GIKK TIL AKSJON: Nordahl Grieg var en av skolene hvor politiet aksjonerte i mandag morgen. FOTO: Kenneth Cuomo/ TV 2
GIKK TIL AKSJON: Nordahl Grieg var en av skolene hvor politiet aksjonerte i mandag morgen. FOTO: Kenneth Cuomo/ TV 2

Politiet skal pågripe elever på arbeidsplassen

Professor Willy Pedersen mener det har en klart stigmatiserende effekt at politiet fortsetter narkoaksjonen der de pågriper elever på skolen og arbeidsplassen.

Mandag morgen gikk politiet i Bergen til aksjon mot en rekke videregående skoler i Bergen. På bakgrunn av bekymringsmeldinger fra elever, ansatte og foresatte, rykket politiet ut og pågrep 27 avgangselever. Samtlige ble siktet for befatning med narkotika.

23 av disse har erkjent straffskyld. 

I forkant av den omfattende narkotikaaksjonen mot skolene, har ni personer blitt pågrepet i den samme saken.

To av disse er nå fengslet, bekrefter politiet i Bergen ovenfor TV 2. 

Nå varsler politiet at de pågripelsene ikke er over. 

Professor Willy Pedersen ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, mener er usikker på hva politiet får ut av aksjonene. 

SPØRRENDE: Professor Willy Pedersen er usikker på om å aksjonere mot skoler og arbeidsplasser er den riktige måten å angripe problemet på. FOTO: Scan-Foto: Knut Falch
SPØRRENDE: Professor Willy Pedersen er usikker på om å aksjonere mot skoler og arbeidsplasser er den riktige måten å angripe problemet på. FOTO: Scan-Foto: Knut Falch

– Jeg stiller meg veldig spørrende til dette. Jeg mener at dette er noe man bør tenke seg grundig om før man gjør. Det kan ha en klart stigmatiserende effekt, sier han til TV 2. 

Professorens erfaring er at de aller fleste unge som bruker cannabis og hasj, kun gjøre det ved få anledninger. Hans erfaring er at det er en liten minoritet av disse som utvikler et misbruk. 

– Det å bli utsatt for den typen straffeforfølgelse han ha konsekvenser, og det blir en del veier som sperres, sier Pedersen. 

Ni personer 

Politiinspektør Morten Ørn sier til TV 2 at politiet skal ut å finne ni navngitte personer. Elevene er studenter ved de samme skolene. 

– Det er snakk om det samme alderskullet, men elever som er lærlinger på arbeidsplasser, sier Ørn.  

Noen av elevene skal hentes ut fra arbeidsplassen, mens noen vil bli kalt inn til avhør, sier politiet. 

Reagerer på fremgangsmåten

Politiet ankom skolene på mandag med en liste over personer de skulle pågripe. Fylkesmannen i Bergen sier at de i forkant hadde god dialog med politiet. 

Elvene ble lest opp og sendt ut av klasserommene av lærerne.  

Fungerende leder i Elevorganisasjonen i Hordaland, Simen August Irgens, reagerer på måten skolen og politiet håndterte saken. 

– Når de har navn og adressen til elevene de leter etter, hadde det vært bedre for elevene selv og miljøet at de ble pågrepet et annet sted enn i klasserommet. Det blir mye oppstyr og elevene oppfatter at de blir hengt ut, sier Irgens til TV 2. 

Willy Pedersen er usikker på hvor stor effekt slike politiaksjoner har. 

– På den ene siden kan slike reaksjoner ha en avskrekkende, allmennpreventiv effekt, men på den andre siden kan kriminalisering øke spenningen, mener Pedersen.

– Vil avskrekke

Politiet og fylkeskommunen uttalte mandag at aksjonen var et skritt i det forebyggende arbeidet mot narkotika i området. Ifølge politiet har flere av de siktete uttalt at de er glade for aksjonen. 

– Noen av elevene har uttalt at de er glade for at aksjonen, og at foten ble satt ned. Det har vært en ureflektert bruk, og elevene har drevet inn i en livsstil de ikke liker, sier politiinspektør Ørn. 

De siktede elevene tilbys nå påtaleunnlatelse dersom de deltar på et prosjekt som heter «Tidlig Ute». Deltar man der, slipper de merknader på rullebladet. De som ikke blir med på prosjektet får et forelegg av politiet. 

Elevorganisasjonen mener politiet rykket inn i problematikken for tidlig. 

– Det kan virke som om politiet gjør dette for å virke avskrekkende og sånn sett har de truffet innertier. Men, vi mener at det er helt feil at politiet skal være den første og siste løsningen på et problem vi har i den norske skolen, sier Simen Irgens.

Irgens mener at skolene må fange opp faresignalene tidligere. 

– Det må finnes bedre forebyggende tiltak på skoler i forkant av aksjoner som dette, sier han til TV 2. 

– Ikke 100 prosent skånsomt

Ørn sier til TV 2 at det i forkant av aksjonen ble gjort vurdering om hvordan de mest effektivt skulle slå til mot elevene. En av grunnene til at de slo til mot skolene, er meldingene om at det har foregått salg av narkotika i skolegårdene. 

Det var også lettere å koordinere på en slik måte at elevene ikke fikk varslet hverandre om politiets aksjon. 

– Hadde vi pågrepet de hjemme hadde det vært vanskeligere å koordinere aksjonen.  Det kunne også ha vært mindreårige søsken som så hva som skjedde, og elevene kunne ha blitt eksponert mot f.eks. naboer. Vi har gjort en vurdering, men skjønner at folk kan stille spørsmålstegn til aksjonen. Sånn vil det alltid være. Det er livets realiteter her også. Det er ikke lett å gjøre dette 100 prosent skånsomt, sier Ørn.