SALTER: En Sotsji-funksjonær salter langrennsløypa  under herrenes langrennsstafett. FOTO: AP Photo/Dmitry Lovetsky
SALTER: En Sotsji-funksjonær salter langrennsløypa  under herrenes langrennsstafett. FOTO: AP Photo/Dmitry Lovetsky

Nødsending med salt avverget OL-krise

Arrangørene i Sotsji nektet å høre på ekspertenes råd om å ha salt tilgjengelig. Det kunne fort ha straffet seg.

I oktober 2013 ga Hans Pieren, en av verdens ledende eksperter på salt og snø, et råd til OL-arrangøren i Russland at alpint-konkurransene under lekene ville kreve 19 tonn med salt.

Det rådet valgte russerne å ikke følge, og det kunne fort ha ført til en vaskeekte OL-krise.

Da solvarmen bredde om seg i Sotsji i forrige uke ble det fort klart at arrangørene ikke hadde nok salt på lageret, og det ble innkalt til krisemøte skriver New York Times. Ifølge avisen hadde arrangørene bare ett tonn tilgjengelig, selvsagt ikke nok.

– De innså ikke viktigheten av salt. De vet ingenting om salt, sier Hans Pieren.

Fikk 25 tonn salt på 24 timer

Salt brukes for å gjøre snøen kaldere og dermed hardere, spesielt når det fryser til over natten, noe som trengs når termostaten viser stadig flere plussgrader. Det har også blitt brukt i langrennsløypene i Sotsji.

På møtet torsdag kveld, dagen før herrenes superkombinasjon, spurte en rådgiver for lekene om hvor man kunne få tak i 25 tonn av mineralet - den kvelden.

I det som ble en hel olympisk og internasjonal operasjon ble saltet fraktet fra Sveits til Sotsji, og ca. 24 timer etter krisemøtet stod funksjonærer og spadde saltet ut i alpinløypene.

– Det kunne ha endt i katastrofe. Men det var godt lagarbeid, konkluderer Pieren.

SALTER ALPINBAKKEN: Arrangørene i gang med alting av Super G-løypen. FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
SALTER ALPINBAKKEN: Arrangørene i gang med alting av Super G-løypen. FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Slik var prosessen

Det var han som visste hvor han kunne få tak i salt da krisen var et faktum, som følge av at OL-arrangørene ikke hadde fulgte hans råd. Han tok kontakt med en sveitsisk saltleverandør og bestilte 24 tonn med salt, dersom de kunne levere umiddelbart.

Selskapets kontaktperson Marcel Plattner var så ivrig etter å hjelpe til med å unngå krise for lekene at han ikke konfererte med noen andre i selskapet for å få avtalen igjennom. 

Det internasjonale skiforbundet hjalp til med å omdirigere et fly, russiske makthavere sørget for at det normalt sett tunggrodde byråkratiet i Russland ikke skulle hindre saltet i å nå frem i tide.

Super G-løpet for kvinner lørdag ble det mange kalte en parodi, mye på grunn av forholdene, men arrangørene er sikker på at det verste nå er forbi.

Forholdene var uansett bedre da Kjetil Jansrud kjørte inn til gull på herrenes løp søndag. 

Salt stjeler varme

Saltvann har lavere smeltepunkt enn ferskvann, og vi salter veier og fortau fordi saltet får is og snø til å tine og renne bort.  Men OL-arrangørene vet hva de gjør.

Det kreves nemlig varme når ferskvannet skal løse opp saltkornene som strøs på. Varmen hentes fra omgivelsene, så samtidig som snøen smelter - blir blandingen av snø, vann og salt kaldere og kaldere.