe Tjostolv Moland.

Høy promille

Ifølge dommen skal Kripos ha slått fast at Moland hadde 2,7 i promille da han ble funnet død. Han ble av retten omtalt som døddrukken, og ikke i stand til å gjøre annet enn å sove. De mener derfor han ikke har vært i stand til å ta sitt eget liv. 

Vi fulgte domsavsigelsen i vårt livesenter

Aktor Homere Nkulus påstand om livsvarig fengsel for nordmannen ble dermed tatt til følge.

Brende: – Uforstående til dommen

Utenriksminister Børge Brende (H) sier han stiller seg helt uforstående til at Joshua French er dømt for overlagt drap på Tjostolv Moland.

– I lys av at kongolesiske og norske etterforskere kom til en felles konklusjon om at Moland tok sitt eget liv, stiller vi oss helt uforstående til at French er dømt for drap, sier Brende til NTB.

Han sier Utenriksdepartementet vil fortsette arbeidet med å få French hjem til Norge, og at det er sterke humanitære grunner til å finne en løsning på situasjonen.

– Nødvendig legetilsyn er kongolesiske myndigheters ansvar. Dette understreker vi overfor myndighetene. Norske myndigheter vil fortsatt arbeide for at han får den medisinske behandlingen som er påkrevet. Vi vil også videreføre vår konsulære bistand til French, sier Brende til NTB.

Fredrik Græsvik har fulgt situasjonen til French og Moland i Kongo helt siden de ble pågrepet og dømt for første gang i 2009. Han er ikke overrasket over dagens dom. 

Se intervju med Græsvik nedenfor:

TV 2/NTB

Mer innhold fra TV 2